Άννα Γαλανού:”Στην Πόλη των λυγμών ,ένας μεγάλος έρωτας γεννιέται”

Η Άννα Γαλανού με το βιβλίο της “Στην Πόλη των  λυγμών”είναι η σημερινή καλεσμένη στη στήλη των συνεντεύξεων στο περιοδικό maxmag.

Η Άννα Γαλανού ως μαθήτρια βραβεύθηκε σε Πανελλήνιο διαγωνισμό για μια εργασία που έκανε πάνω στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Από κει και πέρα άρχισε να στήνει τους δικούς της πρωταγωνιστές στις ιστορίες που έπλαθε στην φαντασία της.

Σήμερα η Άννα Γαλανού είναι μια καταξιωμένη συγγραφέας που προσφέρει με τη μαγική της πένα, πνοή και αγάπη στη λογοτεχνία.

Η Άννα Γαλανού μας μίλησε για το βιβλίο της “Στην Πόλη των λυγμών” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα καθώς και για τη λογοτεχνία και όλα όσα βιώνουμε σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευάγγελου-Παπαθανασίου

 

“Στην Πόλη των λυγμών”: Η πριγκίπισσα Αλεξία, ο αξιωματούχος Βαρδής κι ένας μεγάλος έρωτας… Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται στο Βυζάντιο κατά την πρώτη περίοδο της εικονομαχίας. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, όπως γνωρίζετε, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και η συγκεκριμένη περίοδος ήταν μία από τις πλέον δύσκολες, με τραγικές εξελίξεις και συνέπειες. Ο έρωτας της Αλεξίας και του Βαρδή αποτελεί το μυθοπλαστικό κομμάτι του βιβλίου και διευκολύνει τον αναγνώστη να διεισδύσει στο Μέγα Παλάτιον, να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις και να γίνει αυτήκοος μάρτυρας σε ανομολόγητα μυστικά, ίντριγκες και δολοπλοκίες.

 

Πείτε μας δύο λόγια για το βιβλίο σας “Στην Πόλη των λυγμών;

Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη: Ένας μεγάλος έρωτας γεννιέται ανάμεσα στην πριγκίπισσα Αλεξία και στον Βαρδή, τιτλούχο αξιωματικό, την ίδια περίοδο που στην Αυτοκρατορία έχει ξεσπάσει εμφύλια διαμάχη ανάμεσα σε εικονολάτρες και εικονομάχους. Οι σκοπιμότητες του παλατιού, οι αντεγκλήσεις, το πάθος για την εξουσία και οι συνεχείς εκστρατείες κρατούν μακριά τους δυο ερωτευμένους. Η Αλεξία, προκειμένου να βρει τον αγαπημένο της, βάζει σε κίνδυνο τη ζωή της, που, δυστυχώς, αλλάζει δραματικά. Το μυστικό του βάλτου, ο περιπλανώμενος θίασος, οι νάνοι και το τσάι της λησμονιάς κλέβουν την αθωότητα και την ευτυχία της. Τίποτα δεν είναι το ίδιο με πριν. Όμως στο τέλος η αγάπη παραμερίζει κάθε εμπόδιο και οι δυο νέοι ξαναπιάνουν από την αρχή το νήμα της ζωής τους σ’ ένα λυτρωτικό και γεμάτο ανατροπές φινάλε.

 

Στην πόλη των λυγμών
Άννα Γαλανού

 Στην Πόλη των λυγμών”: Είναι ένα μυθιστόρημα με ιστορία αλλά και παραμύθι. Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή του;

Τα παραμύθια πολλές φορές αντιγράφουν τη ζωή! Στο συγκεκριμένο βιβλίο το μυθοπλαστικό μέρος συνεπικουρεί την εξέλιξη των πραγματικών γεγονότων, χωρίς όμως να ωραιοποιεί καταστάσεις. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να κάνει κάτι τέτοιο, όταν μιλάμε για μία από τις πλέον δύσκολες και πολυτάραχες περιόδους, για έναν σφοδρό εμφύλιο πόλεμο, για ένα βαθύ χάσμα και για ένα μεγάλο μίσος ανάμεσα σε εικονολάτρες και εικονομάχους, που άφησε πίσω του πολλά θύματα και αποδυνάμωσε την άλλοτε κραταιή Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Για να γράψω αυτό το βιβλίο, έπρεπε πρώτα να μελετήσω καλά τη συγκεκριμένη εποχή, να αντλήσω και να διασταυρώσω πολλά στοιχεία. Χρειάστηκα περίπου δύο χρόνια για να το ολοκληρώσω.

