Υπεριδρωσία: Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε;

υπεριδρωσία
Πηγή εικόνας: pexels.com

Η εφίδρωση θεωρείται ως μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, όταν θέλει να προσαρμοστεί σε ένα ζεστό περιβάλλον. Ένα άτομο μπορεί να έχει εφίδρωση ακόμη και σε έντονη κατάσταση  άγχους. Τι γίνεται όμως όταν ένας άνθρωπος ιδρώνει υπερβολικά και μάλιστα ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας; Είναι μια απλή εφίδρωση ή μια υπεριδρωσία;

Η κατάσταση της υπεριδρωσίας χαρακτηρίζεται η διαταραχή που βιώνει ένας οργανισμός και παράγει υπερβολικό ιδρώτα χωρίς κάποιο προφανή λόγο. Η διαταραχή αυτή εντοπίζεται κυρίως κατά τα παιδικά ή εφηβικά χρόνια. Μπορεί ωστόσο να κάνει την εμφάνιση της και κατά τα πρώτα χρόνια μετά την ενηλικίωση ενός ατόμου. Η υπεριδρωσία θεωρείται ότι προκύπτει λόγω κληρονομικής διάθεσης, ωστόσο η γενική αιτία δεν είναι ακόμη γνωστή.

Που εντοπίζεται υπεριδρωσία;

υπεριδρωσία
Πηγή εικόνας: pixabay.com

Σε γενικές γραμμές η υπεριδρωσία μπορεί να είναι γενικευμένη και να εντοπίζεται σε όλο το σώμα. Τις περισσότερες φορές, όμως, εστιάζει σε:

 • Μασχάλες
 • Παλάμες
 • Πέλματα

Από αυτές τις τρεις περιοχές, πιο συχνά εμφανίζεται στις μασχάλες, ενώ  πιο βασανιστικό γίνεται όταν εμφανίζεται στις παλάμες, όπου δυσχεραίνει τις χειρωνακτικές δουλείες και περιορίζει τις κοινωνικές επαφές.

Πόσες μορφές υπεριδρωσίας υπάρχουν;

Η υπεριδρωσία κατηγοροποιείται σε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 1. Πρωτοπαθή
 2. Δευτεροπαθή

Στη πρωτοπαθή μορφή εντοπίζεται σε μασχάλες, παλάμες και πέλματα και χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραγωγή ιδρώτα. Συνήθως η πρωτοφανή υπεριδρωσία έχει κληρονομική διάθεση, και ξεκινά στην εφηβική ηλικία του ατόμου. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, η υπεριδρωσία μπορεί να οφείλεται και σε καταστάσεις με έντονο στρες.

Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία είναι πάντα αποτέλεσμα κάποιας υποκειμενικής παθολογικής κατάστασης.  Πιο συγκεκριμένα, νοσήματα όπως: λοιμώξεις, καρδιαγγειακές βλάβες,σακχαρώδη διαβήτη, εμμηνόπαυση κ.λ.π, οδηγούν στη λεγόμενη δευτεροπαθή υπεριδρωσία.

Πως θα απαλλαγούμε από την υπεριδρωσία;

Αν λοιπόν, απευθυνθείτε σε κάποιο γιατρό είναι πολύ πιθανό να σας παραπέμψει σε κάποιο δερματόλογο, ο οποίος θα σας προτείνει τις εξής τεχνικές για το έλεγχο της υπεριδρωσίας:

