Αφροδίτη Ζιώγου: H αριστούχος των φετινών Πανελληνιών

Ο κύκλος των Πανελληνίων έκλεισε και φέτος. Οι βάσεις ανακοινώθηκαν, οι σχολές άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τους πρωτοετείς φοιτητές, ωστόσο από τη νέα χρονιά άλλος ένας καινούριος αγώνας αρχίζει για τα παιδιά που κυνηγούν την επιτυχία στις Πανελλήνιες 2017.

Ποιο είναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας για την εισαγωγή σε μια καλή σχολή; Είναι άραγε οι αριστούχοι μαθητές παιδιά θαύματα, έχουν την τύχη με το μέρος τους ή το κλειδί βρίσκεται κάπου αλλού;

Συναντήσαμε την Αφροδίτη Ζιώγου, αριστούχο των φετινών Πανελληνιών με 19.354 μόρια και πλέον είναι φοιτήτρια στην Ιατρική Αθήνας.

 

 • Πόση αγωνία είχες για τα αποτελέσματα των βάσεων. Σε εμπόδισε αυτό να χαρείς το καλοκαίρι σου;

 Περισσότερη αγωνία είχα για τους βαθμούς . Αφού τους  μάθαμε, το περισσότερο άγχος έφυγε καθώς η βάση της ιατρικής Αθηνών πέρσι ήταν περίπου 400 μόρια κάτω από τα δικά μου. Πέρασα ένα πολύ ευχάριστο και ξένοιαστο καλοκαίρι, δεδομένου ότι το άγχος της εισαγωγής είχε σχεδόν φύγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 • Από πότε αποφάσισες τι σπουδές ήθελες να ακολουθήσεις;

Σκεφτόμουν για τις σπουδές μου σε όλη τη διάρκεια του Λυκείου. Ωστόσο πήρα την τελική απόφαση στο τέλος της Β’ Λυκείου.

 • Θυμάσαι όταν ήσουν μικρή τι ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

 Από μικρή είχα γραφτεί σε σχολή κλασικού χορού, γι’ αυτό ήθελα να γίνω μπαλαρίνα!

 • Μίλησε μας λίγο για εσένα… Από πού είσαι; Έχεις αδέρφια; Tι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Έχω μεγαλώσει στην Αθήνα και έχω ένα μικρότερο αδερφό που τώρα θα ξεκινήσει το λύκειο. Με εκφράζει ο χορός, γι’ αυτό στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με το μπαλέτο, χωρίς να λείπουν και οι έξοδοι με την παρέα μου.

 • Τι xρειάστηκε μέσα στη χρονιά να «θυσιάσεις» λόγω του διαβάσματος;

Αυτό που περιορίστηκε κυρίως ήταν οι έξοδοί μου, ο χρόνος στον υπολογιστή ή στο κινητό, αλλά επίσης σταμάτησα και το χορό τον τελευταίο χρόνο.

 • Ποια περίοδο της χρονιάς αγχώθηκες περισσότερο και πως το αντιμετώπισες;

Το τελευταίο διάστημα πριν τις πανελλαδικές ήταν αυτό με το περισσότερο άγχος, καθώς πλησίαζε η ώρα που θα καθόριζε το μέλλον μας . Παρ’ όλο που η οικογένεια και οι καθηγητές μου με βοήθησαν όλη τη χρονιά, στην αντιμετώπιση του άγχους έπαιξαν ρόλο κυρίως οι συμμαθητές μου, αφού περάσαμε αυτή τη διαδικασία όλοι μαζί υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον

 • Πες μας τα μυστικά ενός αριστούχου… Ποιο είναι το κλειδί του πετυχημένου διαβάσματος; Προτίμησες ιδιαίτερα, φροντιστήριο ή ήταν αρκετό το σχολείο;

Το “κλειδί” ή η “συνταγή” του πετυχημένου διαβάσματος δεν είναι το ίδιο για όλους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρέπει να αγαπάς όχι μόνο το στόχο σου, αλλά και όλη την πορεία προς αυτόν. Φυσικά για να πετύχει ένας μαθητής χρειάζεται η στήριξη απ’ το σχολείο. Το δικό μου σχολείο με βοήθησε πάρα πολύ, γι’ αυτό δεν χρειάστηκα επιπλέον βοήθεια.

