Όταν η μόδα συναντά τον σουρεαλισμό γίνονται “θαύματα”

Είναι εκπληκτικό το γεγονός πως η μόδα πλέον ταυτίζεται τόσο στενά με την τέχνη. Μέχρι και σήμερα συνηθίζαμε να βλέπουμε δημιουργίες κλασικών σχεδιαστών με όραμα για το γυναικείο κι ανδρικό ντύσιμο. Όμως φαίνεται πως οι νεότεροι- συνεχιστές των έργων αυτών εξελίσσονται κι εντάσσουν στον τομέα αυτό κινήματα τέχνης,αφήνουν τον εαυτό τους ελεύθερο να εμπνευστεί από έργα μεγάλων ζωγράφων και μη. Συγκεκριμένα, το διάστημα αυτό βλέπουμε μία μεγάλη προσπάθεια του τομέα της μόδας να εντάξει τον σουρεαλισμό στο κομμάτι της ένδυσης.

Ειδικότερα, θυγατρικές εταιρείες, αρκετά σημαντικές στον χώρο του ενδύματος,  διάσημοι σχεδιαστές αξεσουάρ  όπως ο Manolo Blahnik και η street style brand Vans, εντάσσουν με τον δικό τους τρόπο τον σουρεαλισμό στην μόδα. Συγκεκριμένα, ο Ισπανός σχεδιαστής Blahnik σχεδίασε ένα ζευγάρι γόβες στιλέτο που παραπέμπει στον πίνακα The Blow to the Heart (1952). Ενώ τα vans sneakers και φορέματα εμπνέονται από την γνωστή καλλιτέχνιδα σουρεαλισμού, Βελγικής καταγωγής, René Magritte.

vans και σουρεαλισμός
Πηγή εικόνας: highsnobiety.com
vans και σουρεαλισμός
Πηγή εικόνας: highsnobiety.com

Είναι αναγκαίο να αναφερθεί πως ο σουρεαλισμός δεν “τρυπώνει” έτσι απλά στις συλλογές των σχεδιαστών. Πρόκειται για ένα κίνημα που εκφράζει την “πραγματική λειτουργία της σκέψης”. Δεν ασκείται καμία κριτική ως προς αυτή τη σκέψη και δεν συγκρίνεται με την λογική και πέρα από κάθε αισθητική ή ηθική μέριμνα. Γι’αυτό λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε ότι οι καλλιτέχνες της μόδας εντάσσουν τον σουρεαλισμό στις collection τους για να δημιουργήσουν κομμάτια πέρα από την φαντασία, να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης χωρίς όρια που δεν συμβιβάζεται με τα σημερινά πρότυπα και ο καθένας μπορεί να τα υποστηρίξει με τον δικό του τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που εκφράζει τον σουρεαλισμό συνιστά και η πολωνικής καταγωγής, fashion photographer,  Natalie Dybisz. Η Natalie έχει δημιουργήσει μία σειρά fashion φωτογραφιών με το όνομα “Surreal Fashion” όπου ξεδιπλώνει την δική της σουρεαλιστική ματιά στην φωτογραφία της μόδας. Δημιουργεί έντονες χρωματικά, εικόνες και ιστορίες που μετατρέπονται σε εικόνες ενός παράλληλου σύμπαντος που ξεπερνούν κάθε λογική.

 Natalie Dybisz και σουρεαλισμός
Πηγή εικόνας: artcoremagazine.gr
Natalie Dybisz και σουρεαλισμός
Πηγή εικόνας: artcoremagazine.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μένια Λεπεσιώτη

Fashion lover who knows exactly what you need and what's in style now.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;