Αγγέλω Σφέτσου: Μια αέρινη φωνή έρχεται στον μουσικό μας κόσμο

Αγγέλω Σφέτσου
Αγγέλω Σφέτσου

Η Αγγέλω Σφέτσου  φέρνει την Άνοιξη με την αισθαντική λυρική φωνή της,  μέσω ενός ατμοσφαιρικού, αισιόδοξου, τρυφερού βαλς υπογεγραμμένου από τον Σταύρο Σιόλα και τον Παναγιώτη Στράκαρη.

Το “Ουράνιο Τόξο” είναι το δεύτερο τραγούδι της μετά από την εκπληκτική μπαλάντα ¨Βρες έναν τρόπο¨  υπογεγραμμένη μουσικά επίσης από τον Σταύρο Σιόλα και στιχουργικά από τον Πόλυ Κυριάκου.

Και τα δυο τραγούδια είναι οι προπομποί ενός ολοκληρωμένου άλμπουμ που αναμένουμε να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

Επιμέλεια συνέντευξης για το MAXMAG: Άννα Ρω  

Αγγέλω Σφέτσου «βρες έναν τρόπο»  να μας ταξιδέψεις στον μουσικό σου κόσμο έτσι όπως μας ταξιδεύεις με τη φωνή σου μέσα από την  υπέροχη δημιουργία του Πόλυ Κυριάκου και  Σταύρου Σιόλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

https://www.youtube.com/watch?v=7VnTyMyVgt8

Ούσα και η ίδια στιχουργός δώσε μας το στίγμα του τραγουδιού «Βρες έναν τρόπο» με τα λόγια της καρδιάς σου.

Νομίζω πως όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε βρεθεί σε αδιέξοδες ή τοξικές καταστάσεις, όπου η αποδέσμευση ήταν δύσκολη. Επομένως, το τραγούδι αυτό είναι μια ώθηση στην αποδέσμευση και την ελευθερία, αλλά μέσω του «δύσκολου» τρόπου.

Πόλυς Κυριάκου, Σταύρος Σιόλας, Αγγέλω Σφέτσου πώς συναντηθήκατε;

Ονειρευόμουν πολλά χρόνια να συνεργαστώ με το Σταύρο. Πάντα ξεχώριζαν στ’ αυτιά μου οι μελωδίες του, δεδομένης της διαφορετικότητας τους από οτιδήποτε άλλο ακούμε.
Ο Πόλυς Κυριάκου ονομάζεται Πολύκαρπος και είναι όνομα και πράγμα καθώς πρόκειται επίσης για ένα πολυγραφότατο και ενστικτώδη στιχουργό.
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου κι έτσι μας έφερε σε επαφή ο Κώστας Παρίσσης, ο οποίος έχει αναλάβει την εκτέλεση παραγωγής του δίσκου (και πολλά άλλα όπως τα περισσότερα έγχορδα που ντύνουν τα κομμάτια) και έτσι η μία συνεργασία έφερε την άλλη και μέσω αυτών γεννήθηκαν και όμορφες φιλίες.

Με τον Σταύρο Σιόλα συνεχίζεις το μουσικό σου ταξίδι, με ένα νέο τραγούδι «Το ουράνιο τόξο», σε στίχους του Παναγιώτη Στράκαρη. Είναι οι στίχοι ένα από τα κριτήρια, που σε οδηγούν να επιλέξεις ένα τραγούδι;

Πάντα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ερμηνευτής που να μην έχει ως κριτήριο το στίχο του τραγουδιού. Είναι ο «ρόλος» μας ο στίχος και αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που δεν επιλέγω σχεδόν ποτέ να τραγουδάω ξενόφωνα κομμάτια. Όσο και να μου αρέσουν, δεν μπορώ να τα αποδώσω βιωματικά όπως έναν ελληνικό στίχο που είναι γραμμένος με λόγια τα οποία έχω ήδη πει σε κάποια στιγμή της καθημερινότητας.

https://www.youtube.com/watch?v=O_tfv7kdpkc

Έχει τη δυνατότητα ένας νέος καλλιτέχνης να κάνει αυστηρές επιλογές;

Ναι, εάν είναι έτοιμος να υποστεί και τις συνέπειες.

Έχει τύχει οι προσδοκίες σου να υπερβαίνουν τις δυνατότητες του χώρου ή πατάς τόσο γερά στη γη, ώστε να κρατάς μικρό καλάθι;

Ο χώρος έχει απεριόριστες δυνατότητες. Είναι άλλοι οι παράγοντες που ρυθμίζουν το μέγεθος εκπλήρωσης των προσδοκιών. Εάν απλουστεύσω στο κεφάλι μου την ερώτηση,  αισθάνομαι ότι με ρωτάτε αν «έχω φάει τα μούτρα μου» και σας απαντώ ότι ναι, τα έχω φάει και συνεχίζω να τα τρώω κάθε μέρα. Το μικρό καλάθι είναι κάτι στο οποίο εκπαιδευόμαστε οι καλλιτέχνες με τον καιρό, αλλά πάντα το «προϊόν» της δουλειάς μας το διαχειριζόμαστε όπως ένας γονιός το παιδί, προσπαθώντας να του προσφέρουμε τα καλύτερα, πολλές φορές εθελοτυφλώντας ή υπερβαίνοντας τις δυνάμεις ημών και του χώρου. Φαύλος κύκλος.

