Anastassis: “Η μουσική δεν έχει σύνορα… ταξιδέψτε όπου σας οδηγήσει η ψυχή σας”

Προσωπικό αρχείο Anastassis

Υπάρχουν Έλληνες τραγουδιστές που προσπαθούν για μία διεθνή καριέρα στη μουσική αλλά υπάρχουν και Έλληνες μουσικοσυνθέτες με διεθνή καριέρα. Ο Anastassis ή κατά κόσμο Τάσος Σούρμπας είναι ένας από αυτούς. Σπουδαίος πιανίστας, με μοναδική αντίληψη, μπορεί να συνθέτει το ίδιο καλά ένα λαϊκό τραγούδι και παράλληλα να προταθεί στο βιβλίο Γκίνες για τη σύνθεσή του ενώνοντας τις μουσικές του κόσμου. Έρχεται με το νέο καλοκαιρινό single ” Delirium ” και την κυκλοφορία του Album ‘ Genesis ” με τη συμμετοχή του Βασίλη Σαλέα στο κλαρίνο. Ας τον γνωρίσουμε.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ντέμη Ρούσσα

Τάσο καλώς ήρθες στο MaxMag. Είσαι ένας από τους λίγους εγχώριους συνθέτες που η μουσική τους ταξιδεύει εκτός συνόρων. Πως ξεκίνησε αυτό;

Καλώς σας βρήκα και συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά σας στο χώρο της μουσικής και της καλλιτεχνίας γενικότερα. Πως ξεκίνησε…Δεν ξεκίνησε, απλά υπήρχε ώσπου βρέθηκε η κατάλληλη στιγμή για την υλοποίηση της σκέψης για μουσική εκτός συνόρων, παράλληλα με την εμπειρία, την ωριμότητα τη διάθεση, αν θες και την τεχνολογία για κάτι τέτοιο.

Η μουσική όπως λένε δεν έχει σύνορα. Θεωρείς πως η δική σου μουσική ακολουθεί αυτό το μότο; Πόσο έχουν ακουστεί οι συνθέσεις σου στον κόσμο;

To πρώτο μου Album ακούστηκε αρκετά μπορώ να πω. Έβλεπα αναρτήσεις από Σχολές στην Αμερική, Βραζιλία μέχρι ραδιόφωνα στη Νότια Γαλλία και γυμναστήρια στις Φιλιππίνες ( ένα instrumental zumba με ελληνικό μπουζούκι ). Για κάποιους λόγους σταμάτησα την κυκλοφορία του, σύντομα όμως θα επανακυκλοφορήσει με μεγάλη δισκογραφική εταιρία. Η μουσική σαφώς και δεν έχει σύνορα. Η μουσική ενώνει, βλέπεις μια ορχήστρα με μουσικούς που δε μιλάνε την ίδια γλώσσα, έχουν διαφορετική κουλτούρα, άλλο πολιτισμό κι όμως όταν συνυπάρχουν,νιώθουν χαρά, ρυθμό, αγάπη. Το διαπιστώνεις κάθε μέρα βλέποντας ξένους να χορεύουν ελληνική μουσική, Έλληνες να ακούν και να διασκεδάζουν με Rockμπάντες από όλο τον κόσμο, και τόσα άλλα είδη μουσικής που ακούν οι πάντες παντού. Πως να υπάρξουν σύνορα και δεσμεύσεις μετά απ΄ αυτό.

Τάσο πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική; Σε διάλεξε ή τη διάλεξες;

‘Eνα χριστουγεννιάτικο δώρο ήταν η αφορμή. Ένα μικρό αρμόνιο σε πολύ μικρή ηλικία καθότι ο πατέρας μου λαϊκός τραγουδιστής θεώρησε σκόπιμο να μην παίξω εκείνη τη στιγμή με ένα ποδήλατο π.χ αλλά με ασπρόμαυρα πλήκτρα. Το παράδοξο είναι από την πρώτη μέρα άρχιζα να παίζω γνωστές απλές μελωδίες με το ένα χέρι βέβαια, έπειτα γράφτηκα σε ωδείο όπου σπούδασα κλασικό πιάνο και ανώτερα θεωρητικά.

