Αλμπέρτο Φάις: “Η μεταφορά ενός λογοτεχνικού έργου στη σκηνή αποτελεί μια πρόκληση”

Ο Αλμπέρτο Φάις είναι ένας καταξιωμένος ηθοποιός με πολλές συμμετοχές τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση. Κατάλαβε από πολύ μικρή ηλικία ότι θα ασχοληθεί με την υποκριτική με πρώτη εμπειρία του το ένα θεατρικό εργαστήρι στη Λάρισα υπό την καθοδήγηση του διευθυντή του Θεσσαλικού θεάτρου Κώστα Τσιάνου.

Ο Αλμπέρτο Φάις ξεχωρίζει τους “Φοιτητές” του Ξενόπουλου που ήταν η πρώτη του δουλειά, έχει “ζηλέψει” τη «Μασκαράτα» του Λέρμοντοφ από το θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας ενώ δεν έχει μετανιώσει για καμία επαγγελματική του επιλογή. Είναι μπαμπάς καθώς και παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Γιάννα Παπαγεωργίου.

Αυτή την περίοδο, ο Αλμπέρτο Φάις υποδύεται  τον δάσκαλο Ξυνέλλη, έναν ήρωα εσωστρεφή που του είναι αρκετά οικεία ως φιγούρα, στην παράσταση «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», του Στρατή Μυριβήλη σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια στο Θέατρο Βέμπο.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ντιάννα Μαμή-Κούπερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Από ποια ηλικία θυμάστε τον εαυτό σας να θέλετε να ασχοληθείτε με τον χώρο της υποκριτικής; Ποια ήταν η πρώτη σας ουσιαστική επαφή με αυτό τον χώρο;

Από αρκετά νωρίς είναι η αλήθεια. Ήμουν μαθητής Γυμνασίου και ο Κώστας Τσιάνος, διευθυντής τότε του Θεσσαλικού θεάτρου στη Λάρισα όπου ζούσα, είχε συστήσει ένα θεατρικό εργαστήρι για ερασιτέχνες και εκπαιδευτικούς. Η εμπειρία μου από τις λίγες συναντήσεις που έγιναν στα πλαίσια αυτού του εγχειρήματος υπήρξε αρκετά καθοριστική. Θυμάμαι ακόμη πολύ έντονα την ατμόσφαιρα που δημιουργούσε ο κ. Τσιάνος  στο μικρό θεατράκι του Μύλου που έχει πλέον το όνομά του. Από εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι θέλω να ασχοληθώ με το θέατρο.

Αυτή την περίοδο συμμετέχετε στην επιτυχημένη παράσταση «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», του Στρατή Μυριβήλη με σπουδαίους συντελεστές. Μιλήστε μας για αυτή σας τη συνεργασία.

Στη παράστασή μας παίζουν ηθοποιοί που ξεκινάνε τώρα την πορεία τους, ηθοποιοί που έχουν ήδη δώσει αρκετά δείγματα γραφής στο χώρο και ηθοποιοί με μεγάλη εμπειρία και ιστορία στις πλάτες τους.Ήταν για μένα πολύ ενδιαφέρον να παρατηρώ τη διαδικασία σύνθεσης  όλων αυτών των ανθρώπων με τις τόσο διαφορετικές αφετηρίες. Το αποτέλεσμα νομίζω ότι μας δικαιώνει όλους. Η μεταφορά ενός λογοτεχνικού έργου στη σκηνή αποτελεί μια πρόκληση και αντιμετωπίστηκε από τον Πέτρο Ζούλια με σεβασμό στην ουσία του έργου αλλά και στις ανάγκες μιας σύγχρονης παράστασης.

Αλμπέρτο Φάις
Αλμπέρτο Φάις – “Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια”

Ποιος είναι ο ρόλος σας στην παράσταση; Εντοπίζετε κοινά στοιχεία με τον ήρωα που υποδύεστε;

Ο ρόλος μου είναι ο δάσκαλος Ξυνέλλης. Είναι ένας ρόλος που με συγκίνησε πολύ διαβάζοντας το μυθιστόρημα. Εσωστρεφής , συνεσταλμένος, αδυνατώντας να εκφράσει αυτό που κρύβει μέσα του. Ηττημένος από την ανιαρή ζωή της επαρχίας  καταφεύγει στην ποίηση και στον ανεκπλήρωτο έρωτα για τη δασκάλα. Μου είναι μια πολύ οικεία φιγούρα και ακόμα κι αν δεν ταυτίζομαι μαζί του, θεωρώ ότι τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν συναντιούνται σε πολλούς ανθρώπους γύρω μας.

Έχετε πραγματοποιήσει αξιόλογες συνεργασίες με καταξιωμένους συναδέλφους σας τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση. Πείτε μας ποιες συνεργασίες σας ξεχωρίζετε.

Σίγουρα ξεχωρίζω την πρώτη μου δουλειά, τους «Φοιτητές» του Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Από τότε είχα την τύχη να συνεργαστώ, σε παραστάσεις  που πραγματικά απολάμβανα, με ανθρώπους που θαύμασα για την αφοσίωσή και την αγωνία τους για αυτό που κάνουν.

Πείτε μας μια παράσταση ή γενικότερα μια δουλειά που «ζηλέψατε», που θα θέλατε να αποτελείτε μέρος;

Τελευταία φορά που ένιωσα κάτι τέτοιο ήταν με τη «Μασκαράτα» του Λέρμοντοφ από το θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας.

