Μια ρετρό εμπειρία της μόδας μέσα από την ταινία “Poor Things”

Πηγή εικόνας: searchlightpictures.com.

Η απόλυτη κινηματογραφική εμμονή του πλανήτη, καθώς και η πιο επιτυχημένη εμπορική ταινία με δέκα υποψηφιότητες για Όσκαρ είναι το έργο του Γιώργου Λάνθιμου, “Poor Things“. Βασίζεται στο βραβευμένο μυθιστόρημα του Alasdair Grey το οποίο μας γυρνάει  στην δεκαετία του 1960. Εκεί μπορούμε να δούμε μια μίξη της μόδας της τότε εποχής με τα χαρακτηριστικά   της  να  είναι  παρόντα.  Είναι  μια σημαντική περίοδος για την μόδα, η οποία   καθορίζει και τις κοινωνικές  θέσεις.  Από  mini skirts όπως και high waisted  παντελόνια, μέχρι λουλουδάτα   μοτίβα και απαλά χρώματα. Αποτελεί μια ευχάριστη αναδρομή στο στυλ των ΄60  καθώς αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα και την ατμόσφαιρα της εποχής.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε πως η μόδα μπορεί να αντανακλά την   προσωπικότητα   ενός   χαρακτήρα   στον   κινηματογράφο. Η ηθοποιός Emma Stones υποδύεται την πρωταγωνίστρια Bella Baxter, μια εκρηκτική και παθιασμένη προσωπικότητα. Εξελίσσοντας την από μια αφελή, σε μια σεξουαλικά και πολιτικά απελευθερωμένη γυναίκα. Έτσι, η ενδυματολόγος της ταινίας   Holly   Waddington  δημιούργησε ένα moodboard που δίνουν την αίσθηση ενός αιθέριου και απόκοσμου πλάσματος.  Οι  επιλογές  της  σε  ρούχα  και  στυλ  αντικατοπτρίζουν την ενέργεια και την ελευθερία που αισθάνεται, αποτυπώνοντας  την δυναμικότητα και τον αυθορμητισμό της. Επίσης, συνδυάζει αριστοτεχνικά την παιδική αθωότητα με την σεξουαλικότητα, δίνοντας σε κάθε κοστούμι διαφορετική ερμηνεία.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  η πρωταγωνίστρια να νιώθει πιο άνετα με τον εαυτό της με την προσθήκη αυτής της αισθησιακής πινελιάς.  Επιπλέον, διακρίνουμε υφάσματα ελαφριά, αέρινα και από μετάξι, που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν την αίσθηση του οργανικού.

Poor Things
Πηγή εικόνας: searchlightpictures.com.

Συνεπώς, αξίζει να πούμε ότι το costume design του “Poor Things” μπορεί  να βγάλει νόημα και στην σημερινή  εποχή. Ο τρόπος που συνδυάζει και τις δύο εποχές είναι μέσω της ανάμειξης στοιχείων από κάθε περίοδο. Η πρωταγωνίστρια επιλέγει να φοράει δικτυωτά φορέματα και αξεσουάρ εμπνευσμένα από τη βικτωριανή εποχή, με μοντέρνες πινελιές που αντιστοιχούν στη σημερινή μόδα. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί ένα μοναδικό, βικτωριανό στυλ που ο καθένας  θα μπορούσε να υιοθετήσει με βάση την αισθητική του.

Διαβάστε επίσης  Θέμα τσάντα - τι είναι απαραίτητο να περιέχει;
Poor Things
Πηγή εικόνας: searchlightpictures.com
Advertisements
Ad 14

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Όλοι κουβαλάμε "red flags"

Όλοι κουβαλάμε “red flags”

Όλοι κουβαλάμε red flags. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όλοι

Το σεξ ως εργαλείο χειραγώγησης στον κινηματογράφο

Η απεικόνιση του σεξ στον κινηματογράφο δεν αφορά μόνο συναισθήματα,