Υπερίδρωση : Όσα πρέπει να ξέρεις για αυτήν

Τι είναι υπερίδρωση;

Η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική έκκριση ιδρώτα ονομάζεται υπερίδρωση.

Η πρωτοπαθής υπερίδρωση έχει σχέση με κάποια δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος και εξαρτάται από τραύματα ή νοσήματα που το επηρέασαν. Αλλιώς ονομάζεται και εστιακή καθώς εντοπίζεται σε περιοχές με πολλούς ιδρωτοποιούς αδένες. Αυτές οι περιοχές είναι το πρόσωπο, οι μασχάλες και οι παλάμες μαζί με τα πέλματα. Συνήθως εμφανίζεται στην παιδική – εφηβική ηλικία. Η αυξημένη έκκριση ιδρώτα παρατηρείται όταν υπάρχει σωματική άσκηση, κατανάλωση αλκοόλ ή καφέ κλπ.

Η δευτεροπαθής υπερίδρωση εξαρτάται από ενδοκρινικές, νευρολογικές, μεταβολικές διαταραχές όπως η εμμηνόπαυση και ο διαβήτης. Ονομάζεται και γενικευμένη. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα. Επίσης μπορεί να είναι κατάλοιπο πυρετού ή ακόμη και εξαιτίας της λήψης κάποιων φάρμακων.

Διάγνωση

Αν παρατηρήσεις ότι ανήκεις στη κατηγορία των ατόμων με υπερίδρωση πρέπει να επισκεφτείς μια αντίστοιχη κλινική. Εκεί, αφού αποκλειστεί το ενδεχόμενο της δευτεροπαθούς υπερίδρωσης θα πρέπει να περάσεις από κάποιες εξετάσεις ώστε να γίνει άμεση διάγνωση. Το ιστορικό σου μαζί με εξετάσεις σταθμικής μεθόδου, δοκιμασία άμυλου – ιωδίου κ.ά. θα βοηθήσει τον γιατρό σου να καταλάβει τη περίπτωση σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιμετώπιση

Για τη πρωτοπαθή εστιακή υπερίδρωση δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, εξαρτάται από το άτομο και την αντίδραση του οργανισμού. Υπάρχουν πολλές θεραπείες με τις οποίες ίσως θα έπρεπε να πειραματιστείς. Παρακάτω δίνονται κάποιες ενδεικτικές λύσεις που μπορείς να συζητήσεις με το γιατρό σου.

  1. Αντιιδρωτικά spray, roll on και κρέμες (έπειτα από έγκριση δερματολόγου καθώς μπορούν να φράξουν τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες)
  2. Ιοντοφόρηση (μεταφορά ιοντισμένης ουσίας στο δέρμα μέσω ηλεκτρικού ρεύματος)
  3. Χειρουργική αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων
  4. Νεότερες θεραπείες που στηρίζονται σε laser, ulthera system, rf sweatX – system κλπ.
  5. Έγχυση βουτολινικής τοξίνης Α (διακοπή νευρικού ερεθίσματος)

Κάποιες φορές κρίνεται απαραίτητη η συνδυαστική θεραπεία, ενώ για τη προσωπική φροντίδα το άτομο θα πρέπει να τρέφεται σωστά (αποφυγή λίπους, τηγανιτών και γενικότερα fast food που επηρεάζουν την κακοσμία), καλή υγιεινή και συχνή εναλλαγή ρούχων. Οι θεραπείες χρειάζονται μήνες για να δράσουν ενώ το αποτέλεσμα τους μπορεί να κρατήσει από κάποιους μήνες έως και χρόνια ανάλογα με τον ασθενή.

Οι διαβαθμίσεις της υπερίδρωσης αλλάζουν με βάση τον ασθενή. Η πρώτη κίνηση είναι η σωστή διάγνωση και έπειτα η αντιμετώπιση με ρεαλιστικούς στόχους. Ολοένα και περισσότεροι δερματολόγοι ασχολούνται σήμερα με το πρόβλημα αυτό και παρέχουν θεραπείες σύγχρονες και έγκυρες.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Μωραΐτη

Φοιτήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών. Απόφοιτη personal trainer - pilates instructor. Μιλάει 7 γλώσσες, αγαπά τη γυμναστική, τον καλό καφέ, τα ζώα και την ποίηση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;