Αλεξάνδρα Μπουνάτσα: “Ένα γύρο τον κόσμο”

Η Αλεξάνδρα Μπουνάτσα αφού μας συστήθηκε με τους Les Au Revoir , έρχεται δυναμικά με την προσωπική της προσπάθεια μέσα από ένα εξαιρετικό τραγούδι που μας ταξιδεύει. Ένα γύρο τον κόσμο. Μία καλλιτέχνιδα που πατάει στη Γη με γερά βήματα ενώ παράλληλα απογειώνει το κοινό στις live εμφανίσεις της. Η Αλεξάνδρα Μπουνάτσα έχει ένα μοναδικό τρόπο να σου εμπνέει μία οικειότητα δείχνοντας τον άνθρωπο πίσω από τον καλλιτέχνη ενώ παράλληλα αποδίδει κάτι μαγικό με την ερμηνευτική της υπόσταση.

Αλεξάνδρα καλώς ήρθες στο MaxMag. «Ένα γύρο τον κόσμο»  λοιπόν σε μουσική και στίχους δικούς σου. Μίλησέ μας για αυτή την δουλειά.

Το ένα γύρο τον κόσμο είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε πριν από περίπου 3 χρόνια και εκφράζει την αγάπη μου για τα ταξίδια, αλλά και το που θα έφτανα για κάτι που επιθυμώ. Ήρθε σαν έμπνευση στο μυαλό σε μία περίοδο μεγάλης αλλαγής στη ζωή μου, στην μετακόμιση από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και ο ρυθμός του εκφράζει την χαρά που έφερε αυτή μου η αλλαγή. Αποφασίσαμε να το κυκλοφορήσουμε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, γιατί πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα ταυτιστεί με την ανάγκη που εκφράζει το τραγούδι, να κάνουμε δηλαδή όλοι “‘Ένα γύρο τον κόσμο”, μετά από το τόσο μεγάλο διάστημα εγκλεισμού και τα δεινά που ζήσαμε τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο. Την παραγωγή της μουσικής υπογράφει ο Κώστας Καραμήτσος από τους Les Au Revoir και κυκλοφορεί από την Plus Rec.

Εσύ σε ποιον κόσμο αγαπάς να ταξιδεύεις; Σου αρέσουν τα ταξίδια ή προτιμάς τα «ασφαλή» μέρη, το σπίτι, την οικογένεια, το γνωστό γενικά;

Λατρεύω τα ταξίδια και έχω ταξιδέψει αρκετά στο παρελθόν, δυστυχώς όχι σε πολύ μακρινούς προορισμούς. Η ζωή και η δουλειά μου είναι ένα ταξίδι. Νιώθω ευλογημένη που τα προηγούμενα χρόνια με τους Les Au Revoir ταξιδέψαμε ολόκληρη την Ελλάδα δεκάδες φορές. Η μουσική μας πήγε σε μέρη που υπό άλλες συνθήκες δεν θα γνωρίζαμε. Ενώ λοιπόν είχα την τύχη να ταξιδέψω στην Ευρώπη αρκετά, η μουσική με έκανε να γνωρίσω τους θησαυρούς που κρύβει η χώρα μου. Με σιγουριά λοιπόν μπορώ να πω ότι αγαπώ να ταξιδεύω στον κόσμο της μουσικής και όπου αυτός με βγάλει…

προσωπικό αρχείο Αλεξάνδρας Μπουνάτσα

Αλεξάνδρα πες μας πως ξεκίνησες. Πότε έγινε εκείνη η πρώτη μαγική επαφή με τη μουσική;

