Αναστασία Μουτσάτσου: “Είμαι το άθροισμα των επιλογών και των εμπειριών μου”

Αναστασία Μουτσάτσου
Αναστασία Μουτσάτσου

Η Αναστασία Μουτσάτσου είναι από αυτούς τους καλλιτέχνες που όταν η αρχισυντάκτρια σου λέει ότι την έχουμε κλείσει για συνέντευξη, είσαι λίγο δύσπιστος καθώς οι συνεντεύξεις που έχει δώσει αναλογικά με τα χρόνια καριέρας της είναι ελάχιστες.

Γεννημένη και μεγαλωμένη με παραδοσιακούς ήχους στα Βελανίδια του νομού Λακωνίας, ζώντας εφηβικά χρόνια στον Πειραιά, με βαθιές επιρροές από το ρεμπέτικο τραγούδι και με πρώτο δίσκο που αγόρασε το«Οδός Ονείρων», του Μάνου Χατζιδάκι, η Αναστασία Μουτσάτσου είχε θέσει όλες τις σωστές βάσεις για μια επιτυχημένη καλλιτεχνική πορεία.

Μια επιτυχημένη καλλιτεχνική πορεία, που όντως ακολούθησε, αν αναλογιστεί κανείς τις συνεργασίες της με όλα σχεδόν τα κορυφαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου και τις επιτυχίες που ήρθαν.

Μετά από αρκετά χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία, η Αναστασία Μουτσάτσου μας ξανασυστήνεται μέσα από τον καινούριο της δίσκο “Απ΄το μέλλον και απ΄το παρελθόν” με δημιουργίες γραμμένες από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Θέμη Καραμουρατίδη, του Παντελή Θαλασσινού και πολλών άλλων σε στίχους της Ουρανίας Πατέλλη.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ντιάννα Μαμή-Κούπερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Περιγράψτε μου την πρώτη φορά που θυμάστε τον εαυτό σας να τραγουδάει.

Ήταν στη γιορτή αποχαιρετισμού στην τελευταία τάξη του Λυκείου. Μια συμμαθήτριά μου έπαιξε κιθάρα κι εγώ στο ίδιο μικρόφωνο  σκυφτή και κολλημένη σχεδόν στο σκάφος της κιθάρας, (δεν είχαμε άλλο, τι να ‘κανα…),  τραγούδησα το, «Μια φορά θυμάμαι μ’ αγαπούσες», με τόσο τρακ και συγκίνηση που δεν κατάλαβα καθόλου πόσο άβολη στάση ήταν αυτή για τραγουδίστρια…

Κατάγεστε και μεγαλώσατε σε ένα μικρό χωριό στη Λακωνία. Ποια είναι τα μουσικά ερεθίσματα που πήρατε από τον τόπο σας;

Μεγάλωσα με παραδοσιακά τραγούδια, παραλογές και ιστορίες με φαντάσματα. Μεγάλη προίκα για έναν καλλιτέχνη πιστεύω.

Ποιος καλλιτέχνης αποτέλεσε πρότυπο στην αρχή της καριέρας σας;

Η Μούσχουρη, η Αρλέτα, η Αστεριάδη, η Καννελίδου… στην αρχή, μετά προσπάθησα να βρω  τη φωνή μου.

Θυμάστε ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που αγοράσατε;

Ήταν η «Οδός Ονείρων», του Μάνου Χατζιδάκι. Και μετά απ’ αυτό χάθηκα στη θάλασσα των συναισθημάτων του.

Αν έχω διαβάσει σωστά, ξεκινήσατε την πιο επαγγελματική σας ενασχόληση με τη μουσική μέσα από μια ρεμπέτικη κομπανία. Τι σημαίνει για εσάς το ρεμπέτικο?

Υπάρχουν ρεμπέτικα τραγούδια που στο άκουσμά τους αισθάνομαι, μια γρατζουνιά στο στήθος μου. Τραγουδώντας τα πιστεύω ότι καλλιέργησα την τεχνική μου και εμβάθυνα στο συναίσθημά μου. Είναι ένας άλλος κόσμος μουσικά, που όμως αισθάνομαι ότι με αφορά. Το ελληνικό τραγούδι στο σύνολό του, είναι μεγάλο σχολείο για έναν τραγουδιστή. Ξεκινώντας από τα παραδοσιακά, που από τόπο σε τόπο, το ηχόχρωμα αλλά και η τεχνική διαφοροποιούνται  έντονα, μέχρι το ρεμπέτικο, το σμυρνέϊκο και το λαϊκό, τραγούδι,  συναντάμε ένα μεγάλο  σχολείο, που καλλιεργεί, την ψυχή  και εξασφαλίζει ερμηνευτικά εργαλεία.