Έχετε μετανιώσει για «καλλιτεχνικές σας επιλογές»;

Παρότι πότε δεν μπορείς να είσαι σίγουρος όταν ξεκινάς μια πρόβα ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, δεν έχω νιώσει ποτέ εκτεθειμένος από κάποια επιλογή μου.

Ας υποθέσουμε ότι είστε παραγωγός και έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε την «dreamteam» σας, ποιον σκηνοθέτη, ποιον σεναριογράφο και ποιους πρωταγωνιστές θα επιλέγατε και γιατί; (από το παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα)

Αν μπορούσα να επεκτείνω το casting και στον άλλο κόσμο, θα έκανα μια ταινία όπου σκηνοθέτης θα ήταν ο Φελίνι, θα έπαιζαν οι αδερφοί Μαρξ, ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και ο Μπρούνο Γκαντζ και το σενάριο θα ήταν του Γούντι Άλεν. Θα ήταν για μένα ο απόλυτος συνδυασμός ευφυίας, γλυκόπικρου χιούμορ και τρυφερότητας απέναντι στη ζωή.

Όπως είναι γνωστό είστε παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Γιάννα Παπαγεωργίου. Τελικά υπάρχει περισσότερη κατανόηση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ηθοποιών ή επικρατεί ανταγωνισμός;

Οι ζωές των ηθοποιών έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες αλλά δεν ανήκουμε και σε άλλο είδος. Όπως όλα τα ζευγάρια, έτσι και οι ηθοποιοί αντιμετωπίζουν τις προσκλήσεις που έχει η δημιουργία οικογένειας  σε συνδυασμό βέβαια με ένα πολύ ρευστό  εργασιακό περιβάλλον.

Πως είναι η καθημερινότητα ενός ηθοποιού που είναι παράλληλα και μπαμπάς; Αφιερώνετε όσο χρόνο θα θέλατε στην κόρη σας;

Ο συνδυασμός  της συγκεκριμένης δουλειάς με την καθημερινότητα μιας  οικογένειας είναι συχνά σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες . Με δεδομένο αυτό, εννοείται ότι η βασική προτεραιότητα είναι η ενασχόληση με το παιδί. Κάποιες φορές το πετυχαίνεις , κάποιες όχι. Και σίγουρα πάντα θέλω περισσότερο.

Αλμπέρτο Φάις
Αλμπέρτο Φάις – “Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια”

Εάν η κόρη σας σε μερικά χρόνια σας έλεγε ότι την ενδιαφέρει η υποκριτική, τι θα την συμβουλεύατε;

Υπάρχει μια ρήση, δεν ξέρω σε ποιόν ανήκει, που λέει ότι αν θες να κάνεις διακοπές σε όλη σου τη ζωή κάνε μια δουλειά που αγαπάς. Είναι το πρώτο που σκέφτομαι ότι θα της έλεγα ό,τι κι αν την ενδιαφέρει στο μέλλον.

Αγαπημένο τραγούδι αυτή την περίοδο;

Δεν είναι τραγούδι, είναι μουσικό κομμάτι.  On the nature of daylight του Max Richter.

Αγαπημένη συνήθεια αυτή την περίοδο; 

Πάσης φύσεως χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για παιδιά!!

Τι να περιμένει να δει κανείς επαγγελματικά από εσάς στο μέλλον;

Υπάρχουν σχέδια με μεγάλο ενδιαφέρον που είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Και μου αρέσει πάντα να σκέφτομαι ότι τα καλύτερα είναι μπροστά.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Αλμπέρτο Φάις για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού. 

 

Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια
Του Στράτη Μυριβήλη
στο θέατρο ΒΕΜΠΟ (Καρόλου 18, τηλ.: 210 5229519)

Πρωταγωνιστούν: Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιούλικα Σκαφιδά, Χριστίνα Τσάφου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης.

Στο ρόλο του Δημάρχου, ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Συμμετέχουν αλφαβητικά: Χρήστος Ζαχαριάδης, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Βαγγέλης Κρανιώτης, Άννα Κωνσταντίνου, Πατρίκιος Κωστής, Βασίλης Λέμπερος, Ανδρέας Λόντου, Σταύρος Μερμήγκης, Αλεξία Μουστάκα, Ευφροσύνη Σακελλαρίου, Όλγα Σκιαδαρέση, Ντίνος Σπυρόπουλος, Αλμπέρτο Φάις.

Διασκευή-σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Φωτισμούς: Λευτέρης Παυλόπουλος
Χορογραφίες: Φώτης Διαμαντόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη
Video design – προβολές: Κάρολος Πορφύρης
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Οργάνωση παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Έναρξη 30 Οκτωβρίου

Διάρκεια: 2.30 ώρες μαζί με το διάλειμμα
Ημέρες:
 Τετάρτη 19.00, Πέμπτη 20.00, Παρασκευή 21.00, Σάββατο και Κυριακή 18.00 και 21.00
Τιμές εισιτηρίων: από 18 ευρώ
Προπώληση: Viva.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ντιάννα Μαμή-Κούπερ

Ονομάζομαι Ντιάννα Μαμή-Κούπερ και είμαι μια νέα, ονειροπόλα και παθιασμένη δημοσιογράφος. Έχω φοιτήσει στο τμήμα "Επικοινωνίας και ΜΜΕ " του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχω εργαστεί και εξακολουθώ να εργάζομαι για μεγάλες παραγωγές στην τηλεόραση. Μεγάλος μου έρωτας τα βιβλία, το ραδιόφωνο, η ανακάλυψη άγνωστων τόπων και η γνωριμία με οποιονδήποτε άνθρωπο έχει να μου μάθει κάτι καινούριο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;