

Επιμέλεια συνέντευξης: Ντέμη Ρούσσα
Το «Άλμα Ζωής» δεν είναι ακόμα μία μη κερδοσκοπική οργάνωση. Το «Άλμα Ζωής» είναι ανοιχτές φτερούγες και αγάπη και ενημέρωση και εμπειρία και γνώση πάνω στο θέμα που πλέον είναι μέρος σχεδόν κάθε σπιτιού. Ο καρκίνος του μαστού πρέπει να αποκαλείται με το όνομά του και να νικιέται με το δικό μας όνομα. Το όνομα κάθε γυναίκας που κατάφερε να νικήσει όχι μόνο την ασθένεια αλλά και τα ταμπού που ακολουθούν τη λέξη καρκίνος. Η Παρασκευή Μιχαλοπούλου απαντά σε κάθε ερώτηση που θα θέταμε εμείς οι ίδιες μέσα από μία ζεστή συνέντευξη που λύνει απορίες και απλώνει χέρι να κρατηθείς. Το «Άλμα Ζωής» είναι εδώ με την πλέον δυνατή παρουσία για να κάνουμε το δικό μας άλμα στην πρόληψη και τη νίκη.
Σας ευχαριστούμε πολύ που μας κάνετε την τιμή να σας φιλοξενούμε στο Maxmag και να επικοινωνούμε τις δράσεις σας. Το «Άλμα Ζωής» είναι φωτεινός φάρος για τις γυναίκες που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας πως γεννήθηκε αυτή η πρωτοβουλία;
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» ιδρύθηκε το 1988 από 8 γυναίκες που τις έφερε κοντά η ασθένεια, οι κοινές εμπειρίες, οι κοινοί προβληματισμοί και το ίδιο πάθος για τη ζωή.
Σε μια εποχή που ο καρκίνος του μαστού ήταν ταμπού και ο φόβος του θανάτου κυρίαρχος, οι γυναίκες αυτές ενώθηκαν και με την επιστημονική υποστήριξη της έμπειρης προϊσταμένης της κοινωνικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μεταξά δημιούργησαν το «Άλμα Ζωής» για να βοηθήσουν άλλες γυναίκες με παρόμοια εμπειρία και ανάγκες, να έχουν έγκυρη ενημέρωση, να καταρρίψουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που σχετίζονταν με τον καρκίνο του μαστού και ήταν ιδιαίτερα έντονα εκείνη την εποχή και να συμβάλλουν στην απομυθοποίηση της ασθένειας.
Οι γυναίκες εκ φύσεως είναι τα δυνατότερα πλάσματα στον πλανήτη χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε χρειάζονται στήριξη στις προσωπικές τους μάχες. Ποιο είναι το πιο συχνό ερώτημα που καλείστε να απαντήσετε σε μια γυναίκα που παλεύει με τον καρκίνο του μαστού; Ποιες είναι οι αγωνίες της πέραν της θετικής έκβασης της ασθένειας;
Ένα πολύ συχνό ερώτημα που κάνουν οι γυναίκες που πρόσφατα έμαθαν τη διάγνωσή τους, είναι πόσα χρόνια έχουν περάσει από τη διάγνωση της δικής ασθένειας. Έχουν ανάγκη να ακούσουν ότι είμαι καλά και έχουν περάσει πολλά – πολλά χρόνια από τότε. Έχουν ανάγκη να ακούσουν ότι συνεχίζω τη ζωή μου και δεν με έχει καταβάλλει η ασθένεια. Η απάντηση ότι είμαι καλά μετά από πολλά χρόνια είναι το πλέον ενδυναμωτικό φάρμακο.
Η πιο συνηθισμένη αγωνία για όλες μας είναι η αναμονή μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων που πρέπει να κάνουμε ανάλογα με το πλάνο παρακολούθησής μας. Αυτή η αγωνία μας ακολουθεί όσα χρόνια κι αν περάσουν και η ανακούφιση πάντα είναι τεράστια όταν όλα έχουν πάει καλά.
Άλλες αγωνίες σχετίζονται με τις παρενέργειες των θεραπειών, με θέματα γονιμότητας ή/και τεκνοποίησης στις νεότερες γυναίκες, με το αν θα επηρεαστεί η εργασιακή τους κατάσταση, αλλά και με πολλά άλλα θέματα που σχετίζονται με την ηλικία, την προσωπικότητα, τη σωματική και ψυχική κατάσταση, το υποστηρικτικό περιβάλλον.
Αρκετές γυναίκες επιστρέφουν στο Σύλλογο και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας. Κάποιες εξ αυτών επιστρέφουν θέλοντας να εκπαιδευτούν ως εθελόντριες και να ανταποδώσουν τη βοήθεια που πήραν στηρίζοντας οι ίδιες άλλες γυναίκες που έχουν ανάγκη.
