“Fashion from the Extreme”: Γνωρίστε μια διαφορετική έκθεση μόδας στην Νέα Υόρκη

Τα ταξίδια σε μέρη με ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ένα σχετικά σύγχρονο φαινόμενο. Αποστολές στον βόρειο και νότιο πόλο, οι ψηλότερες κορυφές βουνών, τα βάθη των ωκεανών και το διάστημα κατακλύζουν τον Τύπο, για περισσότερο από έναν αιώνα. Οι προσπάθειες αυτές άρχισαν να επηρεάζουν την μόδα από την δεκαετία του 1960 και η έκθεση με τίτλο «Fashion from the Extreme» είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση, που εξέτασε αυτό το θέμα.

Συστηματικές μελέτες του φυσικού κόσμου σημείωσαν αύξηση κατά την περίοδο του 1700.  Από τον 19ο αιώνα εμφανίστηκαν νέοι επιστημονικοί κλάδοι και φούντωσε η επιθυμία για την εξερεύνηση των ακραίων περιβαλλόντων. Οι αποστολές προς το άγνωστο έγιναν ακόμα πιο δημοφιλείς  χάρη στον συγγραφέα Jules Verne, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως πατέρας της επιστημονικής φαντασίας.

Πολλοί εξερευνητές έχουν αναγνωρίσει τη βαθιά και μακροχρόνια επιρροή του Verne- και με την σειρά τους έχουν εμπνεύσει πολλούς επαγγελματίες σε δημιουργικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της μόδας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Expedition: Fashion from the Extreme

Αποτέλεσμα εικόνας για Expedition: Fashion from the Extreme
Παραδείγματα σύγχρονων ενδυμάτων, που είναι εμπνευσμένα από την Αρκτική, βρίσκονταν σε πασαρέλες σχεδιαστών από το 1960 (π.χ. η Madame Grès), που άρχισαν να σχεδιάζουν ρούχα για σκι. Την περίοδο ανάμεσα στις δεκαετίες 1990 και 2000, οι τοπικές ενδυμασίες από τα απομακρυσμένα, παγωμένα μέρη ενέπνευσαν ακόμα περισσότερο κορυφαίους σχεδιαστές όπως Jean Paul Gaultier, Isaac Mizrahi και Yohji Yamamoto. Πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι οι οικολογικές γούνες του οίκου Chanel by Karl Lagerfeld και τα μπουφάν  Joseph Altuzarra, που έγιναν πολυπόθητα κομμάτια της υψηλής μόδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την δεκαετία του 1930 ξεκίνησαν να δημιουργούνται πανωφόρια από φτερά χήνας και πάπιας. Οι δεκαετίες περνούσαν και οι επιρροές ολοένα και μεγάλωναν, ενώ τα ρούχα συνεχώς εξελίσσονταν. Φτάνοντας στο 1960 οι σχεδιαστές άρχισαν να ερωτεύονται την λεγόμενη «εποχή του διαστήματος», η οποία ξεκίνησε από τον σοβιετικό δορυφόρο Sputnik το 1957. Μεταξύ 1964 και 1969 οι  André Courrèges, Paco Rabanne, και Pierre Cardin δημιούργησαν μοντέρνα κομμάτια μόδας, έξω από τα συνηθισμένα.

https://www.mannpublications.com/fashionmannuscript/wp-content/uploads/sites/2/2017/07/FIT2.jpg

https://www.mannpublications.com/fashionmannuscript/wp-content/uploads/sites/2/2017/07/FIT1.jpg

Η εξερεύνηση των ωκεανών θεωρείται από πολλούς μια μεγάλη πρόκληση. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, επαγγελματίες και ερασιτέχνες δύτες άρχισαν να ενδιαφέρονται για την τεχνολογία κατάδυσης και για τις στολές της. Τα υποθαλάσσια αυτά ταξίδια επηρέασαν κατά πολύ τους σχεδιαστές (όπως ο Alexander McQueen) το 1960 και 1980.

Καθώς η μόδα προσπαθεί να μειώσει τις επιπτώσεις της στο εύθραυστο οικοσύστημα της γης, επινοεί πιο λειτουργικά και φιλικά προς το περιβάλλον σχέδια. Οι σχεδιαστές σήμερα ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις αποκαλύψεις, την τεχνολογία και τα οπτικά στοιχεία των επιστημονικών ανακαλύψεων τόσο στον καθημερινό μας κόσμο όσο και έξω από αυτόν.

Αποτέλεσμα εικόνας για Expedition: Fashion from the ExtremeΑποτέλεσμα εικόνας για Expedition: Fashion from the ExtremeΑποτέλεσμα εικόνας για Expedition: Fashion from the Extreme

 

Πηγές: http://www.fitnyc.edu/museum/exhibitions/expedition.php


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αναστασία Αγγελίδου

Ανήσυχη.Παιδί των 90s.Λάτρης των τεχνών. Πιο συγκεκριμένα... Σπούδασα Fashion Design και στον ελεύθερό μου χρόνο, προσπαθώ να ενημερώνομαι συνεχώς για τις τάσεις και τις νέες εξελίξεις της μόδας. H μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, υπήρξε σύμμαχος στην μέχρι τώρα εξελισσόμενη πορεία μου και είναι υπεύθυνη, για την «μύησή» μου στον κόσμο της αρθρογραφίας. Θεωρώ ότι η μόδα δεν είναι απλώς "ρούχα" αλλά κάτι παραπάνω από αυτό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;