Άγγελος Ανδριανός: “Υπάρχουν τραγουδιστές που έχουν κάνει σπουδαία καριέρα μέσα από τα reality”

Ο Άγγελος Ανδριανός όταν ήταν ενός έτους μετακόμισε με τους γονείς του στη Γερμανία ,όπου έμεινε πέντε χρόνια στο Μόναχο και εκεί ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ο Άγγελος Ανδριανός συνέχισε τις σπουδές του στη μουσική, με πιάνο, χορωδία και θεωρητικά, καθώς επίσης και Βυζαντινή Μουσική. Παράλληλα ασχολήθηκε με την Παραδοσιακή μουσική σε μια προσπάθεια να διευρύνει τους μουσικούς ορίζοντες και τα ακούσματά του. Λίγα χρόνια αργότερα, άρχισε την επαγγελματική του ενασχόληση, τραγουδώντας και παίζοντας πιάνο και κιθάρα σε μουσικές σκηνές και ρεμπετάδικα στη Θεσσαλονίκη, το Άργος και το Ναύπλιο. Μετά την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, εργαζόμενος ως καθηγητής μουσικής σε σχολεία της Αττικής. Παράλληλα δούλευε ως τραγουδιστής και ως μουσικός συνεχίζοντας ταυτόχρονα τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Τον Οκτώβριο του 2006, ο Άγγελος Ανδριανός, επιλέχτηκε και συμμετείχε στο μουσικό reality, «Dream Show 2».

Πριν από λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το νέο σου τραγούδι, «Είναι κάτι βραδιές». Η ανταπόκριση του κοινού είναι ήδη μεγάλη. Πως αισθάνεσαι για αυτό;

Πρόκειται για ένα τραγούδι το οποίο μπορεί να εκφράσει ή να ανακαλέσει έντονα συναισθήματα του ακροατή. Μια δυναμική μπαλάντα που σε κάνει να σκέφτεσαι και να αναπολείς. Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου. Παίζει σε πολλά ραδιόφωνα και ο κόσμος δείχνει να το αγαπάει και να το ζητάει ήδη στα live μου. Αυτός πιστεύω πως είναι ο σημαντικότερος δείκτης της ανταπόκρισης.

Πέρα από το ερμηνευτικό κομμάτι, συνέβαλες και στη δημιουργία του τραγουδιού. Ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά σε όλο αυτό το ταξίδι, η στιγμή της έμπνευσης και της δημιουργίας ή όταν αντιλαμβάνεσαι την αποδοχή του, από τους ακροατές;

Η στιγμή της δημιουργίας είναι πραγματικά μαγική. Υπάρχει μια έντονη ενέργεια, νιώθεις πως γίνεσαι αποδέκτης και παράλληλα αγγελιοφόρος αυτής της στιγμής με τη δική σου “πινελιά”. Κάπως έτσι θα εξέφραζα την έννοια της “έμπνευσης”. Όταν έγραψα μουσική πάνω στο στίχο του φίλου μου Δημήτρη Τανού, από το πρώτο άκουσμα είπαμε πως “κάτι ιδιαίτερο έχουμε δημιουργήσει εδώ”. Αυτή η αίσθηση λοιπόν, όταν επιβεβαιώνεται και από τον κόσμο, κάνει τη χαρά χίλιες φορές μεγαλύτερη. Αλλά πάνω από όλα, ένα τραγούδι οφείλει να εκφράζει τους δημιουργούς και μετά τον ερμηνευτή, να έχει αλήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αντικείμενο των σπουδών σου σχετίζεται με τη μουσική. Πόσο και πως καθόρισε αυτή η επιλογή, την μετέπειτα πορεία σου ως καλλιτέχνη;

Πιστεύω πως ακόμα και αν είχα σπουδάσει οτιδήποτε άλλο, πάλι θα κατέληγα να ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μουσική. Είναι μέσα μου από όταν γεννήθηκα, παίζω πιάνο από τα δυόμιση μου χρόνια, επομένως θα μπορούσε να πει κανείς πως έχει περάσει στο DNA μου για τα καλά.