Με τη μουσική η σχέση μας ξεκίνησε όταν 7 χρονών οι γονείς μου με παρότρυναν να τη βάλω στη ζωή μου μαθαίνοντας ένα μουσικό όργανο. Εγώ επηρεασμένη εκείνη την περίοδο από τη δασκάλα της μουσικής στο σχολείο η οποία μας έπαιζε τραγουδάκια με το ακορντεόν, επέλεξα αυτό το όργανο για να γραφτώ στο ωδείο. Δύσκολο θα έλεγα και αγγαρεία για ένα πολυάσχολο παιδί. Τη μουσική και το τραγούδι τα προσέγγισα με πολλούς τρόπους κατά τα μαθητικά μου χρόνια (μέσο του χορού, του θεάτρου κ.α.) και σ’ αυτό βοήθησαν πολύ οι καθηγητές που είχα οι οποίοι είδαν από νωρίς την κλίση μου και με καθοδήγησαν σωστά σε συνδυασμό με τους υποστηρικτικούς γονείς μου. Έτσι σήμερα θεωρώ πως είμαι ένας τυχερός άνθρωπος που κατάφερε να ζει από αυτό που αγαπάει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

 Ο κόσμος της μουσικής στις μέρες μας είναι αχανής, άπειρος. Με μία επίσκεψη στο YouTube έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τα πάντα. Εσύ αλήθεια, τι ακούς;

Για μένα η μουσική είναι συναίσθημα, στιγμή. Επομένως οι επιλογές μου έχουν να κάνουν με το πως αισθάνομαι τη στιγμή που θα ακούσω μουσική. Την ημέρα για παράδειγμα και ενώ είμαι σε εγρήγορση με δουλειές που έχω να κάνω θα ακούσω κάτι πιο ρυθμικό ενώ το βράδυ για να χαλαρώσω κάτι πιο μελωδικό.  Αγαπάω πολύ τους Έλληνες καλλιτέχνες, μεγάλωσα μαζί τους. Γι’ αυτό αναζητώ έμπνευση και κάτι το καινούργιο από την μουσική σκηνή του κόσμου με κλίση περισσότερο σε Ethnic ακούσματα, στη λάτιν, αφρικάνικη και ότι άλλο μπορεί να μου ταξιδέψει το μυαλό τη στιγμή που το ακούω.

προσωπικό αρχείο Αλεξάνδρας Μπουνάτσα

Από τη στιγμή που συλλαμβάνεται μία έμπνευση μέχρι να μπει στο στούντιο και να φτάσει στο κοινό είναι μια φοβερά δημιουργική διαδικασία. Περιέγραψε μας αυτή τη σύμπραξη με τους συνεργάτες σου.

Από την εμπειρία που είχα με τη δημιουργία του “‘Ένα γύρο τον κόσμο” που ήταν μία διαδικασία που ανέλαβα εξ’ ολοκλήρου να τη φέρω εις πέρας εγώ, μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να φαντάζεσαι κάτι, να το φτιάχνεις στο μυαλό σου και βήμα βήμα μετά να το υλοποιείς. Πόσο μάλλον οι συνεργάτες που επιλέγεις, παραγωγοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, γραφίστες κ.α. να αποδίδουν το μέγιστο του ταλέντου και των ικανοτήτων τους και τους ευχαριστώ για ακόμα μία φορά. Αυτός ο χρόνος που πήρε για τη υλοποίηση του τραγουδιού και του video clip ήταν πραγματικά όμορφος και δημιουργικός. Έκανα νέους φίλους και συνεργάτες και ευελπιστώ να ζήσουμε πολλές ακόμα όμορφες στιγμές δημιουργίας παρέα.

Στη σκηνή αν θες να επικοινωνήσεις, να έρθεις κοντά με το κοινό που σε τίμησε με την παρουσία του, πρέπει να είσαι ο πιο αληθινός, ο πιο γυμνός εαυτός σου. Δεν πρέπει να φοράς μάσκα. Το κοινό σε θέλει και άνθρωπο πέρα από καλλιτέχνη, για να μπορεί να ταυτίζεται μαζί σου.

