Φερουλικό οξύ: Ήρθε να αντικαταστήσει την βιταμίνη C

Φερουλικό οξύ
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Σίγουρα πλέον θα έχεις ακούσει, για το φερουλικό οξύ και ίσως να το έχεις χρησιμοποιήσει σε  κάποιο προϊόν. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό βοτανικής προέλευσης, μπορεί να παρασκευαστεί και εργαστηριακά για λόγους ασφάλειας και ποιότητας. Το βρίσκουμε σε κρέμες, ορούς ακόμα και σε συμπληρώματα διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής, δεν φαίνεται να έχουν την ίδια επίδραση στην υγεία της επιδερμίδας. Όπως οι οροί και οι κρέμες που περιέχουν φερουλικό οξύ. 

Τι είναι το φερουλικό οξύ?

Το φερουλικό οξύ (ferulic acid) είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που βρίσκεται στο κυτταρικό τοίχωμα φυτών όπως του πίτουρου, της βρώμης, στο ρύζι, τη μελιτζάνα. Όπως και στους σπόρους των μήλων και των πορτοκαλιών, όπου ο πρωταρχικός του ρόλος είναι η προστασία και η διατήρηση. Στον κόσμο της ομορφιάς, έχει κεντρίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον εξαιτίας της ικανότητάς του να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Να ενισχύει την αποτελεσματικότητα άλλων αντιοξειδωτικών, να μειώνει τα σημάδια της γήρανσης και να βοηθά στην αναζωογόνηση του δέρματος. 

Πως λειτουργεί στην επιδερμίδα

Όταν εφαρμόζεται στην επιδερμίδα, το φερουλικό οξύ λειτουργεί ως μια ισχυρή ασπίδα, που προστατεύει το δέρμα από την επίθεση των περιβαλλοντικών παραγόντων. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό όταν συνδυάζεται με άλλα αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες A, C, E και η ρεσβερατρόλη. Όπως δείχνουν μάλιστα οι έρευνες, το φερουλικό οξύ μπορεί να σταθεροποιήσει αλλά και να αναβαθμίσει, τις ενισχυτικές ιδιότητες των βιταμινών C και E επιτρέποντάς τους να λειτουργήσουν καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι προστατεύει το δέρμα περισσότερο από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Συνδυάζεται επίσης με βιταμίνη B και νιασιναμίδη, για πιο λεία όψη του δέρματος ή με φλορετίνη για τη μείωση του οξειδωτικού στρες. 

Φερουλικό οξύ
Πηγή εικόνας:pinterest.com

Οι οροί έχουν πορτοκαλί χρώμα το οποίο με τον καιρό γίνεται καφέ, σημάδι της οξείδωσής του αλλά και της μειωμένης αποτελεσματικότητάς του. Είναι προτιμότερο να επιλέγεις ορούς που είναι συσκευασμένοι σε σκουρόχρωμα μπουκαλάκια καθώς έτσι προστατεύονται καλύτερα από το φως.

Χρησιμοποιήσέ το σωστά

Για καλύτερα αποτελέσματα, εφάρμοσε το κάθε πρωί, 2-3 σταγόνες ορού με φερουλικό οξύ σε στεγνό και καθαρό δέρμα πριν την ενυδατική σας και την αντηλιακή σου. Το ferulic acid προστατεύει την επιδερμίδα σου, από την φθορά που προκαλεί η έκθεση στις ακτίνες UVB, αλλά δεν αντικαθιστά τις ιδιότητες μιας αντηλιακής κρέμας. Αν και το φερουλικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρωί και βράδυ, είναι προτιμότερο να κρατήσεις σταθερό το πρόγραμμα μίας φοράς την ημέρα. Εξάλλου, τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν την επιδερμίδα σου από τους βλαβερούς περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν χρησιμοποιείς απολεπιστικά οξέα, προτίμησε να τα εφαρμόσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ιδανικά όχι σε συνδυασμό με το φερουλικό οξύ. Κάποια οξέα, όπως το γλυκολικό ή το σαλικυλικό οξύ μπορεί να τροποποιήσουν το pH της επιδερμίδας σου.  Επομένως να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των αντιοξειδωτικών. 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρηλενα Θεοχάρη

Μεγάλη μου αγάπη η αισθητική, όπου είναι και το επάγγελμα μου. Μου αρέσει να μαθαίνω, να γνωρίζω ότι καινούργιο υπάρχει για την ομορφιά.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;