Αναστασία Μουτσάτσου
Αναστασία Μουτσάτσου

Έχετε πραγματοποιήσει συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως Γλυκερία, Αλεξίου, Νταλάρα, Πορτοκάλογλου και πολλούς πολλούς ακόμα. Ποια συνεργασία θεωρείτε ότι είναι αυτή που σας έχει καθορίσει περισσότερο ως καλλιτέχνη;

Είμαι το άθροισμα των επιλογών και των εμπειριών μου. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω τίποτα, απ’ αυτά που με καθόρισαν. Δεν έχει σημασία πόσο σε καθόρισε ένας άνθρωπος, αλλά το ότι απλά συνέβη. Τους ευχαριστώ όλους.

Συγκαταλέγεστε στις τραγουδίστριες που ερμηνεύετε κυρίως «έντεχνο» ρεπερτόριο. Υφίσταται τελικά ο όρος «έντεχνο» στη μουσική;

Είναι απλά χρηστικός. Δεν ξέρω τι σημαίνει ακριβώς. Αυτού του είδους οι όροι, χρησιμεύουν, μόνον όταν θες να κατατάξεις κάπου κάποιον για να τον κατανοήσεις. Στην συνέχεια στα πλαίσια της κατανόησης, ανακαλύπτεις ότι ο άλλος είναι κι άλλα πράγματα- κανείς δεν είναι μόνο ένα-  που η ταμπέλα που του έβαλες δεν τα προβλέπει και τότε την πετάς.

Πέρα από την ιδιότητα της ερμηνεύτριας όμως είστε και στιχουργός καθώς έχετε γράψει στίχους για πολλούς καλλιτέχνες όπως Πασχάλη, Σοφία Αρβανίτη και άλλους. Σε ποια από τις δυο αυτές ιδιότητες έχετε μεγαλύτερη «αδυναμία»;

Νοιώθω απλά καλλιτέχνης. Μ’ αυτήν την έννοια, μπορώ να εκφράζομαι, με τον ένα η τον άλλο τρόπο. Δεν θέλω να κάνω μόνο ένα πράγμα. Θέλω να έχω την ελευθερία της επιλογής.

Στις live εμφανίσεις σας, πως θα χαρακτηρίζατε την επαφή σας με το κοινό;

Θα την χαρακτήριζα ουσιαστική, αν κρίνω από το πόσο γεμάτη κατεβαίνω κάθε φορά από τη σκηνή. Κι αυτό να ξέρετε δεν γίνεται να είναι μονόπλευρο. Θα φαινόταν από το πρώτο λεπτό.

Μιλήστε μας για την τελευταία σας δισκογραφική δουλειά «Απ’το μέλλον κι’ απ’ το παρελθόν» που περιλαμβάνει συνθέσεις των Νίκου Ξυδάκη, Γιώργου Ανδρέου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Παντελή Θαλασσινού, Θέμη Καραμουρατίδη και…

Ο Απόστολο Ρίζος, η Ευτυχία Μητρίτσα, ο Γιώργος Καζαντζής, ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, είναι οι άλλοι συνθέτες και η Ουρανία Πατέλλη, η στιχουργός που έχει υπογράψει το σύνολο των στίχων. Το τραγούδι του Γιώργου Ανδρέου, το τραγουδάμε παρέα με τον Χρήστο Θηβαίο που αγαπάω πολύ τη φωνή του.  Είναι μια δουλειά που ετοιμάζουμε εδώ και καιρό και που αγάπησα κάθε λεπτό της δημιουργίας της, γιατί αισθάνομαι ότι όλοι έκαναν το καλύτερό τους και τους ευχαριστώ. Ο Γιώργος Ανδρέου, επίσης, μαζί με τον Κώστα Μπουντούρη, υπογράφουν την ενορχήστρωση και την ηχοληψία.

Αναστασία Μουτσάτσου
Αναστασία Μουτσάτσου

Αγαπημένο τραγούδι αυτή την περίοδο;

Ένα μόνο???

Ποιο είναι το «μότο» σας;

Πίστευε και μη,… Ερεύνα!

Πώς «σπαταλάτε» τον ελεύθερο σας χρόνο;

Με απλά καθημερινά πράγματα. Διάβασμα, άραγμα, φίλους, ταινίες, θέατρο…

Πού θα βλέπατε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από τώρα?

Δεν μπορώ να δω τόσο μακρυά. Το σίγουρο είναι ότι θέλω ν’ αγαπώ και να μ’ αγαπούν.

Αναστασία Μουτσάτσου
Αναστασία Μουτσάτσου

 

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Αναστασία Μουτσάτσου για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ντιάννα Μαμή-Κούπερ

Ονομάζομαι Ντιάννα Μαμή-Κούπερ και είμαι μια νέα, ονειροπόλα και παθιασμένη δημοσιογράφος. Έχω φοιτήσει στο τμήμα "Επικοινωνίας και ΜΜΕ " του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχω εργαστεί και εξακολουθώ να εργάζομαι για μεγάλες παραγωγές στην τηλεόραση. Μεγάλος μου έρωτας τα βιβλία, το ραδιόφωνο, η ανακάλυψη άγνωστων τόπων και η γνωριμία με οποιονδήποτε άνθρωπο έχει να μου μάθει κάτι καινούριο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;