Ανδρέας Πασπάτης: “Υπάρχει ένα αστείο και μια κωμική προσέγγιση για κάθε κατάσταση”

Ανδρέας Πασπάτης
Ανδρέας Πασπάτης

Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι από τους πιο γνωστούς Stand up Comedian . Από τα εργαστήρια Πληροφορικής του ΑΠΘ σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας , της Θεσσαλονίκης αλλά και του Λονδίνου. Ιδρυτής και πρόεδρος της comedy society του Brunel Univercity, παραδίδει stand up comedy workshops. Μας αποκάλυψε πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ετοιμάζεις μια παράσταση stand up για το 5 Open Mic Festival και τι το διαφορετικό θα έχει φέτος . Mας απαντά στην ερώτηση : Με τι γελάει ο Ανδρέας Πασπάτης;  Αισιόδοξος, δημιουργικός με όρεξη για νέες προκλήσεις μιλά αποκλειστικά στο MaxMag και στους αναγνώστες του για το τον ίδιο και το stand up που τόσο αγαπά .

Επιμέλεια συνέντευξης: Άννυ Σκεντέρη

 

Τι είδους προετοιμασία κάνεις για ένα stand up comedy show;

Εξαρτάται. Το βασικό είναι να έχεις τα κείμενα σου έτοιμα γραμμένα και προβαρισμένα. Αλλά και αυτό δεν είναι απόλυτο. Υπάρχουν παραστάσεις που πηγαίνεις για να δοκιμάσεις νέο υλικό. Οπότε εξαρτάται από το σόου. Γενικά στο σταντ απ η προετοιμασία γίνεται όταν φτιάχνεις το υλικό σου. Πριν από μια παράσταση με mix line up όπου παίζω με άλλους κωμικούς απλά διαλέγω ποια κείμενα θα παίξω ανάλογα ίσως με τον χώρο και τον χρόνο που θα παίξω. Πριν από ένα σόλο κάνω λίγο ζέσταμα και ξανά περνάω τις θεματολογίες από το μυαλό μου γρήγορα να σιγουρευτώ ότι δε θα ξεχάσω κάτι και να μου φύγει το άγχος. Δεν πιάνει ποτέ αλλά δεν έχει σημασία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θεωρείς ότι είναι πιο δύσκολο , να παίζεις σε μια κωμωδία ή να κάνεις stand up comedy;

Η δυσκολία νομίζω είναι πως στο σταντ απ πρέπει να ετοιμάσεις μόνος σου όλη την παράσταση. Να την γράψεις και να την σκηνοθετήσεις και φυσικά μετά να πας και να την παρουσιάσεις. Οπότε έχεις όλο το βάρος της επιτυχίας, ή και της αποτυχίας μερικές φορές, πάνω σου. Είναι βέβαια αρκετά πιο μοναχική διαδικασία που όμως σου επιτρέπει και τεράστια ανεξαρτησία. Οπότε θα πω πως είναι τι αρέσει στον καθένα περισσότερο. Και φυσικά όταν μιλάμε για δυσκολία έχει να κάνει και με το σε τι έχεις εξασκηθεί περισσότερο.

Απόσπασμα από την παράσταση : Τσαι Πάρτυ

Πολλοί κωμικοί δεν αντιμετωπίζουν με το ίδιο χιούμορ την προσωπική τους ζωή και συχνά τους βλέπουμε πιο αυστηρούς. Ισχύει αυτό σε εσένα;

Θα έλεγα οτι με τίποτα δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου κάτι τέτοιο αλλά δεν θέλω να είμαι αυστηρός. Σε μια πιο σοβαρή βάση αυτό που βλέπουμε στην σκηνή σε μια σταντ απ παράσταση δεν είναι ο ίδιος ο κωμικός αλλά η περσόνα του. Πολλές φορές είναι αρκετά κοντά στην κανονική του προσωπικότητα ή , όπως θα έλεγα οτι ισχύει και στην δική μου περίπτωση, μια μεγεθυμένη πτυχή αυτής. Αλλά ναι γενικά δεν είμαι όλη την ώρα όπως είμαι στην σκηνή, δε θα με άντεχα ούτε εγώ.

 

Ανδρέας Πασπάτης
Ανδρέας Πασπάτης

Πόσο δύσκολος είναι ο αυτοσχεδιασμός;

Στην αρχή αρκετά. Όσο εξασκείσαι γίνεται και λιγότερο. Νομίζω αυτή η απάντηση μπορεί να μπει σε ένα τοπ δυο πιο κοινότοπων απαντήσεων κάπου. Από την άλλη το σταντ απ μπορεί να γίνει και χωρίς αυτοσχεδιασμό. Εννοώ σε μια κλασική σταντ απ παράσταση είναι όλα τα αστεία γραμμένα και δοκιμασμένα από πριν. Ελάχιστοι είναι οι κωμικοί που αυτό σχεδιάζουν γενικά σε μια σταντ απ παράσταση. Φυσικά είναι ένα πολύτιμο σκιλ να έχεις μιας και μπορεί να προκύψει κάτι στην παράσταση και αν ο κωμικός θέλει και έχει την διάθεση και την ικανότητα μπορεί να το πάρει και να βγάλει πολύ δυνατά αστεία δημιουργώντας εξαιρετικό κλίμα και καταστάσεις. Θα ξαναπώ όμως ότι δεν είναι απαραίτητο και ίσως ούτε και συνηθισμένο, στις σταντ απ παραστάσεις. Θέλω να το κάνω ξεκάθαρο αυτό, για να μη νομίζει ο κόσμος ότι περιμένουμε να έρθουν και να βγάλουμε αστεία σε βάρος τους.

