

Συναντήσαμε τον συγγραφέα, μαθηματικό και ερευνητή κ. Αλέξιο Πλιάκο και μας μίλησε για το Μινωικό πολιτισμό και το ελληνικό αλφάβητο. Ο κύριος Πλιάκος έχει αφιερώσει χρόνια στη μελέτη και τη συγγραφή για τα Μινωικά ημερολόγια.
Κύριε Πλιάκο έχετε γράψει βιβλίο για τα Μινωικά ημερολόγια;
Βεβαίως. Μου πήρε πέντε χρόνια μέχρι να συλλέξω το υλικό και ενάμιση χρόνο να γράψω αυτό το βιβλίο.
Πείτε μας λίγα λόγια γι’αυτά τα ημερολόγια.
Οι Μινωικοί κέρνοι είναι επίπεδες στρογγυλές ή παραλληλόγραμμες επιφάνειες με λακκούβες. Οι Μινωίτες σημείωναν κάθε ημέρα βάζοντας πέτρα σε κάθε λακκουβάκι. Εδώ βλέπεις ότι είναι εννέα τα βαθουλώματα και έχουν σημειωθεί τα τέσσερα. Άρα διανύουμε την τέταρτη ημέρα μιας εννεαήμερης εβδομάδας. Οι Μινωίτες είχαν ηλιακό ημερολόγιο. Το σεληνιακό είναι άλλο.
Πού διαφέρουν το ηλιακό και το σεληνιακό ημερολόγιο κύριε Πλιάκο;
Το σεληνιακό έχει τριάντα τρύπες. Τριάντα βαθουλώματα. Ο κύκλος της σελήνης διαρκεί 29,5 μέρες. Επειδή δε μπορούσαν να σημειώσουν κάπως τη μισή μέρα εδώ πρέπει να συμφωνήσανε τον ένα μήνα να τον μετράνε με τριάντα μέρες και τον άλλον με 29.
Είναι κάτι αντίστοιχο με τους δικούς μας μήνες που ο ένας φτάνει μέχρι τις 30 μέρες και ο άλλος μέχρι τις 31;
Όχι. Γιατί αυτό το 30 και 31 που μετράμε εμείς είναι συμβατικό. Είναι μεγάλη ιστορία. Αυτό το ηλιακό το βρήκε ο Σωσιγένης ο οποίος ήταν Έλληνας διευθυντής της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Ενώ οι Μινωίτες το 45 π.Χ. Το ημερολόγιο που διόρθωσα εγώ είναι τετραετές. Δηλαδή όπως το δικό μας τετραετές με την επιπλέον ημέρα του τετάρτου χρόνου. Αυτό το βρήκε ο Evans και το χρονολόγησε το 1550 π.Χ. Δηλαδή οι Μινωίτες είχαν τετραετές ημερολόγιο.
Κύριε Πλιάκο τι ρόλο παίζει η επιπλέον ημέρα;
Παίζει σημαντικό ρόλο η επιπλέον ημέρα. Από το 1550 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας έδωσε στο Σωσιγένη όπως προείπα την εντολή να φτιάξει ένα ημερολόγιο. Γιατί στη μεγάλη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ο κάθε λαός είχε το δικό του. Ο Καίσαρας καθιέρωσε να έχουν όλοι ένα ημερολόγιο.
Ο Σωσιγένης λοιπόν ήθελε να καλύψει τις 365 μέρες. Ήδη προϋπήρχε ένα ρωμαϊκό ημερολόγιο με δέκα μήνες και αρκετά διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Ο Σωσιγένης του παρουσίασε αυτό το ημερολόγιο αλλά στο τέταρτο έτος επειδή είδε ότι χάνει μια μέρα. Στα τέσσερα έτη ο ήλιος μένει πίσω μια μέρα. Η επιπλέον ημέρα π.χ. κάθε φορά που έχουμε 29 Φεβρουαρίου αυτή είναι η μέρα που έβαλε.
Δηλαδή αυτό το φαινόμενο που έχουμε τώρα και το παρατηρούμε με τα δίσεκτα έτη με την παραπάνω ημέρα υπήρχε και τότε;Δεν άλλαξε κάτι;
Από το 45π.Χ. δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τη δική μας μέτρηση.
Το ελληνικό αλφάβητο είναι εφεύρεση των Ελλήνων ή των Φοινίκων;
Δυστυχώς η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κατά πλειοψηφία έχει αποδεχθεί ότι το αλφάβητο το “δανείστηκαν” οι Έλληνες από τους Φοίνικες τον έννατο ή όγδοο αιώνα π.Χ. Η επιστημονική αλήθεια όμως δεν στηρίζεται στη δημοκρατία όπου η πλειοψηφία έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν έχει. Στην επιστημονική κοινότητα χρειάζονται ατράνταχτα επιχειρήματα για να υπερασπίσεις αυτό που ισχυρίζεσαι.
Ποια είναι τα επιχειρήματα των Φοινικιστών;
Τα επιχειρήματα των Φοινικιστών είναι :
α) ότι τα σχήματα σχεδόν όλων των ελληνικών γραμμάτων και των ετρουσκικών (το ετρουσκικό αλφάβητο έχει χαθεί από το ελληνικό ) δηλώνουν τη σημιτική τους καταγωγή.
β) ότι η σειρά των ελληνικών γραμμάτων αντιστοιχεί στη σειρά των σημιτικών γραμμάτων.