 Οι καλλιτέχνες έχουν την ευλογία να αγγίζουν την ψυχή του κόσμου και την κατάρα να ζουν με μία ευαισθησία που πηγάζει από το γεγονός πως μοιράζονται τόσο ανοιχτά κομμάτια του εαυτού τους. Εσύ, Αλεξάνδρα, ως καλλιτέχνης πως νιώθεις για αυτή τη διττή διαδικασία;

Μέσα από τη μουσική και κυρίως μέσα από τα live συνδέεσαι με τον κόσμο, γνωρίζεις ανθρώπους, την ιστορία τους και δεν χρειάζεται να τους ξέρεις προσωπικά. Τους βλέπεις πως νιώθουν στο άκουσμα μιας μελωδίας, πως κλείνουν τα μάτια σε στίχους που τους αγγίζουν, πως έχουν την ανάγκη να χορέψουν και να εκτονωθούν, πως ερωτεύονται. Ως μουσικός-τραγουδιστής είσαι το μέσο που ενώνει το συναίσθημα του κόσμου με τη μελωδία, τον στίχο. Φαντάσου λοιπόν να έχεις τόσο κόσμο μπροστά σου και να μοιράζεσαι το τι νιώθει ο καθένας, αλλά και όλος αυτός ο κόσμος να σε κάνει να αισθάνεσαι γυμνός από τα συναισθήματα σου, μπροστά του. Στη σκηνή αν θες να επικοινωνήσεις, να έρθεις κοντά με το κοινό που σε τίμησε με την παρουσία του, πρέπει να είσαι ο πιο αληθινός, ο πιο γυμνός εαυτός σου. Δεν πρέπει να φοράς μάσκα. Το κοινό σε θέλει και άνθρωπο πέρα από καλλιτέχνη, για να μπορεί να ταυτίζεται μαζί σου.

 

Ποιες συνεργασίες σου θεωρείς πως ήταν εκείνες που σε πήγαν ένα βήμα παραπέρα ως καλλιτέχνη;

Με απόλυτη ευγνωμοσύνη και σιγουριά θα πω τη συνεργασία μου με τους Les Au Revoir και τη γνωριμία μου με τον μάνατζερ και παραγωγό Χάρη Πρώιο.

προσωπικό αρχείο Αλεξάνδρας Μπουνάτσα

Συνήθως οι καλλιτέχνες ζουν αντισυμβατικά. Έχουν δηλαδή έναν τρόπο ζωής που δε μπορεί να μπει σε καλούπια, ρουτίνα, ωράριο ή μοτίβα. Αποζητάς κάποιες  φορές αυτή τη ρουτίνα;

Την αποζητώ και την έχω βρει. Το επάγγελμα μας, που κυρίως έχει να κάνει με τις βραδινές ώρες δεν βοηθάει πολύ σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Από τις ώρες που τρως μέχρι τις ώρες που κοιμάσαι. Επομένως προσπαθώ τις ημέρες που δεν έχω εμφανίσεις να σηκώνομαι νωρίς το πρωί και να κοιμάμαι νωρίς το βράδυ, να τρώω σωστά και να κάνω πρόβες στη διάρκεια της ημέρας. Μου αρέσει να έχω πρόγραμμα. Με κάνει να νιώθω πιο άνθρωπος.

 

Πως νιώθεις όταν ακούς ένα τραγούδι σου στο ραδιόφωνο;

Την πρώτη φορά που το ακούω, ενθουσιασμό. Μετά από μερικές φορές βέβαια αρχίζω να παρατηρώ τεχνικά ζητήματα. Οπότε μπαίνει η δουλειά στη μέση και χάνεται ο ενθουσιασμός.

 

Με τους Les Au Revoir κάνατε καταπληκτικές διασκευές σε τραγούδια του Στέφανου Κορκολή. Πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

Η ιδέα να προτείνουμε στον Στέφανο Κορκολή έναν δίσκο με διασκευές σε δικά του τραγούδια ήρθε από μία διασκευή που κάναμε στο τραγούδι “Στους πέντε ανέμους”. Ο κόσμος αγάπησε τη διασκευή στα live και σε συνδυασμό με τη δική μας αγάπη για τα τραγούδια του Στέφανου, προχωρήσαμε σε αυτή την τόσο μοναδική και διδακτική παράλληλα συνεργασία.