Το δίκτυο των συνεργατών σας θα τολμούσα να πω πως είναι μια κάτι πέραν μιας δυναμικής ομάδας. Μοιάζει με οικογένεια. Πόσο σημαντικό είναι κατά τη γνώμη σας, όσοι απευθύνονται σε εσάς να νιώθουν ακριβώς αυτό, τη ζεστασιά της οικογένειας.
Πράγματι, η ομάδα των επαγγελματιών του Συλλόγου μας είναι μια πολύ δυναμική ομάδα, που εργάζεται με συνέπεια, πάθος και ταυτόχρονα με την αγάπη που υπάρχει σε μια οικογένεια. Αυτό το ενδιαφέρον με ενσυναίσθηση καταφέρνει και μεταφέρεται σε όλους μας τους συνεργάτες όπως και σε κάθε γυναίκα που έρχεται στο Σύλλογο για ψυχοκοινωνική στήριξη, αλλά και για πρακτικά θέματα ή συμμετοχή στα προγράμματα και τις εκδηλώσεις μας.
Ταυτόχρονα όμως όλες οι δράσεις και ενέργειές μας γίνονται με απόλυτα επαγγελματικό τρόπο με αποτέλεσμα κάθε γυναίκα να νιώθει εμπιστοσύνη και ασφάλεια, στοιχεία αδιαπραγμάτευτα για εμάς.
Θα ήθελα να μας δώσετε πληροφορίες σχετικά με το ποιος, που και γιατί να απευθυνθεί στο «Άλμα Ζωής».
Στο «Άλμα Ζωής» μπορεί να απευθυνθεί κάθε γυναίκα που νοσεί ή έχει νοσήσει από καρκίνο μαστού όπως και τα μέλη της οικογένειάς της ή άτομα από το φιλικό της περιβάλλον.
Μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τα τηλέφωνα 210 4180 006 και 210 8815 444 ή αποστέλλοντας email στο breastca@otenet.gr.
Oι λόγοι που κάποια/ος θα απευθυνθεί στο Σύλλογο είναι πολλοί. Αρχικά υπάρχει η δυνατότητα ψυχοκοινωνικής στήριξης με πολλούς τρόπους, όπως ψυχοθεραπευτικά ομαδικά προγράμματα, ατομικά ραντεβού, τηλεφωνική γραμμή στήριξης (210 8253253, Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-18:00), πρόγραμμα οργανωμένης αλληλοβοήθειας. Επίσης, ο Σύλλογος παρέχει έγκυρη ενημέρωση για θέματα που αφορούν όλη την πορεία της ασθένειας από ειδικούς, νομική συμβουλευτική για τα δικαιώματα και τις παροχές καθώς και πολλά προγράμματα βελτίωσης της ποιότητας ζωής της όπως θεατρική ομάδα, yoga, θεραπευτική φωτογραφία. Πάνω από όλα, όμως, παρέχει στη γυναίκα με καρκίνο μαστού τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μια κοινότητα γυναικών με παρόμοια εμπειρία όπου το μοίρασμα και η αγκαλιά της αλληλεγγύης αποτελεί ασπίδα προστασίας για όλες τις δυσκολίες που επιφέρει η ασθένεια.
Ψυχολογική στήριξη όπως και ενημέρωση μπορεί ταυτόχρονα να λάβει και το υποστηρικτικό της περιβάλλον.

Οι γυναίκες που τα «κατάφεραν» επιστρέφουν στο «Άλμα»; Θέλουν και οι ίδιες να ανταποδώσουν με κάποιο τρόπο τη στήριξη που έλαβαν;
Αρκετές γυναίκες επιστρέφουν στο Σύλλογο και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας. Κάποιες εξ αυτών επιστρέφουν θέλοντας να εκπαιδευτούν ως εθελόντριες και να ανταποδώσουν τη βοήθεια που πήραν στηρίζοντας οι ίδιες άλλες γυναίκες που έχουν ανάγκη. Κάποιες λαμβάνουν βοήθεια όταν την έχουν ανάγκη και δεν επιστρέφουν. Η επιλογή είναι κάθε γυναίκας σύμφωνα με τις ανάγκες, την προσωπικότητα, το διαθέσιμο χρόνο της. Ο Σύλλογος είναι εκεί για κάθε γυναίκα όσο και όποτε τον χρειάζεται.
Πόσο ενημερωμένη είναι η κοινότητα για τον καρκίνο του μαστού; Ποιο είναι το μέσο που κατά τη γνώμη σας βοηθάει περισσότερο στην πληροφόρηση και την επικοινωνία. Τα δημόσια πρόσωπα που έχουν αποκαλύψει το δικό τους «πέρασμα» δίνουν μια ώθηση και στις υπόλοιπες γυναίκες;
Τα ποσοστά πρόληψης πλέον για τον καρκίνο του μαστού είναι αρκετά καλά όπως και η ενημέρωση, όμως αυτό συμβαίνει κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δυστυχώς, ακόμα σε αρκετές περιοχές της χώρας μας δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση, οι γυναίκες δεν έχουν βάλει προγραμματισμένα και με συνέπεια την πρόληψη στη ζωή τους, δυσκολεύονται να ανοιχτούν και να μοιραστούν την εμπειρία τους. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια ακόμα κυρίως στην Περιφέρεια.
