Αλεξάνδρα Καρακατσάνη: “Να ταξιδεύω στις ζωές των άλλων με το θέατρο,όσο ζω”

Αλεξάνδρα Καρακατσάνη
Πηγή εικόνας: www.athinorama.gr

Στο ιστορικο θεατρο Βεάκη, ένας πολυπληθής θίασος ηθοποιών και μουσικών, με επικεφαλής την Ελένη Κοκκίδου (Λωξάντρα), τον Γιώργο Αρμένη (Δημητρός), τον Μιχάλη Μητρούση, την Ευαγγελία Μουμούρη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου (τραγουδίστρια Ευθαλία) ζωντανεύουν την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, τα τραγούδια, τις γεύσεις και τις μυρωδιές μιας ξεχασμένης Ελλάδας.
Η «Λωξάντρα», βασισμένη στο συναρπαστικό μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, σε θεατρική απόδοση του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη είναι μια γοητευτική παράσταση-ταξίδι στο χρόνο, μέσα από τα μάτια και τις συνταγές μιας χαρισματικής γυναίκας.
Στην υποσχόμενη παραγωγή θα δούμε την Αλεξάνδρα Καρακατσάνη,την κόρη του μεγάλου ηθοποιού Θύμιου Καρακατσάνη. Στη συνέντευξή της στο maxmag.gr, η Αλεξάνδρα Καρακατσάνη μας μίλησε για το θέατρο,τον μεγάλο Θύμιο Καρακατσάνη αλλά και για τη “Λωξάντρα”.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

 

Αλεξάνδρα Καρακατσάνη. Η κόρη του μεγάλου Θύμιου Καρακατσάνη. Πόσο βαρύ φορτίο είναι το όνομα σου;

Το όνομα… Πολλές φορές ένιωσα σαν τον Άτλαντα, στην δουλειά μου ιδιαίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια ήταν η αντίδραση του πατέρα σου όταν του ανακοινώσεις ότι θες να γίνεις ηθοποιός;

Καθόμασταν ο ένας απέναντι στον άλλο. Αμίλητοι και κάπνιζε για ώρες.

«Λωξάντρα». Το πασίγνωστο σήριαλ σε θεατρική παράσταση. Ποιος είναι ο ρόλος που υποδύεσαι;

Φέτος αισθάνομαι ευλογημένη που συμμετέχω σε αυτή τη παράσταση. Το εμβληματικό μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου που διασκεύασε εξαιρετικά ο Άκης Δήμου για το θέατρο, με μαέστρο τον Σωτήρη Χατζάκη και με ένα επιτελείο εμπνευσμένων ηθοποιών. Ο ρόλος μου είναι η Ελεγκάκη, χηρά του αδελφού της Λωξάντρας και φίλη της.

Ποια είναι η αγαπημένη σου φράση από το έργο και ποια σκηνή αγαπάς περισσότερο;

Πολλές οι φράσεις που μου αρέσουν, όπως το «Τις εστί πλούσιος; Ο εν τω ολίγο αναπαυόμενος» που ουσιαστικά είναι και η φιλοσοφία της Λωξάντρας και μια πολιτική θέση και στάση ζωής. Αλλά και φράσεις όπως «Χρόνια σα τριαντάφυλλα, αγκάθια και πέταλα σπαρμένα. Θάνατοι και χαρές ανάκατα. Γέλια και δάκρυα και μες στα δάκρυα καινούργια γλέντια. Γλεντάει καλύτερα ο άνθρωπος άμα μυρίζεται θάνατο» Αυτή η ποιητική του κειμένου με εμπνέει καθημερινά.

Ποιες οι αντιδράσεις του κοινού;

Σαν την παραπάνω φράση. Γέλια και δάκρυα…

Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κανείς πριν βγεις στη σκηνή και ιδιαίτερα στην πρεμιέρα;

Ανάσα και … πάμε!

Ποια είναι εκείνα τα αντικείμενα που έχεις πάντα στο καμαρίνι σου;

Το καμαρίνι για μένα είναι ο χώρος ,το σπίτι του ρόλου. Έχω πάντα μια φωτογραφία της κόρης μου, για να …προσγειώνομαι!

