Υπέρταση: Τι είναι και ποιες τροφές την επηρεάζουν

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκείται στο τοίχωμα των μεγάλων αγγείων  από το αίμα κατά τη μεταφορά του σε όλα τα μέρη του σώματος. Η υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση ή αρτηριακή υπέρταση μερικές φορές, είναι η πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη και συνδέεται συχνά με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, καρδιακής και νεφρικής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

υπέρταση

Πού οφείλεται η υπέρταση;

  Η πιο συνηθισμένη μορφή υπέρτασης είναι η «ιδιοπαθής υπέρταση» η οποία συνδέεται με την κληρονομικότητα αλλά και με την παχυσαρκία, την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας  αλατιού καθώς και άλλων τροφών και εμφανίζεται γύρω στα 30  και πολύ συχνά και στην παιδική ηλικία. Ο κίνδυνος υπέρτασης αυξάνεται και από τη χαμηλή διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου και καλίου, το στρες και τα χαμηλά επίπεδα σωματικής άσκησης.

Advertisements
Ad 14

 

Αλάτι και πίεση

  Το πιο βασικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε σε περίπτωση υπέρτασης είναι να φροντίσουμε τη διατροφή μας ώστε να περιορίσουμε σημαντικά το αλάτι στον οργανισμό μας. Σε αντίστοιχη περίπτωση, όταν κάποιος έχει υπόταση θα πρέπει να αυξήσει την κατανάλωση του αλατιού στο φαγητό τους.

 

 

Τι πρέπει να αποφεύγουμε;

  Σε περιπτώσεις  υπέρτασης θα πρέπει να αποφεύγουμε τις εξής τροφές:

  • Τις κονσέρβες και το έτοιμο φαγητό
  • Τις πρωτεΐνες που καταναλώνουμε
  • Το κρέας ως ένα βαθμό
  • Τα ψάρια
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Τα αυγά

    Τροφές που ρίχνουν την πίεση

    Ποιες είναι όμως οι τροφές που ρίχνουν την πίεση; Σας τις παρουσιάζουμε:

  • Το σκόρδο: Το σκόρδο περιέχει μία ουσία την αλισίνη, το οποίο ρίχνει την πίεση. Συνίστανται 6 έως 8 σκελίδες ημερησίως ώστε να υπάρξει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα
  • Φρούτα-λαχανικά: Μερικά φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, λεμόνι, μπανάνα, πατάτα, πεπόνι, καρπούζι, κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, ρόκα, σέλινο και μαϊντανός είναι πλούσια σε κάλιο και συμβάλλουν στην μείωση της πίεσης
  • Στη μαγειρική, προτιμάμε τρόφιμα νωπά, στη σχάρα ή βραστά στον ατμό. Βάζουμε ελάχιστο ή και καθόλου αλάτι και χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο ελαιόλαδο 

     

     

Διαβάστε επίσης  Βιταμίνη Β6: Γιατί είναι τόσο σημαντική η πυριδοξίνη;

Ονομάζομαι Κατερίνα Δροσοπούλου! Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάτρης της καλής μουσικής και των ταξιδιών, δε χάνω ποτέ ευκαιρία να ανακαλύπτω νέα μέρη. Αγαπώ τις ατέλειωτες συζητήσεις με φίλες και δε θα ακούσεις ποτέ όχι από μένα σε κάποια πρόταση για έξοδο.
Υπέρμαχη οπαδός της φράσης: «Μέρα χωρίς να χαμογελάς, είναι χαμένη μέρα»
E-mail επικοινωνίας: cathrindrosopoulou@gmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Dior vs Chanel: Τα φαντάσματα πίσω από τους δύο θρύλους

Αφιέρωμα στο «The New Look» κάνει ο Codd Kessler με
Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ

Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ

Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ έμελλε να αποτελέσει μία