Υστεροσκόπηση: Νέα μέθοδος εξέτασης της μήτρας

Πηγή εικόνας: bilalisgynaikologos.gr

Υστεροσκόπηση: Τι είναι; Σε τι εξυπηρετεί;

Η υστεροσκόπηση είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος εξέτασης της μήτρας. Συγκεκριμένα, η εξέταση αφορά την εσωτερική επιφάνεια της. Η υστεροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διάγνωση αλλά και για την θεραπεία διάφορων γυναικολογικών καταστάσεων. Η μέθοδος αυτή επιστρατεύεται όταν υπάρχει αιμορραγία της μήτρας ή πολύ βαριά έμμηνος ρύση. Και στις δύο περιπτώσεις είναι απαραίτητη η συμβουλή ενός ειδικού γιατρού και ίσως και η περαιτέρω διερεύνηση. Για αυτό υπάρχει η υστεροσκόπηση. Η έντονη αιμορραγία της μήτρας μπορεί να προκληθεί είτε από ορμονική ανισορροπία, είτε από την ύπαρξη καλοηθών αναπτύξεων όπως είναι τα ινομυώματα ή οι πολύποδες. Η υστεροσκόπηση μπορεί επίσης να διαγνώσει/θεραπεύσει υπογονιμότητα που οφείλεται σε αποφράξεις κοντά στα ανοίγματα των σαλπίγγων. Τέλος η μέθοδος αυτή, αν το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διερεύνηση γενικώς παράδοξων συμβάντων κατά τον κύκλο μιας γυναίκας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ασύγχρονες εμμήνους ρύσεις, μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία, ασυνήθιστα ελαφρές εμμήνους ρύσεις.

Πώς γίνεται η υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση γίνεται με την βοήθεια μιας συσκευής, του υστεροσκοπίου. Το υστεροσκόπιο είναι ουσιαστικά ένα μικρό “τηλεσκόπιο” μόλις μερικών χιλιοστών. Η ασθενής βρίσκεται σε κατάσταση γενικής ή τοπικής αναισθησίας κατά την διάρκεια αυτής της εξέτασης. Παρόλα αυτά η διαδικασία αυτή είναι ελάχιστα επεμβατική. Όσον αφορά τους μετεπεμβατικούς πόνους, αυτοί είναι αμελητέοι και η γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει την κανονική της ζωή μόλις από την ίδια μέρα. Το υστεροσκόπιο εισάγεται διαμέσου της γεννητικής οδού της γυναίκας και φτάνει στον τράχηλο και από εκεί στην μήτρα. Με μια ειδική κάμερα που υπάρχει στην πρόσθια επιφάνειά του, παρατηρούνται ο τράχηλος, ολόκληρο το ενδομήτριο αλλά και τα σαλπιγγικά στόμια. Έτσι μπορεί να εντοπιστεί οποιαδήποτε σχεδόν παθογένεια στην επιφάνεια του ενδομητρίου.

Πηγή εικόνας: vtsironis.gr

Αξιοπιστία και επιπλοκές της εξέτασης

Η αξιοπιστία της εξέτασης είναι πολύ υψηλή ενώ οι επιπλοκές της είναι σχεδόν μηδενικές. Η πιο συνηθισμένη, αν και πολύ σπάνια, επιπλοκή είναι ο τραυματισμός του τραχήλου κατά την τυφλή τοποθέτηση του υστεροσκοπίου. Σήμερα όμως τα υστεροσκόπια είναι εφοδιασμένα με ειδική κάμερα που βοηθά τους ειδικούς γιατρούς στην τοποθέτησή του και την αποφυγή κάθε τραυματισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για παρόμοια θέματα μπορείτε να ανατρέξετε στα παρακάτω:

Μαστογράφος και Μαστογραφία: Δώρο τεχνολογίας και ιατρικής για κάθε γυναίκα

Τεστ Παπανικολάου: Εξετάσου – Προστατεύσου

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;