Όλα τα μέσα πληροφόρησης είναι βοηθητικά, άλλωστε κάθε μέσο έχει και το δικό του κοινό, οπότε καλό είναι η ενημέρωση να διαχέεται από όλα τα μέσα. Βέβαια, η ζωντανή επαφή με γυναίκες που έχουν νοσήσει και μοιράζονται την ιστορία τους είναι ο τρόπος που φαίνεται να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Έτσι και οι ιστορίες δημόσιων προσώπων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού και έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των γυναικών που τώρα βιώνουν την ασθένεια μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική.
Ποια είναι η στάση των αντρών, συζύγων, συγγενών, γιων απέναντι στην ασθένεια; Είναι υποστηρικτικοί, κατανοούν τη διαδικασία ίασης; Φοβούνται; Αποστασιοποιούνται;
H στάση των ανδρών κινείται σε όλο το φάσμα της στήριξης από την πλήρη αποστασιοποίηση έως και την απόλυτη υποστήριξη. Σε ό,τι αφορά τις συντροφικές σχέσεις πολλές φορές η αποδοχή και η υποστήριξη από την πλευρά του συζύγου σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το πόσο καλή ήταν η σχέση πριν τη διάγνωση της νόσου. Σχέσεις κακές δεν είναι εύκολο να διατηρηθούν, ενώ σχέσεις καλές μπορούν να γίνουν ακόμα πιο ουσιαστικές.
Οι σχέσεις με τους γιους και γενικότερα με τα παιδιά συνήθως εξαρτώνται από το πόσο η μητέρα τα εμπλέκει στην πορεία της ασθένειας. Όσο περισσότερο ειλικρινής είναι μαζί τους τόσο περισσότερο υποστηρικτικά μπορούν να είναι.
Παρόμοια είναι η αντίδραση και των συγγενών, άλλοτε είναι υποστηρικτικοί αλλά είναι και πολλές οι περιπτώσεις που απομακρύνονται μη αντέχοντας την επαφή με την ασθένεια και τις ανάγκες όσων νοσούν.
Επομένως η νόσος πολλές φορές έχει καταλυτική επίδραση στις σχέσεις σε όλα τα επίπεδα.

Ποια είναι τα στατιστικά νίκης απέναντι στον καρκίνο του μαστού. Η περίοδος Covid τι μας άφησε σχετικά με την πρόληψη;
Ο καρκίνος του μαστού είναι το πλέον επιτυχημένο παράδειγμα της επιστήμης ενάντια στον καρκίνο. Εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα, έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά πλήρους ίασης.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι ακόμα και ο προχωρημένος/μεταστατικός καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με αρκετή επιτυχία ώστε να βρισκόμαστε στην κατεύθυνση του να γίνει μια χρόνια νόσος και με καλή ποιότητα ζωής.
Η περίοδος του Covid είχε σαν αποτέλεσμα οι γυναίκες να μην έχουν προτεραιότητά τους την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, αλλά αυτό δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα καθυστερημένες διαγνώσεις, περισσότερα ποσοστά προχωρημένων καρκίνων με όλες τις συνέπειες που συνεπάγονται.
Ελπίζουμε η μείωση των περιστατικών Covid να μην συνοδευτεί από μεγάλη αύξηση ποσοστού προχωρημένων ή/και ανεγχείρητων καρκίνων.
Ποιο είναι το ποιο δυνατό μήνυμα που μπορούν να πάρουν οι γυναίκες μέσα από το «Άλμα Ζωής» και από τη σημερινή μας συζήτηση;
Το πιο δυνατό μήνυμα που θα θέλαμε να μεταφέρουμε σε κάθε γυναίκα που βιώνει την ασθένεια είναι ότι «η ζωή συνεχίζεται και μετά τον καρκίνο του μαστού», στις περισσότερες δε περιπτώσεις δεν μας εμποδίζει να υλοποιήσουμε ό,τι έχουμε σχεδιάσει ή ονειρευτεί και μάλιστα με περισσότερη αποφασιστικότητα και σθένος.
Επίσης να επισημάνουμε σε κάθε γυναίκα που δυσκολεύεται για οποιοδήποτε λόγο να μη διστάσει να επικοινωνήσει με το Σύλλογο, είτε για ψυχοκοινωνική στήριξη, είτε για ενημέρωση ή πρακτικά θέματα ή για να μιλήσει με κάποια γυναίκα με παρόμοια εμπειρία. Σίγουρα θα υπάρχει κάτι που θα την κάνει να νιώσει πολύ καλύτερα.
Το «Άλμα Ζωής»