Πότε ανακαλύφθηκε και πώς φοριέται μια γραβάτα

γραβάτα

Η γραβάτα είναι ένα ένδυμα που δεν το βλέπουμε πολύ συχνά τα τελευταία 50 χρόνια κυρίως από την έλευση των trends που μύησαν το κόσμο σε μια πιο άνετη και ατημέλητη ένδυση και εμφάνιση (π. χ. hippies, disco style). Σήμερα η γραβάτα “κυριαρχεί” σε εργασιακά περιβάλλοντα και τείνει να επανέρχεται στη μόδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ας δούμε όμως από που προήλθε αυτό το ένδυμα.

Η γέννηση του ενδύματος πραγματοποιείται 221 χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού στην μακρινή (τότε) Κίνα, όπου οι στρατιώτες του Αυτοκράτορα ήταν υποχρεωμένοι να φορούν, για άγνωστο λόγο, ένα μαντήλι στο λαιμό, το οποίο θεωρείται ο πρόγονος της γραβάτας. Εμφανίζεται επίσης στην αρχαία Ρώμη όπου οι δημόσιοι ομιλητές καθώς και οι στρατιώτες κάλυπταν το λαιμό τους με ένα κομμάτι ύφασμα κυρίως για προστασία.

Η διάδοση της γραβάτας στον σύγχρονο δυτικό κόσμο οφείλεται, παραδόξως, στους Κροάτες! Το 1635, ένα σύνταγμα Κροατών επισκέφθηκε τον Λουδοβίκο τον 14ο στο Παρίσι και τον εντυπωσίασαν τα μαντήλια που φορούσαν γύρω από τον λαιμό τους. Αμέσως ο Λουδοβίκος καθιέρωσε την γραβάτα, που παρεμπιπτόντως ονομάστηκε έτσι διότι αυτή η λέξη ήταν η γαλλική μετάφραση των Κροατών της Γερμανικής επαρχίας, και άρχισε η εποχή της δόξας για αυτό το ένδυμα. Τότε κάθε άντρας κρινόταν από την ομορφιά της γραβάτας του και ήταν ένα θέμα τόσο “αντρικό” ώστε αν ακουμπούσες την γραβάτα ενός άλλου ήταν σοβαρός λόγος για αψιμαχία!

Αρκετά όμως με το παρελθόν, ας επανέλθουμε στον τρέχοντα… αιώνα. Σήμερα ακόμα και σε επίσημα περιβάλλοντα μπορεί κάποιος αν θέλει να παραλείψει την γραβάτα αν και δεν θα έπρεπε διότι εκτιμάται ότι η γραβάτα τονίζει το στέρνο ενός άντρα,προσδίδει κομψότητα, κρύβει τα κουμπιά του πουκαμίσου και επομένως αλλάζει εντελώς την εικόνα του. Υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί χρωμάτων και σχεδίων. Τα τρία πιο δημοφιλή υφάσματα είναι το μετάξι (τεχνητό ή φυσικό), το μαλλί και το βαμβάκι. Οι τιμές και η ποιότητα βέβαια των οποίων διαφέρουν αλλά μπορούν να ικανοποιήσουν οποιαδήποτε τσέπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

υφασμα

Μετά από αρκετές έρευνες οι μαθηματικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν 177.147 κόμποι με μία γραβάτα!! (Μπορείτε να τους δείτε σε τυχαία σειρά εδώ). Οι πιο δημοφιλείς από αυτούς είναι: ο Windsor, ο μισός Windsor, ο Four in Hand και ο κόμπος του παπιγιόν. Τι να τους κάνεις όμως τόσους κόμπους αν δεν ξέρεις πως φοριέται; Η γραβάτα πρέπει πάντοτε να φθάνει σε μήκος στη μέση της αγκράφας της ζώνης, ούτε πιο πάνω ούτε πιο κάτω. Επίσης, ο κόμπος που θα επιλέξει κάποιος εξαρτάται από την διάθεση, την περίσταση, το σωματότυπο και το στυλ του κάθε άνδρα.

Για την διατήρηση της γραβάτας καλό θα ήταν να μην την αφήνετε μέσα στη ντουλάπα δεμένη και να την κρεμάτε σε ειδικές για γραβάτες κρεμάστρες. Δεν πλένεται ποτέ στο χέρι ή στο πλυντήριο και δεν σιδερώνεται με κοινό σίδερο, επομένως αν λερωθεί κάντε το κόπο να τη στείλετε στο καθαριστήριο. Το παπιγιόν, που ανέφερα προηγουμένως, θεωρείται είδος γραβάτας και μπορεί να αντικαταστήσει μία γραβάτα σε οποιαδήποτε περίσταση, σε ένα επίσημο δείπνο ή σε μία χαλαρή έξοδο. Αν και υπάρχει η πεποίθηση πως λόγω του σχήματος και του μεγέθους τους ταιριάζουν μονάχα σε νεαρά άτομα, είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

παπιγιόν

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η γραβάτα μάλλον θα υπάρχει για πολλά χρόνια ακόμη στην ανθρώπινη ένδυση καθώς είναι ένα ανεκτίμητο και μοναδικό στοιχείο της εμφάνισης ενός άνδρα και θα έπρεπε ο καθένας μας να φοράει μια όταν οι συνθήκες του το επιτρέπουν (με το κατάλληλο outfit πάντα).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελος Βεληνιάτης

Είμαι φοιτητής Πληροφορικής στην Αθήνα και επίσης πειραματίζομαι ερασιτεχνικά με την ζαχαροπλαστική. Ασχολούμαι γενικώς με την τεχνολογία, το gaming αλλά και με την αντρική μόδα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;