Η φωνή σου αέρινη. Πώς καλλιεργείς αυτό το μέταλλο;

Το μέταλλο είναι κάτι το ανατομικό το οποίο μας προσφέρει η φύση κατά την κατασκευή μας. Ο προσωπικός μας ήχος. Επομένως θα ήταν κάπως άδικο να το καρπωθώ σαν προσωπική νίκη. Η καλλιέργεια όμως, έγινε σταδιακά, με την καθοδήγηση των επί πολλών χρόνων δασκάλας μου, Στέλλας Χροναίου, την υπομονή και την εμπειρία της.

Ποια ακούσματα ενσωματώθηκαν στις μουσικές σου κατευθύνσεις;

Δεν ξέρω τι να πρωτοαπαντήσω εδώ. Πάντα στο σπίτι έπαιζε πολλή μουσική. Βινύλια, κασέτες, cd, ζωντανή μουσική από γονείς και φίλους. Χαρακτηριστικά όμως, τα πρώτα μου εντυπωμένα ακούσματα ήταν Διονύσης Σαββόπουλος, Μάνος Χατζιδάκις, Μάνος Λοΐζος και αγγλόφωνες μπάντες όπως Beatles, Pink Floyd, Queen κ.α.
Ύστερα κάποια παραδοσιακά που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια και μεγαλώνοντας μου κέντρισαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, επομένως στράφηκα αρκετά στην «εξερεύνηση» της παραδοσιακής μουσικής.

Η εποχή μας είναι δύστοκη σε νέες δημιουργίες ή η ανάγκη ασφαλούς παραγωγής, μαλάζει και ξαναμαλάζει τραγούδια άλλων εποχών; Ποια είναι η γνώμη σου γι` αυτό;

Αγγέλω Σφέτσου
Αγγέλω Σφέτσου

Καθόλου δύστοκη. Το αντίθετο θα έλεγα ότι συμβαίνει. Παρόλα αυτά και όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, ναι, η ασφαλής παραγωγή οδηγεί στην ανακύκλωση και παράγει εύπεπτο προϊόν για τον καταναλωτή, ο οποίος λόγω στεγανών ή έλλειψης ενδιαφέροντος και χρόνου δε θέλει να ακούσει καινούρια πράγματα. Ο μέσος ακροατής θέλει να ανοίξει το ραδιόφωνο και να ακούσει ένα τραγούδι που ξέρει, για να τραγουδήσει κι αυτός μαζί με τον ερμηνευτή και δύσκολα μπαίνει κάποιος στη διαδικασία να «μάθει» τα νέα τραγούδια.
Άλλωστε, πόσες φορές έχουμε πιάσει όλοι τον εαυτό μας να λέει «αχ, δε γράφονται πια τέτοια τραγούδια».
Γράφονται όμως και τέτοια και καλύτερα. Απλά θέλει χρόνο τον οποίο δε διαθέτουμε στην ακρόαση και έρευνα.

Πόσο επηρεάζουν τα μουσικά δρώμενα – στο πεδίο  προβολής – οι βασικοί συντελεστές του, στιχουργοί, συνθέτες, τραγουδιστές;

Απόλυτα νομίζω. Είναι ο βασικός άξονας. Οι υπόλοιποι παράγοντες λειτουργούν κάπως δορυφορικά.

Ποια είναι τα συστατικά για  μια τέλεια μουσική βραδιά;

Πρώτον και κύριο η ομάδα, η αποδοτική συνεργασία. Δεύτερον ο ήχος (ευτυχώς έχουμε εξαιρετικούς επαγγελματίες στο χώρο).
Τέλος, η γαλήνη στα πρόσωπα του κοινού και η συμμετοχή του ενεργά και διαδραστικά.

Ποιο είναι το κλειδί  της δικής σου αρμονίας;

Ο πολύ περιορισμένος και στενός κύκλος ανθρώπων που περιστοιχίζουν ουσιωδώς την καθημερινότητά μου.

Αγγέλω  υπάρχει  κάποιος φύλακας άγγελος για σένα;

Βεβαίως: Κώστας Παρίσσης.

Ευχαριστούμε την Αγγέλω Σφέτσου για αυτή τη συνέντευξη και το φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησε.

Τα τραγούδια “”Βρες έναν τρόπο” & “Ουράνιο Τόξο” κυκλοφορούν ψηφιακά από το Ogdoo Music Group και είναι διαθέσιμα σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες:  https://www.youtube.com/channel/UC_9sM_ILdFeEWXCdRLUC-Pw

Επίσης, μπορείτε να ακολουθήσετε την Αγγέλω Σφέτσου στο fb: https://www.facebook.com/aggelosfetsoupage/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Ρω

Η Άννα Ρω σπούδασε Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. Η συγγραφή όμως είναι ο άξονας επικοινωνίας της. Γράφει διηγήματα, ποίηση, θεατρικά έργα, παραμύθια. Θεωρεί το θέατρο ως την "Άνασσα" των τεχνών και πιστεύει ακράδαντα, πως όλα θα ήταν αλλιώς, αν αισθανόμαστε από λίγο ως πολύ όλοι ποιητές.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;