Άνδρεα Αρβανιτίδου – «Λόγια Ψυχής»

 

Άνδρεα Αρβανιτίδου - «Λόγια Ψυχής»
Εκδόσεις Πηγή https://www.pigi.gr/product/poiisi-logia-psyxis

Λόγια Ψυχής

Με την Άνδρεα Αρβανιτίδου «συναντήθηκαν» οι γραφές μας στην στήλη «Αψυχολόγητα» του maxmag.

Παρόλο που η Άνδρεα αρθρογραφεί στην στήλη «Αψυχολόγητα», κάθε άλλο παρά «αψυχολόγητη» θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε! Η Άνδρεα τολμά όχι μόνο να προσεγγίσει την ψυχή μας, αλλά και να της μιλήσει.

«Λόγια Ψυχής» το νέο της βιβλίο και εγώ μικρή, πολύ μικρή μπροστά σε τόσο μεγαλείο! Θα ήθελα να πω πολλά, αλλά οι λέξεις δεν καλύπτουν αυτή την μεγάλη νικήτρια ζωής! Αποτραβιέμαι και αφήνω τα «Λόγια Ψυχής» της Άνδρεα Αρβανιτίδου, να «μιλήσουν» καλύτερα από κάθε λόγο, καλύτερα από κάθε άρθρο και οποιαδήποτε προσέγγιση.

Άνδρεα, ξεκινώ από το τέλος ή με μια ανάποδη αρχή, αν προτιμάς. Μίλησε μας, τι αφορούν τα μελλοντικά σχέδια και τα όνειρα της Άνδρεα Αρβανιτίδου;

Advertisements
Ad 14

Τα τελευταία χρόνια, δεν κάνω πολλά μελλοντικά σχέδια. Η ασθένεια που βιώνω από το 2015 με έκανε να καταλάβω ότι η ζωή είναι στο τώρα. Ζω στιγμές και βλέπω κοντά. Αυτή την περίοδο εχώ ολοκληρώσει το δεύτερο βιβλίο και πρώτο μυθιστόρημα μου, και είμαι για λίγο σε αποχή από την συγγραφή. Σε περίπου ένα μήνα, θα ξεκινήσω το επόμενο μυθιστόρημα το οποίο ελπίζω να βγει μέσα στο 2023.

Τα όνειρα μου είναι πολύ απλά, να έχω μια σταθερή πορεία στην υγεία μου, να έχω μια ποιότητα ζωής και μια αγάπη δίπλα μου, που θα με καταλαβαίνει. Αν έχω όλα αυτά, μπορώ να πω ότι η συγγραφή θέλω πλέον να είναι αυτό που θα κάνω επαγγελματικά. Είναι ό,τι αγαπώ και θέλω να αφοσιωθώ σε αυτό. Επίσης μέσα στα όνειρα μου, είναι και τα ταξίδια που λατρεύω!

Άνδρεα Αρβανιτίδου - «Λόγια Ψυχής»
Εκδόσεις Πηγή https://www.pigi.gr/product/poiisi-logia-psyxis

Ο μόνος μακροπρόθεσμος στόχος μου, είναι να καταφέρω να βγουν τα βιβλία στο εξωτερικό, και αν είμαι τυχερή και μπορέσω να προλάβω να το ζήσω, ένα βιβλίο μου να γίνει ταινία. Ξέρω, υψηλός στόχος, αλλά πιστεύω γι αυτό έμεινα στην ζωή, για τα δύσκολα.

Στα «Λόγια Ψυχής» ποιον θα συναντήσουμε;

Στα «Λόγια Ψυχής» θα συναντήσετε μια πραγματική ιστορία. Μια αγάπη μεγάλη και αληθινή. Την δική μου ιστορία αγάπης σε στίχους και ποιήματα. Κάθε ποίημα είναι η συνέχεια του προηγούμενου.

Μια αγάπη που πέρασε από δυσκολίες μιας ασθένειας, του καρκίνου που χτύπησε και τους δύο, σε διαφορετικές περιόδους. Θα δείτε πως γίνεται μέσα από την συμπαράσταση να γίνεται η αγάπη ακόμα μεγαλύτερη. Τελικά ποιος μπορεί να αντέξει την απώλεια της αγάπης, και πως προχωράει πλέον μόνος στην ζωή; Αυτό θα το ανακαλύψετε μέσα από τις 116 σελίδες της ποιητικής συλλογής μου.