γ) ότι τα ονόματα των γραμμάτων στην ελληνική γλώσσα δεν σημαίνουν τίποτα. Τα σημιτικά ονόματα των γραμμάτων είναι λέξεις που υπάρχουν στη σημιτική διάλεκτο. Για παράδειγμα άλεφ είναι το βόδι. Μπέθ είναι το σπίτι. Γκίμελ είναι η καμήλα. Ντάλεθ είναι το παράθυρο κτλ.
Εύκολα ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι τα δύο πρώτα επιχειρήματα μπορούν να αντιστραφούν ως εξής:
α) Τα σχήματα και σχεδόν όλα τα φοινικικά γράμματα θυμίζουν την ελληνική πηγή.
β) Το δεύτερο είναι ότι η σειρά των φοινικικών γραμμάτων αντιστοιχεί στη σειρά των ελληνικών γραμμάτων.
γ) το τρίτο επειδή είναι ανακάλυψη δική μου που θα συμπεριλάβω και στο επόμενο βιβλίο μου δεν θα το απαντήσω τώρα. Ωστόσο υπάρχει επιχείρημα και γι’αυτό.
Κύριε Πλιάκο πείτε μας λίγα λόγια για την ελληνική γραφή.
Η πρώτη αποκωδικοποιημένη ελληνική γραφή (Βέντρις και Τσάντγουικ 1956) είναι η γραμμική γραφή Β. Οι επιστήμονες αυτοί αποδίδουν στη γραφή αυτή 5 φωνίεντα (Α,Ε,Ι,Ο,Υ) και δώδεκα συλλαβές (σύμφωνο και φωνήεν). Εκ των οποίων με εξατομίκευση των συλλαβών προκύπτουν 12 σύμφωνα. Οι συλλαβές της γραμμικής Β είναι περίπου 90.
Από το 1500 εως το 1200π.Χ. επικράτησε η γραφή αυτή την οποια εξασκούσε ένα κλειστό κύκλωμα γραμματέων. Έτσι ο κάθε βασιλιάς είχε ανάγκη να έχει ένα γραφέα για να του γράφει τις επιστολές και να του διαβάζει τις επιστολές που λάμβανε.
Αυτή η γραφή περί το 1230 φάνηκε ότι δεν έχει βοηθήσει την ανάπτυξη και την πρόοδο των Ελληνικών βασιλείων. Γι’ αυτό πολλοί βασιλείς είχαν την ιδέα να δημιουργηθεί μια νέα φωνητική γραφή που θα ήταν εύκολη και στο γράψιμο και στο διάβασμα. Μια γραφή που θα μπορούσαν να τη μαθαίνουν όλοι οι πολίτες από 6 ετών και άνω.
Τι ρόλο παίζει ο Παλαμήδης σε όλο αυτό;
Ο Παλαμήδης ήταν δεύτερος γιός του Ναύπλιου και της Κλυμένης. Η Κλυμένη ήταν Μινωίτισσα πριγκίπισσα και γνώριζε μεγάλο μέρος των εφευρέσεων που είχαν κάνει οι Μινωίτες από πολύ παλιά.
Αυτή τη γνώση τη μετέδωσε στον Παλαμήδη. Ο Παλαμήδης έδειξε ότι είναι ανοιχτό μυαλό και απορρόφησε όλη σχεδόν τη Μινωική γνώση της μητέρας του. Ο Παλαμήδης και ο Αγαμέμνονας με το Μενέλαο ήταν πρώτα ξαδέρφια από τις μητέρες τους Αερόπη και Κλυμένη.
Τι έκανε ο Παλαμήδης όσον αφορά το αλφάβητο;
Ο Παλαμίδης είχε υπόψιν του μια 25σχημη σειρά γραμμάτων (;) που βρήκε ο Evans το 1910. Αυτή τη δημοσίευσε ο Evans (Evans 1930 The palace of Minos,τομος 3ος σελίδες 405-410).
Ο Παλαμήδης έπεισε τους Έλληνες βασιλείς για την ανάγκη χρήσεως ενός φωνητικού αλφαβήτου. Κάθε γράμμα θα αντιστοιχεί σε έναν φθόγγο και κάθε φθόγγος θα αντιστοιχεί σε ένα γράμμα.
Υπάρχει μαρτυρία αρχαίου σοφού που έχει γράψει ότι ο Παλαμίδης βρήκε 16 από τα 24 ελληνικά γράμματα. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου.
Τον Τρωικό Πόλεμο τον χρονολόγησαν ότι έγινε το 1227-1218 π.Χ. από δύο εκλείψεις που συνέβησαν στην Τροία. Τον χρονολόγησαν οι Παπαμαρινόπουλος και Πρέκα (2014 Mediterranean Archaeology and Archaeometry).
Έχουμε έναν συγγραφέα που λέει ότι ο Παλαμήδης έφτιαξε 16 από τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου στον Τρωικό Πόλεμο. Ο Παλαμήδης είχε ως βάση την προηγούμενη γραφή (Γραμμικη γραφή Β) όπου είχε 5 φωνήεντα και 12 με 13 σύμφωνα. Αυτός λοιπόν μορφοποίησε τα 5 φωνήματα των φωνιέντων και εξατομίκευσε τα 12 ή 13 σύμφωνα της γραμμικής Β.
Ένα ακόμα επιχείρημα των φοινικιστών είναι ότι οι Έλληνες είχανε δανειστεί τον 9ο ή 8ο αιώνα 5 φοινικικά σύμβολα και τα είχανε μετατρέψει στα 5 ελληνικά φωνήεντα.Οι Έλληνες είχανε ήδη πέντε φωνήεντα στη γραφή τους από το 1500 π.Χ. Άρα δεν είχανε καμία ανάγκη να τα δανειστούνε από τους Φοίνικες τον 9ο ή 8ο αιώνα π.Χ.