Τα τελευταία χρόνια εργάζεσαι και ως καθηγητής φωνητικής σε ωδεία. Πως είναι αυτή η εμπειρία;

Είναι εκπληκτικά! Αγαπώ πολύ να μεταδίδω στους μαθητές μου τις γνώσεις μου. Ειλικρινά δεν κρατάω τίποτα για μένα. Και θέλω να τους μεταδώσω γρήγορα αυτά που γνωρίζω, ώστε να βγουν έξω και να τραγουδήσουν, να παίξουν πιάνο, κιθάρα, να κάνουν τις δικές τους παραστάσεις. Πέρα από μαθήματα φωνητικής και σύγχρονου τραγουδιού, πιάνου και κιθάρας, αυτό που μου αρέσει πολύ είναι η διόρθωση κακώσεων φωνητικών χορδών. Πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι θα έπρεπε να κάνουν κάποια μαθήματα φωνητικής ώστε να τοποθετήσουν τη φωνή τους σωστά και να μάθουν αν μη τι άλλο να μιλούν σωστά, χωρίς να κουράζουν τις χορδές τους.

Έχεις συνεργαστεί με πολλούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες και έχεις βρεθεί σε μεγάλες μουσικές σκηνές. Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις κάποια συνεργασία, ως την καλύτερη στιγμή σου;

Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια συνεργασία. Όχι επειδή θα αδικήσω κάποιον, αλλά το να βρίσκεσαι δίπλα σε μεγαθήρια της μουσικής όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Τάκης Σούκας, αλλά και ερμηνευτές όπως ο Μανώλης Μητσιάς, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Δημήτρης Μπάσης, η Αλέκα Κανελλίδου έχεις να κερδίσεις τόσα πράγματα από τον καθένα τόσο πάνω στη σκηνή όσο και στα παρασκήνια, στις παρέες. Ωστόσο, αν θα μπορούσα να ξεχωρίσω μία στιγμή που ένιωσα πραγματικά ρίγος, ήταν η πρώτη φορά που τραγούδησα στο Μέγαρο Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Μαρκόπουλου, τη συνοδεία 60 μουσικών οργάνων και 40 χορωδών.

Το κοινό σε γνώρισε πριν χρόνια μέσα από το “Dream Show”. Tι σου έχει μείνει από αυτή την εμπειρία;

Ήταν σίγουρα μια εμπειρία που καθόρισε τη μετέπειτα πορεία μου. Εκεί γνώρισα τον Γιάννη Σπανό και ξεκίνησε μια μακροχρόνια συνεργασία. Μόνο και μόνο γι’ αυτό αισθάνομαι ευγνώμων. Επίσης ήρθα σε επαφή με την τηλεόραση από μέσα, με τον τηλεοπτικό χρόνο που οφείλεις να είσαι πολύ συγκεκριμένος, επομένως και συγκεντρωμένος. Γνώρισα ανθρώπους της μουσικής, δημοσιογράφους, παρουσιαστές και είχα την τύχη να έχω πολύ καλούς τραγουδιστές ως συμπαίκτες.

Πολλοί λένε πως τέτοιου είδους reality, δεν βοηθούν στην πραγματικότητα τους νέους καλλιτέχνες όταν θα βρεθούν στην «αγορά». Ποια είναι η γνώμη σου;

Κάθε βήμα βοηθάει. Ό,τι κάνεις. Αρκεί να μπορέσεις να το αξιοποιήσεις σωστά, τη σωστή ώρα και προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Υπάρχουν πάρα πολλοί τραγουδιστές – ερμηνευτές που έχουν κάνει σπουδαία καριέρα μέσα από τα reality. Γι’ αυτό συνεχίζουν να υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Άγγελος Ανδριανός
Άγγελος Ανδριανός

Όλοι αυτοί οι μήνες με την πανδημία και τις καραντίνες, πως ήταν για σένα; Η επαφή με το κοινό φαντάζομαι πως παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή ενός καλλιτέχνη.