 

Διαβάστε επίσης  Ζωή Γεωργανά - «Φως λουσμένο από Χρυσόσκονη»

 «Λόγια Ψυχής» είναι αυτοβιογραφία, ποίημα κατάθεση ψυχής ή ένα όνειρο…;

Άνδρεα Αρβανιτίδου - «Λόγια Ψυχής»
Εκδόσεις Πηγή https://www.pigi.gr/product/poiisi-logia-psyxis

Τα «Λόγια Ψυχής» είναι όλα αυτά μαζί! Η αυτοβιογραφία σε σχέση με τον μεγάλο μου έρωτα, μια κατάθεση ψυχής που με βοήθησε να βγάλω τον πόνο στο χαρτί, να μπορέσω να διαχειριστώ την απώλεια, και ένα όνειρο που δημιουργήθηκε όταν ο σύντροφός μου άφησε την τελευταία του πνοή, στην αγκαλιά μου. Ένα όνειρο που δεν γνώριζα, έβγαινε κάθε μέρα για να μου θυμίσει όλα τα όμορφα που μοιραστήκαμε και όλα τα μαθήματα που πήρα μέσα από αυτή την αγάπη και αυτόν τον άνθρωπο.

Η ψυχή μιλάει; Τι λόγια χρησιμοποιεί;

Η ψυχή μιλάει με πολλούς τρόπους. Με την σιωπή, μέσα από τα μάτια, εκεί θα βρεις όλες τις αλήθειες αρκεί να ξέρεις να κοιτάς μέσα στα μάτια!

Επίσης η ψυχή μιλάει και με το σώμα, αν δεν την φροντίζεις, αν την έχεις φορτώσει με πολλές έγνοιες, αν τα κλείνεις όλα μέσα, τότε θα μιλήσει με μια ασθένεια στο σώμα. Η ψυχή και η ψυχολογία είναι ότι πιο σημαντικό σε έναν άνθρωπο. Αυτά πρέπει να φροντίζει περισσότερο. Πρέπει να γεμίζεις την ψυχή με όμορφες στιγμές και αγάπη.

Την ψυχή θα την ακούσεις μόνο όταν θα είσαι έτοιμος, όταν θα κάνεις πέρα τις υποχρεώσεις και θα κάτσεις να τα βρεις με τον εαυτό σου. Η ψυχή θέλει να νιώθεις, δεν θέλει λόγια. Δεν γεμίζει από υποσχέσεις και υλικά αγαθά. Θέλει μόνο να χαμογελάς αληθινά και να ζεις την ευτυχία. Να μοιράζεσαι και να γεμίσεις την βαλίτσα της με ότι είναι σημαντικό. Μόνο αυτό θα πάρεις μαζί σου…

Πόσο δύσκολο είναι να περιγράψεις τα (συν) αισθήματα σου μέσα από τις λέξεις; Έχεις «πιάσει» ποτέ τον εαυτό σου να χάνεται μέσα στην γραφή;

Για μένα δεν είναι καθόλου δύσκολο.Από μικρή έγραφα στίχους σε τραγούδια και έτσι τα συναισθήματά μου έβγαιναν στο χαρτί.

Είναι λυτρωτικό να μπορείς να το κάνεις. Αδειάζει η ψυχή από κάθε άσχημη σκέψη.

Κάθε φορά που γράφω χάνομαι με εικόνες σε αυτό που γράφω και μεταφέρω. Μόνο έτσι μπορώ να περάσω το συναίσθημα και να είναι ζωντανό. Χωρίς συναίσθημα για μένα δεν υπάρχει γραφή.

Περιέγραψέ μας εκείνη την στιγμή που δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από εσένα και ένα φύλλο χαρτί (ή η οθόνη του υπολογιστή). Υπάρχει «κάτι» μαγικό, «κάτι» που ξεπερνά την ανθρώπινη αντίληψη εκείνη την στιγμή της γέννησης της ιδέας, της αρχής ενός νέου βιβλίου;

Η στιγμή που έρχεται μια ιδέα, μια έμπνευση στην δική μας γλώσσα, την σημειώνω πάντα σε ηλεκτρονικό σημειωματάριο. Εγώ δουλεύω με σχεδιάγραμμα. Φτιάχνω την κεντρική ιδέα, φτιάχνω τους ήρωες και κάνω βιογραφικό για τον καθένα. Συνήθως γράφω πρώτα το τέλος και μετά συνεχίζω γράφοντας την αρχή.

Μπορεί εκεί που κάθομαι και χαλαρώνω να μου έρθει κάτι άσχετο, το σημειώνω και αυτό μπορεί να γίνει ένα ολόκληρο βιβλίο.