Ποιοι είναι οι δάσκαλοι σου; Ποιοι συνέβαλλαν στη διαδρομή σου; Ποιοι σε γέννησαν θεατρικά;

Δάσκαλός μου ήταν ο πατέρας μου. Με προετοίμασε για τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν όπου εκεί είχα τον Γιώργο Λαζάνη, τον Μίμη Κουγιουμτζή και άλλους που συνέβαλλαν στην εξέλιξη και διαμόρφωσή μου. Δούλεψα πολλά χρόνια πλάι στον πατέρα μου κι άλλα τόσα πριν τον έβλεπα. Το ότι βλέπω πρόβες πριν καν τη κοιλιά της μάνας μου είναι μια προίκα που δε χάνεται με τίποτα.
Ποιο είδος θεάτρου προτιμάς; Ο Αριστοφάνης σε μαγεύει τόσο όσο τον πατέρα σου;

«Η αφετηρία και η βάση του θεάτρου, όπως και κάθε μορφής τέχνης, είναι η ποίηση και η μαγεία. Αν λείψουν αυτά, δεν υπάρχει θέατρο» έλεγε ο Κουν. Έχω κάνει πολλά είδη θεάτρου από Ιονέσκο και μιούζικαλ μέχρι επιθεώρηση και Μολιέρο. Η προσέγγιση και προσήλωσή μου ήταν η ίδια. Ίσως γιατί αγαπώ το θέατρο σε όποια μορφή του. Ο πατέρας μου είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον Αριστοφάνη γιατί όπως κι ο ίδιος ισχυριζόταν ήταν συγγενής του!

Αλεξάνδρα Καρακατσάνη
Πηγή εικόνας: koitamagazine.gr

Ο Θύμιος Καρακατσάνης έλεγε δυνατά τη γνώμη του και υπερασπιζόταν με πάθος τις απόψεις του. Του μοιάζεις σε αυτό;
Αυτό το προσόν-ελάττωμα το κληρονόμησα κι απ’ την μητέρα μου. Γενικά στο σπίτι μας λέμε τη γνώμη μας. Ο πατέρας μου βέβαια μπορούσε να επηρεάσει την κοινή γνώμη.

Θέλω να θυμηθείς μια εικόνα του πατέρα σου στο σανίδι που θα έχεις πάντα φυλαγμένη στα δύσκολα της δουλειάς σου και θα παίρνεις θάρρος.

Τον θυμάμαι αργά μέχρι ξημερώματα να ζωγραφίζει. Χρόνια μετά κατάλαβα. Είναι μια φράση του Ιονέσκο απ’ το «Παιχνίδι της σφαγής» που λέει: «Ποιος ξέρει… μπορεί να είναι και τυραννία». Είναι δύσκολο να ποιείς ήθος.

Ποια είναι τα όνειρά σου στη ζωή;

Να ταξιδεύω στις ζωές άλλων με το θέατρο μέχρι το τέλος της δικής μου.

Πηγή εικόνας: www.viva.gr

Λωξάντρα
Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου

Στη σκηνή του εκ βάθρων ανακαινισμένου ιστορικού θεάτρου Βεάκη, ένας πολυπληθής θίασος ηθοποιών και μουσικών, με επικεφαλής την Ελένη Κοκκίδου (Λωξάντρα), τον Γιώργο Αρμένη (Δημητρός), τον Μιχάλη Μητρούση, την Ευαγγελία Μουμούρη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου (τραγουδίστρια Ευθαλία) ζωντανεύουν την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, τα τραγούδια, τις γεύσεις και τις μυρωδιές μιας ξεχασμένης Ελλάδας.

Η «Λωξάντρα», βασισμένη στο συναρπαστικό μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, σε θεατρική απόδοση του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη είναι μια γοητευτική παράσταση-ταξίδι στο χρόνο, μέσα από τα μάτια και τις συνταγές μιας χαρισματικής γυναίκας.

Θεατρική μεταφορά: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Έρση Δρίνη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Χορογράφος: Δήμητρα Γρατσιούνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κυριακού
Φωτογράφος: Μαριλένα Αναστασιάδου
Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Πρωταγωνιστούν: 

Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Αρμένης, Μιχάλης Μητρούσης, Ευαγγελία Μουμούρη, Χρύσα Παπά
Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Κατερίνα Αντωνιάδου, Σάρα Εσκενάζη, Χρήστος Ζαχαριάδης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Γιάννης Κουκουράκης, Αλεξία Μουστάκα, Χρήστος Πλαϊνης, Γιάννης Σαμσιάρης, Αναστασία Τσιλιμπίου, Κοραλία Τσόγκα, Σόλων Τσούνης, Αλμπέρτο Φάις, Μαρία Χάνου, Χριστίνα Ψάλτη

«Τραγουδίστρια Ευθαλία» η Ελένη Τσαλιγοπούλου
Σαντούρι-Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Ούτι-Κρουστά: Χρυσάνθη Τζοβάνη

 

Θέατρο Βεάκη

Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-veaki/loxandra/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;