Η επαφή με το κοινό είναι η φύση του καλλιτέχνη. Προσωπικά λοιπόν αισθάνθηκα πως στερήθηκα τη “φύση” μου, την καθημερινότητα μου, τους φίλους μου. Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Φυσικά μέσα στις καραντίνες προσπάθησα και ήμουν δημιουργικός. “Γεννήθηκαν ” δύο τραγούδια. Στην πρώτη καραντίνα η αγαπημένη φίλη μου, Πέννυ Μπαλτατζή, μου έδωσε τον “Πλούτο“, ένα τραγούδι για το οποίο είμαι πολύ περήφανος και χαρούμενος που το ερμήνευσα. Και στη δεύτερη γεννήθηκε το “Είναι κάτι βραδιές“. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησα να επικοινωνήσω με το κοινό και θέλω να πιστεύω πως τα κατάφερα.

Η εξωτερική εμφάνιση ενός ανθρώπου, στην δουλειά αυτή τελικά ανοίγει εύκολα τις πόρτες ή μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα;

Η εξωτερική εμφάνιση έχει άμεσα να κάνει με τον εσωτερικό κόσμο και τις σκέψεις κάθε ανθρώπου. Μπορεί κάποιος να είναι πολύ όμορφος και να μην πιστεύει στον εαυτό του, να έχει ανασφάλειες, ενώ μπορεί κάποιος να είναι λιγότερο όμορφος και να είναι γοητευτικός πνευματώδης, με χιούμορ. Αυτός κερδίζει και αυτός που έχει φιλοδοξίες στη ζωή. Δεν έχει να κάνει η εξωτερική εμφάνιση. Γιατί ακόμα και αν ανοίξουν κάποιες πόρτες μέσω αυτής, αν δεν είσαι έτοιμος να τις κρατήσεις ανοιχτές, σύντομα θα κλείσουν και θα ανοίξουν σε κάποιον άλλο που έχει υπομονή, θέληση και όραμα.

Ο έρωτας τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;

Σπουδαίο σίγουρα. Ποιος άλλωστε καλλιτέχνης δεν εμπνέεται από τον έρωτα; Ο έρωτας είναι ζωή, είναι έντονο συναίσθημα. Θεωρώ επίσης τον εαυτό μου ερωτικό τραγουδιστή, επομένως οφείλω να μπαίνω μέσα σε αυτό το συναίσθημα όταν τραγουδώ αντίστοιχα τραγούδια και για να γίνει αυτό πρέπει κανείς να έχει περάσει από το στάδιο του ανταποδοτικού έρωτα αλλά και της απόρριψης.

Είμαι σίγουρος πως το δημιουργικό σου κομμάτι δεν ησυχάζει ποτέ, τι να περιμένουμε από εσένα για το καλοκαίρι;

Αυτό είναι αλήθεια, προσπαθώ να είμαι δημιουργικός όπου πάω, ακόμα και στις διακοπές μου, που πάντα έχω μαζί μου μια κιθάρα. Γράφω συνεχώς μελωδίες και το όνειρό μου είναι να ερμηνεύσουν τραγούδια μου και άλλοι καλλιτέχνες.

Πλάνο διακοπών υπάρχει; Αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός για τον Άγγελο;

Πάντα ο τόπος μου το Ναύπλιο και το Άργος είναι αγαπημένος προορισμός. Φέτος έχω προγραμματίσει για τρίτη φορά να πάω στους Παξούς και αν τα καταφέρω στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη που εκεί σπούδασα. Εύχομαι να έχουμε όλοι ένα καλό καλοκαίρι, με υγεία πάνω από όλα και ο χειμώνας να μας βρει χωρίς μάσκες και ανοιχτές όλες τις μουσικές σκηνές και τα θέατρα.

Ο Άγγελος Ανδριανός, στο Instagram εδώ.

Ευχαριστούμε πολύ τον Άγγελο Ανδριανό για το φωτογραφικό υλικό


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Τσουκάρας

Με λένε Παναγιώτη Τσουκάρα. Είμαι απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά η δημοσιογραφία ήταν "μονόδρομος". Από μικρό παιδί μου άρεσε να μιλάω, αλλά κυρίως να ακούω. Κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία να διηγηθεί και κάθε ιστορία αποτελεί έναν νέο κόσμο για εμένα. Μαζί θα γνωρίσουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, που θα μας "ταξιδέψουν", με όσα έχουν να πουν.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;