Θεωρείς πως ο συγγραφέας έχει ευθύνη ως προς το κοινό του; Μεταφέρει κάποιο μήνυμα ή πιστεύεις πως η συγγραφή απλά αποφορτίζει τον συγγραφέα; Τελικά ωφελείται περισσότερο ο συγγραφέας ή ο αναγνώστης;

Βέβαια και έχει ευθύνη και για τα διδάγματα που περνάει και αν αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα να κάνει καλή ερεύνα. Για μένα τα βιβλία είναι τροφή για σκέψη, είναι ένα μέσο που θα σε χαλαρώσει, θα σε κάνει να φύγεις για λίγο από όλα αυτά που σε απασχολούν και ίσως σε κάνει να δεις την ζωή σου αλλιώς. Κάθε βιβλίο, ακόμα και μια απλή ιστορία αγάπης μπορεί να έχει μέσα πολύ όμορφα μηνύματα, όπως και διδάγματα.

Άνδρεα Αρβανιτίδου - «Λόγια Ψυχής»
Πηγή: Προσωπικό αρχείο Άνδρεα Αρβανιτίδου

Από ένα βιβλίο ωφελούνται και οι δύο. Ο συγγραφέας βγάζει την ψυχή του και γίνεται πιο ελαφρύς, και επίσης ζει σε κάθε βιβλίο του και μια διαφορετική ζωή και οπτική. Από την άλλη ο αναγνώστης έχει να πάρει ακόμα περισσότερα, να σκεφτεί, να προβληματιστεί, να χαρεί, να κλάψει και να καταλάβει, ακόμα και να βρει λύσεις για κάτι που τον απασχολεί.

Το βιβλίο ανοίγει ορίζοντες και σε ταξιδεύει στο άγνωστο, σε ταξιδεύει σε μέρη που μπορεί να μην επισκεφτείς, αλλά μέσα από το βιβλίο θα δεις το μέρος σαν να είσαι εκεί. Αυτή είναι η μαγεία ενός βιβλίου, να σε μεταφέρει με εικόνες.

Από την σύλληψη της ιδέας έως την έκδοση του βιβλίου σου, πόσο άλλαξε η Άνδρεα;

Εχώ αλλάξει πολύ. Η σύλληψη της ιδέας, έγινε το 2018 σε μια σκοτεινή για μένα περίοδο. Όταν εκδόθηκε το βιβλίο ήμουν καλύτερα ψυχολογικά. Πιο δυνατή και σίγουρη!

Ένας σημαντικός άνθρωπος που υπήρξε το κίνητρο σου να γράψεις;

Ο σύντροφός μου, που έφυγε, ήταν ένα σημαντικό κίνητρο. Επίσης ξεκίνησα να γράφω ξανά μετά από παρότρυνση ενός συναδέλφου. Είδε στοιχεία της γραφής μου και με έπεισε.

Η αλήθεια είναι ότι μικρή με αποθάρρυναν από τον οικογενειακό μου κύκλο και τα παράτησα. Η ασθένεια όμως το 2015 μου θύμισε ότι το μονοπάτι της γραφής είναι το όνειρό που πρέπει επιτέλους να γίνει πραγματικότητα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο Άνδρεα Αρβανιτίδου

 Τώρα το πιο σημαντικό μου κίνητρο, είναι ο θαυμασμός που έχω από τον τωρινό μου σύντροφο, που είναι δίπλα μου σε κάθε βήμα. Η γνώμη του είναι σημαντική, είναι αυστηρός και πάντα θα μου μιλήσει ειλικρινά για κάθε μου ιδέα.

Κλείνεις τα μάτια και μεταφέρεσαι στην παιδική σου ηλικία. Η πρώτη ανάμνηση ποια είναι;

Η πρώτη παιδική μου ανάμνηση είναι στην Τσεχία. Εκεί που περνούσα τις καλοκαιρινές μου διακοπές. Στο χωριό της γιαγιάς, ανάμεσα στα βουνά. Σε ένα σπίτι βγαλμένο από παραμύθι, δίπλα σε ένα μαγικό ποτάμι. Η οικογένεια της μητέρας μου και πολλές ευτυχισμένες στιγμές, με γέλια, χορούς και τραγούδια.

Ένα ταξίδι ζωής που θα ήθελες να κάνεις και με ποιον θα ήθελες να το κάνεις;

Ένα ταξίδι ζωής για μένα είναι στην Ινδία. Από μικρή λάτρευα αυτή την χώρα. Με μάγευε η μουσική της, τα χρώματα, οι έντονοι χοροί, και τα μπαχαρικά. Αυτό το ταξίδι θα ήθελα να το κάνω με τον σύντροφό μου, αλλά και μόνη με ένα γκρουπ.