Διαβάστε επίσης  Goran Bregovic: Ο πρίγκιπας της βαλκανικής μουσικής
Advertisements
Ad 14

Όταν δημιουργείς συνθέσεις για ταινίες τι αναμοχλεύεις εσωτερικά προκειμένου να αποδώσεις τα συναισθήματα;

Βλέπω πάρα πολλές φορές την ίδια σκηνή μέχρι να καταλάβω ακριβώς τι θέλει να δώσει στον θεατή. Έπειτα συνθέτω με βάση την εικόνα και προσπαθώ να μεγεθύνω τα συναισθήματα που σου εκπέμπει. Μπαίνω αρκετές φορές στη θέση του θεατή ακόμα και του ακροατή, χωρίς να βλέπω την εικόνα, προκειμένου να δω αν όντως η σύνθεσή μου αποδίδει αγωνία, φόβο, χαρά, λύπη, έρωτα, δράση…

Προσωπικό αρχείο Anastassis

Στην Ελλάδα οι δημιουργοί περιορίζονται; Θεωρείς πως η ελληνική μουσική κληρονομιά μπορεί να «δώσει» και εκτός συνόρων;

Περιορίζονται αυτοί που βλέπουν τη μουσική ψυχρά, επαγγελματικά ανούσια, σαφώς όμως έχουμε και μεγάλους δημιουργούς και καλλιτέχνες που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό αλλά και νεότερους ταλαντούχους που κάνουν εκπληκτικές δουλειές οι οποίες για κάποιο λόγο δεν έχουν την προβολή που πρέπει εγχώρια. Ας ελπίσουμε σιγά σιγά να αλλάξει όλο αυτό και πράγματι θα εκπλαγούμε ευχάριστα! Σαφώς και η ελληνική μουσική κληρονομιά μπορεί να δώσει εκτός συνόρων. Όλα από εδώ ξεκίνησαν, ακόμα και η κατασκευή πολλών μουσικών οργάνων, παράδειγμα ο Πυθαγόρας το πρώτο μονόχορδο, πρόδρομος πολλών σημερινών οργάνων όπως η κιθάρα, βιολί κλπ

Περιέγραψε μου τις ώρες σου στο στούντιο. Τι είναι αυτό που σε οδηγεί να καθίσεις μπροστά στα πλήκτρα και να δημιουργήσεις;

Σίγουρα η ανάθεση κάποιας συγκεκριμένης δουλειάς αλλά και καθημερινές καταστάσεις, μια ξαφνική λιακάδα μες στο χειμώνα, ένα χαρμόσυνο νέο, κάποιο δυσάρεστο γεγονός. Πολλά. δεν υπάρχουν στάνταρς για να επηρεαστείς και να κάτσεις μπροστά σε ένα πιάνο και να συνθέσεις..

Διαβάστε επίσης  Ο Max και o Iggor Cavalera το Νοέμβριο στην Αθήνα.

Υπάρχουν συνθέτες που σε επηρέασαν στον τρόπο που γράφεις; Υπάρχουν δημιουργοί που εξελίσσουν τη μουσική με έναν τρόπο βαθύ, που το αυτί του ακροατή ίσως να μην αντιλαμβάνεται;

Ναι, βέβαια! Ποιος είναι εκείνος που δεν επηρεάζεται; Από κλασικούς δημιουργούς ( Mozart, Chopin, Brecht) μέχρι πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής και τον ήχο των synthesizers( JanneMichelZarre, Vangelis, Bowie) συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής (Morikone, J.Williams, HansZimmer ) ακόμα και “λαϊκούς” Έλληνες ( Χιώτης, Χατζιδάκις, Πλέσσας, Τσιτσάνης, Θεοδωράκης). Τα ονόματα είναι ενδεικτικά βέβαια. Είναι τόσοι πολλοί άλλωστε αξιόλογοι δημιουργοί. Όσο για το “αυτί” του απλού ακροατή θα πω ότι τα πάντα είναι θέμα παιδείας, εξάσκησης και “προπόνησης”. Αν συνηθίσεις στο να έχεις “εύπεπτα” και ευτελή ακούσματα σαφώς και δε θα κατανοήσεις μια πολύπλοκη μουσική αν όμως οι επιλογές σου είναι με πιο αυστηρά κριτήρια τότε δημιουργείται ευρύτερο φάσμα ακροάσεων και κατανοείς ευκολότερα ένα “δύσκολο” άκουσμα.

Προσωπικό αρχείο Anastassis

Αληθεύει πως δική σου μουσική σύνθεση έχει προταθεί να μπει στο βιβλίο Γκίνες; Πες μας δυο λόγια για αυτό το σημαντικό γεγονός.

Kι αυτό το ξέρετε;  Ναι, πράγματι. Έχει προταθεί μουσική μου σύνθεση στο βιβλίο Guinness ως η πρώτη που έχει καταφέρει να ταξιδέψει και στις 5 Ηπείρους σε ένα track. Με ποιο τρόπο; Λίγη υπομονή. Ήταν μια ιδέα όπου η έμπνευση και η ενορχήστρωση κράτησε πάνω από 2,5 μήνες με πολλές ώρες δουλειάς καθημερινά, όλα τα όργανα που συμμετέχουν έχουν πρότυπες μελωδίες και είναι παιγμένα μόνο με πλήκτρα και για όσους λίγο γνωρίζουν χρειάστηκαν πάνω από 250! κανάλια στο μουσικό πρόγραμμα ηχογράφησης.