 • Τι πιστεύεις ότι βοηθάει περισσότερο ένα παιδί να πετύχει στις Πανελλήνιες, ο προσωπικός αγώνας, ένα καλό φροντιστήριο, οι βάσεις που έχει από τα προηγούμενα χρόνια ή η στήριξη από την οικογένεια;

Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι προϋποθέσεις για την επιτυχία του μαθητή, αλλά αν κάποια είναι απαραίτητα, αυτά είναι η οικογένεια για ψυχολογικούς λόγους και οι βάσεις που έχει αποκτήσει από τα προηγούμενα σχολικά χρόνια. Το να μην “αφήσεις κενά”-όσο τυπικό και αν ακούγεται- είναι, βέβαια, το αποτέλεσμα του προσωπικού διαβάσματος σε όλα τα σχολικά χρόνια.

 • Μίλησε μας για τις πιο δύσκολες και τις πιο ευχάριστες στιγμές μέσα στη χρονιά.

Προετοιμάζεσαι για τις πανελλήνιες δεν σημαίνει ότι η ζωή σταματά, υπάρχουν δηλαδή πολλές ευχάριστες και αρκετές δύσκολες στιγμές. Προσωπικά, βρήκα ευχάριστες τις στιγμές αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμών. Στη διάρκεια της χρονιάς υπήρχαν και οι μικρές αλλά σημαντικές στιγμές χαράς που πέρασα με τους φίλους μου, και ανακούφισης όταν τελειώσαμε την ύλη των εξετάσεων. Για μένα δύσκολες ήταν οι μέρες που ο όγκος διαβάσματος ήταν μεγάλος και κυρίως οι στιγμές του πρωινού ξυπνήματος!

 • Θεωρείς ότι η διαδικασία των Πανελληνίων, μας «εκπαιδεύει» με κάποιον τρόπο για να μεταβούμε στην ενηλικίωση;

Κατά μια έννοια με τη διαδικασία των πανελληνίων τα παιδιά “ωριμάζουν”, γιατί αναλαμβάνουν την ευθύνη του διαβάσματος για να πετύχουν ένα στόχο που οι ίδιοι έχουν θέσει. Οι μαθητές πρέπει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους και συχνά να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκύπτουν.

 • Τι σε γοητεύει περισσότερο στην Ιατρική;

Βλέπω την Ιατρική σαν μια τεράστια αίθουσα με πολλές πόρτες που η καθεμιά οδηγεί και σε άλλο προορισμό. Είναι ένας συνδυασμός επιστημών που διαρκώς εξελίσσεται και έχει σημειώσει θαύματα για τον άνθρωπο. Αυτό που με γοητεύει περισσότερο είναι όχι μόνο η ικανότητα θεραπείας, αλλά και οι νέες ιδέες και μέθοδοι που εμφανίζονται συνεχώς σε αυτόν τον τομέα.

 • Σε τρομάζει ο καινούργιος αγώνας που θα ξεκινήσεις, μπαίνοντας σε μια απαιτητική σχολή;

Πρόκειται για ένα νέο ξεκίνημα αλλά με άγνωστη τη συνέχειά του. Με ανησυχούν διάφορα προβλήματα σχετικά με τη σχολή, αλλά προς το παρόν είμαι ενθουσιασμένη και έτοιμη για τη νέα αρχή!

 • Τι θα έλεγες στα παιδιά που ξεκινούν τώρα τον αγώνα τους για την επιτυχία στις Πανελλήνιες; Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξουν περισσότερο;

Σε όλα τα παιδιά που ξεκινούν την προετοιμασία για τις πανελλήνιες χρειάζεται πάθος, υπομονή και επιμονή στο στόχο τους, τον οποίο διαλέγουν οι ίδιοι και όχι ο περίγυρός τους! Σκεφτείτε το καλοκαίρι που ακολουθεί μετά τις πανελλήνιες και μην υποτιμάτε το… πρόγραμμα!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτα Λαμπρινάκου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Λακωνία, αποφοιτώντας απο το Μουσικό Σχολείο. Είμαι φοιτήτρια Διατροφής ενώ παράλληλα ασχολούμαι με την οργάνωση γάμων. Μου αρέσει η συγγραφή απο μικρή ηλικία και ονειρεύομαι να γράψω το δικό μου βιβλίο. Προς το παρόν απολαμβάνω την ενασχόληση με την υγιεινή διατροφή και το χορό. Αγάπη μου μεγάλη η υποκριτική και ο κινηματογράφος τα οποία απολαμβάνω ως χόμπυ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;