Είναι όνειρό ζωής. Θα ήθελα να γνωρίσω από κοντά αυτή την ιδιαίτερη κουλτούρα. Είναι ένα μαγικό ταξίδι που ακόμα και στα πιο δύσκολα και στην φτώχεια το χαμόγελο δεν σβήνει.

Δεν εύχομαι, είμαι σίγουρη πως τα «Λόγια Ψυχής» θα αγγίξουν την ψυχή μας. Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας το μήνυμα της Άνδρεα. Ποιο είναι και σε ποιους απευθύνεται;

Πηγή: Προσωπικό αρχείο Άνδρεα Αρβανιτίδου

Τα λόγια ψυχής έχουν πολλά μηνύματα και είναι ένα βιβλίο για όλους.

  • Μια αγάπη μπορεί να κάνει την δυσκολία πιο εύκολη.
  • Ο χρόνος δεν είναι δεδομένος για αυτό ζήσε το τώρα.
  • Κάνε την ζωή σου όμορφη, μην κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι.
  • Η θέληση για ζωή και η αγάπη νικάνε τα πάντα.
  • Όλα τα όνειρα ακόμα και τα αδύνατα μπορούν να γίνουν αληθινά αρκεί να πιστέψεις.
  • Να μην παρατάς τίποτα, ακόμα και μέσα από τον πόνο μπορείς να ζήσεις και να βρεις τον λόγο που τελικά ήρθες σε αυτόν τον κόσμο.
  • Πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τον σκοπό σου.

Αυτά είναι μερικά μηνύματα που περνάω, αλλά μπορεί ο αναγνώστης να βρει και αλλά. Το βασικό είναι η δύναμη της ψυχής και της αγάπης.

Θα κλείσουμε την όμορφη συνέντευξη μας με την αγαπημένη σου φράση ή στίχο από τα «Λόγια ψυχής»;

«Εκεί στο βάθος ένα φως φέγγει. Είναι η ελπίδα που δεν χάνεται. Σε κάθε στιγμή, αν και μικρή,δίνει πνοή.»

 «Αισιοδοξία, θέληση και θετικότητα πάνε μαζί και όλα αυτά μαζί ξυπνάνε τη δύναμη και τη λογική.

Άμα θέλεις να ζήσεις ακόμα πιο πολύ, κανένας πόνος δεν εμποδίζει τη δίψα αυτή»

«Υγρός ο σταθμός του μετρό εδώ, όμως, άναψε η σπίθα του έρωτα μου του μοναδικού. Το πρώτο μας

φιλί έβαλε φωτιά, στέγνωσε τους τοίχους από την υγρασία την παλιά»

 Αγαπημένη μου φράση από το βιβλίο είναι η εξής: Εσύ έζησες σήμερα;

Άνδρεα, καλοτάξιδο το νέο σου βιβλίο, και ελπίζω να σε φιλοξενήσουμε ξανά στην στήλη μας, με πολλά ακόμα βιβλία που μιλούν στην ψυχή μας. Να ευχηθώ τα καλύτερα, στην καλύτερη.

Ευχαριστώ το maxmag και εσένα Ελένη Ρέγγα για αυτή την υπέροχη κουβέντα, με τις ιδιαίτερες ερωτήσεις και για το βήμα που δίνεται σε νέους συγγραφείς. 

Άνδρεα Αρβανιτίδου - «Λόγια Ψυχής»
Πηγή: Προσωπικό αρχείο Άνδρεα Αρβανιτίδου

 

Διαβάστε επίσης  Αντίπαλοι με τον εαυτό μας: Κρυμμένες αλήθειες

Το βιβλίο της Άνδρεα Αρβανιτίδου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή 

Την Άνδρεα Αρβανιτίδου επίσης μπορείτε να την απολαύσετε και στο προσωπικό της blog 

Μου αρέσει να πιστεύω στη δύναμη που κρύβουν οι άνθρωποι μέσα τους. Βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και πιστεύω στην αξία των όλων. Υπερβολικά χαμογελαστή και απαισιόδοξα ρομαντική.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Αγγλοϊρλανδική Συνθήκη του 1921

Η Αγγλοϊρλανδική Συνθήκη του 1921

Η Αγγλοϊρλανδική Συνθήκη του 1921 υπογράφηκε μεταξύ της Μ. Βρετανίας
Άτλαντας Δία Σικελία

Άτλαντας: Αναδύεται απο τον αρχαίο ναό του Δία στη Σικελία

Επαναφορά του Άτλαντα: Η αναγέννηση ενός αρχαίου φύλακα στον ναό