Τελικά Τάσο τι είναι αναγνώριση για σένα; Η επιτυχία ενός καλού τραγουδιού, το ταξίδι μιας σύνθεσης εκτός συνόρων ή και τα δύο;

Ναι και τα δύο και όχι μόνο. Αναγνώριση μπορεί να είναι ένα απλό email για μια διάκρισή σου σε έναν διαγωνισμό, ένα εγκάρδιο χειροκρότημα σε μια συναυλία, ακόμα και ο χορός και το χαμόγελο που μπορεί τυχαία να δεις σε ένα video από έναν άνθρωπο στην άλλη άκρη του κόσμου, που ακούει τη μουσική σου και διασκεδάζει, ταξιδεύει, ονειρεύεται, ερωτεύεται…

Όταν γράφεις μουσική φαντάζομαι κατακλύζεσαι από συναισθήματα. Υπάρχει κάποια στιγμή δημιουργίας που σε «γονάτισε» συναισθηματικά; Πόσο βαθιά μπαίνεις ο ίδιος στη σύλληψη μιας μελωδίας;

Υπάρχουν και κάποιες στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης, ναι! Να αναφέρω χαρακτηριστικά το κομμάτι μου Angels’s Pillows το οποίο γράφτηκε για ανθρώπους που αγαπήσαμε και δυστυχώς “έφυγαν” από κοντά μας, όμως παραμένουν στην καρδιά και στη σκέψη μας. Έχει και μια πολύ παράξενη ιστορία αυτό το τραγούδι την οποία θα την πούμε κάποια άλλη στιγμή.

Διαβάστε επίσης  Don Shirley: η Αναγέννηση ενός σπουδαίου πιανίστα

Όπως αναφέρεις και στο site σου www.anastassis.com “I’m a globalist”. Το ίδιο ισχύει και για τις συνθέσεις σου. Τι «κρύβεται» πίσω από αυτή την παραδοχή;

Όλα αυτά που αναφέραμε νωρίτερα. Η μουσική δεν έχει σύνορα, περιορισμούς. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε ακόμα ένα προνόμιό, βρισκόμαστε στη μέση Ανατολής και Δύσης τα μουσικά μας ακούσματα είναι ποικίλα και μπορείς να δημιουργήσεις ευκολότερα πολλά ηχοχρώματα, είδη και μουσικές καινοτομίες από οποιονδήποτε άλλο.

Προσωπικό αρχείο Anastassis

Το Genesis είναι το πρώτο solo album που κυκλοφόρησες. Πού ταξιδεύουμε ακούγοντάς το;

Ταξιδέψτε όπου σας οδηγήσει η ψυχή σας…απλά ακολουθήστε τη. Αυτή ξέρει…..

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Τι ετοιμάζεις ως Anastassis;

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία με τον DjPrince απ’ το Αννόβερο και την iGroove Music Switzerland ετοιμάζουμε την κυκλοφορία του “ Delirium” λίγο πριν το καλοκαίρι όπου θα υπάρχει και μια υπέροχη οπτικοποίηση από γνωστό Γερμανό εκπληκτικό χειριστή drone και σκηνοθέτη. Δυστυχώς οι δύσκολες καταστάσεις που ζούμε καθυστέρησαν την επανακυκλοφορία του album “GENESIS” όπου θα πρέπει να επισημανθεί η συμμετοχή του διεθνούς φήμης κλαρινίστα Bασίλη Σαλέα στο ομώνυμο κομμάτι . Ελπίζω σύντομα να γίνει κι αυτό! Στα σχέδια είναι και η δημιουργία μιας μπάντας με διάφορους guestsμουσικούς όπου θα δώσει συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πού μπορούμε να σε βρούμε;

Σε όλα τα social, στα γνωστά μουσικά apps( Spotify, Applemusic, Beatport, Deezerκ.λ.π) αλλά και σε γνωστές πλατφόρμες στην Αυστραλία και την Αμερική όπου φιλοξενούνται μουσικές που προορίζονται για ταινίες, ντοκιμαντέρ, videogames κ.λ.π. Επίσης στο www.anastassis.com . Ευχαριστώ τη συντακτική ομάδα του MaxMagγια το κάλεσμα και τη φιλοξενία και ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα.

Εμείς σε ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε ότι καλύτερο

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

ταξίδια με τρένο στην Ασία

4 ταξίδια με τρένο στην Ασία για το 2024

Τα ταξίδια με τρένο στην Ασία είναι για ρομαντικούς. Για

Μπραντ Πιτ: Χόλυγουντ, Φώτα, Δράση

Ο Μπραντ Πιτ, γεννημένος το 1963 στο Shawnee της Οκλαχόμα,