Τι σε εμπνέει για τα αστεία σου;

Η καθημερινότητα και η ρουτίνα νομίζω. Μου αρέσει να βρίσκω το αστείο και να διακωμωδώ πράγματα που συμβαίνουν σε όλους και κάθε μέρα, ή καταστάσεις που θα μπορούσε ο καθένας να μπλέξει. Γενικά πιστεύω πως σε όλα σχεδόν κρύβεται ένα αστείο και μια κωμική προσέγγιση και απλά σε πολλά δεν την έχουμε ακόμα παρατηρήσει.

Απόσπασμα από την παράσταση : Τσαι Πάρτυ

Τι είναι αυτό που σε κάνει να γελάς;

Δεν ξέρω… τα αστεία. Ποια αστεία θα μου πείς τώρα; Αυτά που με κάνουν να γελάω. Θα σταματήσω εδώ πριν μπούμε στο παράδοξο της κότας με το αυγό και ποιο έγινε πρώτο.

 

Ανδρέας Πασπάτης
Ανδρέας Πασπάτης

 

Το χιούμορ έχει όρια;

Όπως έλεγα και πριν θεωρώ ότι παντού υπάxρει ένα αστείο και μια κωμική προσέγγιση για κάθε κατάσταση. Δυστυχώς ή ευτυχώς βέβαια κάποια πράγματα για κάποιους ανθρώπους μπορεί να είναι υπερβολικά ή και τραυματικά μόνο να τα ακούνε να αναφέρονται οπότε αδυνατούν να δεχθούν το αστείο όσο καλό και αν είναι. Νομίζω αυτό είναι μια τεράστια συζήτηση που πλέον με το πολιτικαλ κορεκτνες γίνεται και πιο έντονη. Από την άλλη, ενώ πιστεύω ότι παντού μπορείς να βρεις ένα αστείο να πεις αν δουλέψεις πολύ , προσωπικά προσπαθώ να μην προσβάλω με την κωμωδία μου.

Ας έρθουμε τώρα στο Open Mic. Μίλησέ μας για αυτό.

Το οπεν μαηκ είναι μια παράσταση που είναι φτιαγμένη για να δοκιμάζουνε οι κωμικοί νέο υλικό και νέα κείμενα ή και πολλές φορές νέα παιδιά να δοκιμάζουνε για πρώτη φορά την κωμωδία. Πάντα παρουσιάζει κάποιος έμπειρος κωμικός με δοκιμασμένο υλικό και πέρα από αυτόν το κοινό έχει την ευκαιρία να δει 10+ νέους και παλιούς κωμικούς με νέα κείμενα που έχουν 5λεπτά στη διάθεσή τους ο καθένας να τους κάνουν να γελάσουν. Με την Ήρα την Κατσούδα τρέχουμε πλέον για 5η χρονιά το Thessaloniki Open Mic που γίνεται κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα στο 8Ball στα Λαδάδικα και με την βοήθεια και στήριξη του κόσμου έχει γίνει ένα κλασικό ραντεβού της πόλης που μαζευόμαστε να δούμε την κωμωδία να φτιάχνεται και στην πιο ωμή της μορφή.

Απόσπασμα από την παράσταση : Τσαι Πάρτυ

Τι το διαφορετικό θα έχει φέτος;
Το καλό με το όπεν μαηκ είναι ότι κάθε φορά είναι διαφορετικό και δεν μπορεί να είναι ποτέ το ίδιο. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που έχει γίνει θεσμός και το στηρίζουν οι κωμικοί ,τα νέα παιδιά στην κωμωδία όπως και το κοινό. Φέτος θα περάσουν για άλλη μια χρονιά άπειροι κωμικοί , από την σκηνή του Thessaloniki Open Mic και θα δώσουν στο κοινό την ευκαιρία να ακούσει κείμενα που θα παίζονται σε παραστάσεις στην πόλη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το κοινό για άλλη μια χρονιά θα μπορέσει να στηρίξει κωμικούς στο ξεκίνημα τους καθώς και να γίνει μέρος της δημιουργικής διαδικασίας χτισίματος ενός κειμένου πολλών κωμικών.

 

Ευχαριστούμε τον Ανδρέα Πασπάτη για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού .


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννυ Σκεντερη

'Όπου πας ,να πηγαίνεις με όλη σου την καρδιά' Κομφούκιος..Την πρώτη φορά που είπα ότι θέλω να γίνω Δημοσιογράφος ,είναι όταν συνειδητοποίησα ότι μου αρέσει η περιπέτεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;