Υπέρταση: Τι είναι και ποιες τροφές την επηρεάζουν

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκείται στο τοίχωμα των μεγάλων αγγείων  από το αίμα κατά τη μεταφορά του σε όλα τα μέρη του σώματος. Η υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση ή αρτηριακή υπέρταση μερικές φορές, είναι η πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη και συνδέεται συχνά με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, καρδιακής και νεφρικής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

υπέρταση

Πού οφείλεται η υπέρταση;

  Η πιο συνηθισμένη μορφή υπέρτασης είναι η «ιδιοπαθής υπέρταση» η οποία συνδέεται με την κληρονομικότητα αλλά και με την παχυσαρκία, την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας  αλατιού καθώς και άλλων τροφών και εμφανίζεται γύρω στα 30  και πολύ συχνά και στην παιδική ηλικία. Ο κίνδυνος υπέρτασης αυξάνεται και από τη χαμηλή διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου και καλίου, το στρες και τα χαμηλά επίπεδα σωματικής άσκησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλάτι και πίεση

  Το πιο βασικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε σε περίπτωση υπέρτασης είναι να φροντίσουμε τη διατροφή μας ώστε να περιορίσουμε σημαντικά το αλάτι στον οργανισμό μας. Σε αντίστοιχη περίπτωση, όταν κάποιος έχει υπόταση θα πρέπει να αυξήσει την κατανάλωση του αλατιού στο φαγητό τους.

 

 

Τι πρέπει να αποφεύγουμε;

  Σε περιπτώσεις  υπέρτασης θα πρέπει να αποφεύγουμε τις εξής τροφές:

  • Τις κονσέρβες και το έτοιμο φαγητό
  • Τις πρωτεΐνες που καταναλώνουμε
  • Το κρέας ως ένα βαθμό
  • Τα ψάρια
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Τα αυγά

    Τροφές που ρίχνουν την πίεση

    Ποιες είναι όμως οι τροφές που ρίχνουν την πίεση; Σας τις παρουσιάζουμε:

  • Το σκόρδο: Το σκόρδο περιέχει μία ουσία την αλισίνη, το οποίο ρίχνει την πίεση. Συνίστανται 6 έως 8 σκελίδες ημερησίως ώστε να υπάρξει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα
  • Φρούτα-λαχανικά: Μερικά φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, λεμόνι, μπανάνα, πατάτα, πεπόνι, καρπούζι, κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, ρόκα, σέλινο και μαϊντανός είναι πλούσια σε κάλιο και συμβάλλουν στην μείωση της πίεσης
  • Στη μαγειρική, προτιμάμε τρόφιμα νωπά, στη σχάρα ή βραστά στον ατμό. Βάζουμε ελάχιστο ή και καθόλου αλάτι και χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο ελαιόλαδο 

     

     


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Δροσοπούλου

Ονομάζομαι Κατερίνα Δροσοπούλου! Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάτρης της καλής μουσικής και των ταξιδιών, δε χάνω ποτέ ευκαιρία να ανακαλύπτω νέα μέρη. Αγαπώ τις ατέλειωτες συζητήσεις με φίλες και δε θα ακούσεις ποτέ όχι από μένα σε κάποια πρόταση για έξοδο. Υπέρμαχη οπαδός της φράσης: «Μέρα χωρίς να χαμογελάς, είναι χαμένη μέρα» E-mail επικοινωνίας: cathrindrosopoulou@gmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;