Ρούχα που άλλαξαν την παγκόσμια ιστορία της μόδας

Η μόδα εκτός από τρόπο έκφρασης, έχει αποτελέσει πολλές φορές στο παρελθόν σημείο καμπής για την εδραίωση επαναστατικών απόψεων. Οι πρωτοποριακές αποφάσεις της βιομηχανίας άλλαξαν τόσο τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα ρούχα όσο και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους ίδιους μας τους εαυτούς μέσα από αυτά. Καινοτόμα αντικείμενα αλλά και είδη ένδυσης έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία της μόδας και έχουν οδηγήσει στην μόδα του σήμερα. 

Αυτά είναι, λοιπόν, κάποια από τα ρούχα που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία της μόδας:

 • Little Black Dress: Έκανε την εμφάνισή του το 1920 και αποτέλεσε έμπνευση της Coco Chanel. Σκοπός της ήταν να δημιουργήσει ένα ευκολοφόρετο, άνετο και προσβάσιμο σε όλους φόρεμα το οποίο θα ήταν σε ένα ουδέτερο χρώμα όπως το μαύρο.
  ιστορία της μόδας
 • Jean: Το jean, πίσω στο 1850 όπου έκανε την πρώτη εμφάνισή του, αποτελούσε ένδυση για τους εργάτες οι οποίοι αναζητούσαν ανθεκτικότητα στα ρούχα τους. Πλέον, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ντουλάπας μας τόσο από τον γυναικείο πληθυσμό όσο και από τον αντρικό.
  ιστορία της μόδας
 • New Look: Όταν το 1947 ο Christian Dior παρουσίασε για πρώτη φόρα το “New Look”, έφερε έναν επαναστατικό αέρα στον χώρο της μόδας. Ένα look με έντονο το στοιχείο της θηλυκότητας κατάφερε ακριβώς αυτό που ήθελε ο δημιουργός του, να καταπλήξει το χώρο της μόδας.
  ιστορία της μόδας
 • White Halter Dress: Το 1955 στην ταινία “The Seven Year Itch” η Merilyn Monroe εμφανίστηκε με ένα κατάλευκο halter φόρεμα το οποίο άφησε ιστορία. Σχεδιάστηκε από τον William Travilla και θεωρείται ως ένα από τα πιο εικονικά φορέματα στην ιστορία του κινηματογράφου.
  ιστορία της μόδας
 • Le Smoking Tuxedo: Το 1966 ο Yves Saint Laurent αποφάσισε να σχεδιάσει ένα γυναικείο κουστούμι και μέχρι τότε δεν υπήρξε άλλο παρόμοιο. Σκοπός του σχεδιαστή ήταν να επιτρέψει στις γυναίκες να φοράνε ότι και οι άντρες αλλά με τον δικό τους θηλυκό τρόπο. Ενώ αρχικά τα αρνητικά σχόλια ξεπερνούσαν τα θετικά πλέον καταλαβαίνουμε ότι θέλει θάρρος και αποφασιστικότητα για να επιφέρεις αλλαγές.
  ιστορία της μόδας
 • The Power Suit: Λίγα χρόνια μετά από τον Yves Saint Laurent, ένας άλλος σχεδιαστής ο Giorgio Armani κατάφερε να αλλάξει για ακόμη μία φορά τα γυναικεία tuxedo. Σε μια εποχή όπου οι γυναίκες παλεύουν για τα δικαιώματα τους στο χώρο της εργασίας, ο Armani έρχεται να αποδείξει πως οι γυναίκες μπορούν να το κάνουν όπως οι άντρες και ίσως και καλύτερα όσον αφορά τον τομέα της μόδας.
  ιστορία της μόδας
 • Wrap Dress: Ίσως να μην το εφηύρε η  Diane von Furstenberg ωστόσο είναι εκείνη που του έδωσε τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε. Έγινε ιδιαίτερα γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και αναγνωρίστηκε ως σύμβολο απελευθέρωσης των γυναικών. Το φόρεμα αυτό έχει εμφανιστεί σε διάφορες μορφές πλέον και παραμένει ιδιαίτερα περιζήτητο.
  ιστορία της μόδας

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρτίνα Μάρκο

Σπουδάζει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Το πάθος της είναι η μόδα και όσο μεγαλώνει τόσο περισσότερο σιγουρεύεται ότι είναι γενημένη για να ασχολείται με αυτό. Κύριος στόχος της είναι να ασχοληθεί με το fashion blogging, καθώς θεωρεί ότι μέσω του προσωπικού στυλ μπορεί ο καθένας να εκφράζει το χαρακτήρα του χωρίς να χρειαστεί να πει πολλά. 

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;