Γιατί γράφετε ιστορικά μυθιστορήματα;

Πιστεύω πως ένας συγγραφέας δεν πρέπει να μένει ποτέ σε ένα και μόνο είδος. Προσωπικά έχω εκδώσει έντεκα μυθιστορήματα, τέσσερα από τα οποία είναι αμιγώς ιστορικά. Παράλληλα, έχω γράψει δύο θεατρικά, αρκετά διηγήματα, δοκίμια και παραμύθια. Το ιστορικό μυθιστόρημα αποτελεί αγαπημένο είδος για μένα, ίσως επειδή αγαπώ και διαβάζω αρκετά ιστορικά βιβλία.

Στην πόλη των λυγμών
Φωτό από προσωπικό αρχείο Βασιλική Ευάγγελου Παπαθανασίου

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας βήματα;

Το γράψιμο για μένα είναι τρόπος ζωής, έτσι η απάντηση είναι πως συνεχίζω να ζω γράφοντας. Τώρα, έχω υπόψη μου κάτι πολύ διαφορετικό και εργάζομαι πάνω σ’ αυτό.

 

Πώς φαντάζεστε την «επόμενη μέρα» μετά τον κορονοϊό;

Σαν μέρα που θα ξεκινήσει ένας διαρκής αγώνας για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

 

Υπάρχει κάποιος ήρωας που έχετε ξεχωρίσει;

Όλοι οι ήρωες των βιβλίων μου είναι καταστάλαγμα πολλής σκέψης και μεγάλης ενσυναίσθησης. Δεν δημιουργώ ήρωες για να στήσω μια ιστορία· δημιουργώ πρόσωπα που θα στήσουν την ιστορία. Τους αγαπώ και τους ευχαριστώ, που, γράφοντας, με οδήγησαν σε μονοπάτια τα οποία δεν φανταζόμουν ποτέ πως θα διαβώ.

Στην πόλη των λυγμών
Φωτό από προσωπικό αρχείο Βασιλική Ευάγγελου Παπαθανασίου

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία σας;

Το μυθιστόρημα Στην πόλη των λυγμών δεν είναι αποτέλεσμα έμπνευσης. Γράφτηκε συγκεκριμένα. Όπως ανέφερα πιο πάνω, εδώ και χρόνια ήθελα να γράψω για τη συγκεκριμένη εποχή της εικονομαχίας, καθώς με ενοχλούσε το γεγονός ότι αυτή η περίοδος, με τα τόσο τραγικά γεγονότα και τα ολέθρια αποτελέσματα, τα οποία κατάφεραν ανεπανόρθωτο πλήγμα στο Βυζάντιο, για τον περισσότερο κόσμο παρέμενε σκοτεινή.

 

Στην πόλη των λυγμών

Ποιος ο ρόλος της λογοτεχνίας στην κοινωνία μας;

Θα τον ήθελα πιο ουσιαστικό και πιο δραστικό. Πιστεύω ότι η λογοτεχνία στην Ελλάδα και οι Έλληνες λογοτέχνες δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Και όμως πολλά πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, αν υπήρχε ένα βήμα για όλους εμάς, που πασχίζουμε, τις περισσότερες φορές μόνοι μας, να σηκώσουμε ψηλά την ελληνική γλώσσα, να γράψουμε ιστορίες που μας αφορούν ως έθνος, να έρθουμε σε επαφή με αναγνώστες σε ολόκληρη τη χώρα και να χαρίσουμε τα βιβλία μας σε βιβλιοθήκες, συλλόγους και μικρές κοινότητες. Το έλλειμα αυτό, εννοώ του ουσιαστικού λόγου των συγγραφέων στην ελληνική κοινωνία, θα έχει σοβαρό κόστος στις επόμενες γενιές.

 

Για το τέλος ένα μήνυμα που θέλετε να δώσετε;

Να διαβάζουμε, όσο μπορούμε περισσότερο. Μόνο έτσι ανοίγει ο ορίζοντας του μυαλού και βάζουμε τα γρανάζια του σε λειτουργία. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος. Μόνο έτσι μπορούμε να υπάρξουμε: σκεπτόμενοι.

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Άννα Γαλανού για το φωτογραφικό υλικό.

Το βιβλίο “Στην Πόλη των λυγμών” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

 

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;