Οι καλλιτέχνες είναι ίσως οι μόνοι που ακόμα δεν έχουν βγει από το επαγγελματικό σκοτάδι που έφερε η πανδημία. Θεωρείς, Αλεξάνδρα, πως αυτή η τόσο δυσάρεστη κατάσταση θα δημιουργήσει νέες σχέσεις αλληλεγγύης μεταξύ των καλλιτεχνών; Θα υπάρξει μία διαφορετική οργάνωσή τους έτσι ώστε να μη θεωρούνται επαγγελματίες Β’ κατηγορίας;

Δυστυχώς παρατηρώντας συζητήσεις μεταξύ συναδέλφων όλο αυτό το δύσκολο διάστημα για τον κλάδο μας, δεν είδα και κάποια συνοχή ή συσπείρωση. Έπρεπε να παρθούν δραστικά μέτρα για να μην καταντήσουμε να θεωρούμαστε επαγγελματίες Β’ κατηγορίας όπως πολύ καλά είπες. Μέτρα όπως απαγόρευση της αναπαραγωγής των έργων μας μέχρι το κράτος να φροντίσει έναν προς έναν τους ανθρώπους του πολιτισμού. Να φροντίσει να μην καταντήσει ο κλάδος μας να επαιτεί. Ένα μπράβο μόνο θα πω σε όλα τα σωματεία του κλάδου μας που έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια όλο αυτό το χρονικό διάστημα να εξασφαλίσουν ότι περισσότερο μπορούν για την επιβίωση μας και που μας κρατούν ενήμερους για τα τεκταινόμενα.

Ο κόσμος ζητά τη μουσική και η μουσική τον κόσμο. Δύο αλληλένδετες έννοιες. Με το άνοιγμα των εμφανίσεων θεωρείς πως αυτό το πάρε δώσε καλλιτέχνη κοινού θα έχει πλέον άλλη ένταση;

Ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι οι εμφανίσεις λόγω των μέτρων προκαλούσαν μια αμηχανία μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη. Οι αποστάσεις, οι καθήμενοι, οι μάσκες… Ο κόσμος δεν μπορεί να εκδηλωθεί όπως στο παρελθόν και αυτό θα γίνει και το φετινό καλοκαίρι σίγουρα. Όμως δεν πρέπει αυτό να μας τρομάζει. Έχουμε ανάγκη τη μουσική, έχουμε ανάγκη να έρθουμε “κοντά” μετά από τόσο καιρό απόστασης και δεν εννοώ την φυσική απόσταση, αλλά την νοητική. Εμείς έχουμε ανάγκη εσάς, να σας γνωρίσουμε, να επικοινωνήσουμε κι εσείς εμάς, να νιώσετε ότι σας καταλαβαίνουμε.

 

Που μπορούμε να σε ακούσουμε Αλεξάνδρα; Ετοιμάζεις κάτι για το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι με την έλευση και του “Ένα γύρο τον κόσμο” ήδη προμηνύεται γεμάτο. Ξεκινάμε τις εμφανίσεις μας με τους Les Au Revoir, από τη Θεσσαλονίκη και την πλαζ Αρετσού, στις 22 Ιουνίου σε μία μαγική βραδιά που σας ετοιμάζουμε και που όλοι την έχουμε ανάγκη. Το υπόλοιπο καλοκαίρι θα εμφανιστούμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Την Αλεξάνδρα και το καινούριο της τραγούδι θα τη βρείτε εδώ:

Αλεξάνδρα Μπουνάτσα – Ένα Γύρο τον Κόσμο (Digital Single)

YouTube Link: https://youtu.be/px1n4Go1Um8

 

Buy/Stream here:

iTunes: https://apple.co/34NMnM4

Spotify: https://spoti.fi/3g74YIu

Deezer: https://bit.ly/3uOv7kv

Amazon Music: https://amzn.to/3vQWpbk

Κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες από την Plus Rec | Διανομή: Panik Records

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ντέμη Ρούσσα

Αν δε μπορείς να το πεις γράψτο. Αν δε μπορείς να το γράψεις διάβασέ το. Αν δε μπορείς να το διαβάσεις σίγουρα κάποιος το έχει πει με ένα τραγούδι...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;