 • Ιοντοφόρηση: Τα χέρια και τα πόδια βυθίζονται σε ένα μπολ με νερό. Ένα ανώδυνο ηλεκτρικό ρεύμα περνά μέσα από το νερό. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται δύο έως τέσσερις θεραπείες 20-30 λεπτών. Η ιοντοφόρηση είναι γενικά ασφαλής, επειδή  χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα, δεν συνιστάται για γυναίκες που είναι έγκυες και άτομα που έχουν βηματοδότη ή μεταλλικά εμφυτεύματα, καρδιακές παθήσεις ή επιληψία.
 • Botox (Botulinum toxin): Οι ενέσεις Botox εμποδίζουν τα νεύρα που προκαλούν τους ιδρωτοποιούς αδένες. Το Botox είναι εγκεκριμένο από το FDA για τη θεραπεία της υπερβολικής εφίδρωσης των μασχάλων, αλλά ορισμένοι γιατροί μπορεί επίσης να το χρησιμοποιήσουν στις παλάμες των χεριών και των πέλματος των ποδιών. Οι ασθενείς με υπεριδρωσία μπορεί να χρειαστούν αρκετές ενέσεις για αποτελεσματικά αποτελέσματα.
 • Αντιχολινεργικά φάρμακα: Αν και εφόσον οι θεραπείες της  ιοντοφόρησης και  του botox  δεν έχουν  λειτουργήσει, ο γιατρός μπορεί να σας  συστήσει συνταγογραφούμενο φάρμακο όπως τα αντιχολινεργικά φάρμακα. Τα από του στόματος αντιχολινεργικά φάρμακα σταματούν την ενεργοποίηση των αδένων του ιδρώτα. Ωστόσο, οι παρενέργειες τους είναι αρκετές και για αυτό δεν εγκρίνεται για όλους, κάποιες από τις οποίες είναι: θολή όραση, αίσθημα παλμών της καρδιάς, ξηροφθαλμία, ξηροστομία και δυσκολία στην κατούρημα.
 • Χειρουργική επέμβαση: Συνιστάται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες. Τα νεύρα που μεταφέρουν μηνύματα στους ιδρωτοποιούς αδένες κόβονται. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση.  Μία ανεπιθύμητη ενέργεια που αντιμετωπίζει σχεδόν ο καθένας που έχει πραγματοποιήσει αυτή τη χειρουργική επέμβαση, είναι η αντισταθμιστική εφίδρωση, δηλαδή όταν το σώμα σας σταματά να ιδρώνει σε μια περιοχή, αλλά αρχίζει να ιδρώνει σε άλλη (όπως το πρόσωπο ή το στήθος) για να αντισταθμίσει.

Τι να κάνετε από μόνοι σας

υπεριδρωσία
Πηγή εικόνας: pexels.com

Χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες συμβουλές για να διαχειριστείτε  και να αποτρέψετε την υπεριδρωσία άμεσα:

 • Φορέστε φαρδιά ρούχα (βαμβακερά ή άλλες φυσικές ίνες απορρόφησης ιδρώτα). Και να προτιμάτε ανοιχτόχρωμα ρούχα που αντανακλούν την ακτινοβολία του ήλιου και όχι σκουρόχρωμα που την απορροφούν.
 • Παπούτσια: συνίστανται από φυσικά υλικά όπως δέρμα. Τα συνθετικά υλικά είναι πιο πιθανό να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
 • Κάντε ντους ή μπάνιο κάθε μέρα χρησιμοποιώντας ένα αντιβακτηριακό σαπούνι για τον έλεγχο των βακτηρίων που μπορούν να κατοικήσουν στο ιδρωμένο δέρμα σας και να προκαλέσουν οσμές. Στεγνώστε καλά το δέρμα σας, πριν την εφαρμογή κάποιου ανθιδρωτικού προϊόν.
 • Να διατηρείτε πάντα το χώρο που βρίσκεστε δροσερό. Αν και η υπεριδρωσία δεν οφείλεται στο ζεστό περιβάλλον, παρ’ολα αυτά το δροσερό μέρος θα σας βοηθήσει να τη καταπολεμήσετε.
 • Να αποφεύγετε όσο μπορείτε τα πικάντικα τρόφιμα και το αλκοόλ , τα οποία σας κάνουν να ιδρώσετε.
 • Τέλος, κάντε μια καταγραφή της υπεριδρωσίας. Με άλλα λόγια, σημειώστε κάθε φορά σε ένα τετράδιο, πότε ακριβώς πυροδοτήθηκε η υπεριδρωσία. Ήταν μετά από κάποιο γεύμα; Από κάποιο αφέψημα; Αν βρείτε το παράγοντα που επηρεάζει τη κατάσταση αυτή, η ζωή σας θα βελτιωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με μελέτες, κατά μέσο όρο, ένα άτομο με υπεριδρωσία ζητά ιατρική βοήθεια έπειτα από 9 χρόνια συνύπαρξης με τη πάθηση.  Είναι σημαντικό, λοιπόν, να σημειωθεί ​​ότι τα συμπτώματα της υπερβολικής εφίδρωσης μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

 

Πηγές:

Stephanie S. Gardner( 2019), «Excessive Sweating: Treatment Tips», webmd.com (Τελευταία πρόσβαση) 19 Οκτωβρίου 2019

Yvette Brazier (2017), «What is hyperhidrosis?», medicalnewstoday.com (Τελευταία πρόσβαση) 21 Δεκεμβρίου 2017

Λαυρέντης Νεκτάριος, (2017), «Παλάμες που ιδρώνουν: Tips για να απαλλαγείτε με φυσικό τρόπο!»,healthreport.gr (Τελευταία πρόσβαση) 13 Ιουλίου 2017

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαιρη Αυδικου

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. H επιστήμη της ψυχολογίας είναι η δεύτερη μου αγάπη μετά τη δημοσιογραφία. Στη ζωή μου πάντα έχω κατα νου τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι: "Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να δεις στο κόσμο!"

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;