Υγρασία στο σπίτι και τα προβλήματα που προκαλεί

SHARE

 Υγρασία στο σπίτι και τα προβλήματα που προκαλεί
Πηγή εικόνας: paylesspower.com

Η έκθεση σε επιβλαβείς παράγοντες όπως η υγρασία στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στην υγεία μας.  Η μούχλα συσσωρεύεται σε υγρά και ανεπαρκώς αεριζόμενα σημεία στο σπίτι. Η εισπνοή της μούχλας μπορεί να προκαλέσει ρινική συμφόρηση, συριγμό, σφίξιμο στο θώρακα, βήχα και ερεθισμό στο λαιμό.

Η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα εσωτερικής υγρασίας μπορεί να μειώσει τη λειτουργία των πνευμόνων και να προκαλέσει χρόνια προβλήματα υγείας όπως το άσθμα. Όσοι ήδη πάσχουν από άσθμα και αλλεργίες είναι πιο πιθανό να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα όταν εκτίθενται. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένα σημαντικό ποσοστό των 300 εκατομμυρίων περιπτώσεων παιδικού άσθματος παγκοσμίως οφείλεται στην έκθεση σε εσωτερική υγρασία και μούχλα.

Οι άνθρωποι που ζουν σε υγρά και μουχλιασμένα σπίτια υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης και εμφάνισης αναπνευστικών συμπτωμάτων και άσθματος.  Ο πιο κακόφημος τύπος μούχλας είναι η “μαύρη μούχλα” (Stachybotrys chartarum). Μπορεί να αναπτυχθεί σε οικοδομικά υλικά που έχουν υποστεί βλάβη στο νερό και παράγουν τοξικά σπόρια. Το 1994, συνδέθηκε με μια σοβαρή αναπνευστική ασθένεια όπου δέκα παιδιά παρουσίασαν ιδιοπαθή πνευμονική αιμοσιδήρωση (αιμορραγία από τον πνεύμονα) όπου ένα από αυτά πέθανε.

Ποιος κινδυνεύει;

Συνήθως θεωρείται ότι η μούχλα προκαλεί προβλήματα υγείας που περιγράφηκαν παραπάνω. Τα στοιχεία βέβαια για αυτό είναι γενικά ασθενέστερα από ότι για την ίδια την υγρασία.  Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να αγωνίζονται να μετρήσουν με ακρίβεια τις εσωτερικές εκθέσεις μούχλας.

Η υγρασία είναι πιο πιθανό να συμβεί σε σπίτια που είναι υπερπλήρεις και δεν διαθέτουν κατάλληλη θέρμανση, εξαερισμό και μόνωση. Ωστόσο η  επικράτηση υγρών εσωτερικών προβλημάτων σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος και ενοικιαζόμενα καταλύματα μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερη. Οι κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους στον καιρό (καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) είναι πιθανό να αυξήσουν περαιτέρω την αναλογία των κτιρίων με προβλήματα υγρασίας.

Advertisement

Τι μπορείς να κάνεις?

Εκτός από την ορατή μούχλα, άλλα σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει υγρασία είναι η μυρωδιά μούχλας και οι σκασμένοι τοίχοι. Δεν έχουν καθοριστεί ασφαλή επίπεδα εσωτερικής υγρασίας ή μούχλας. Συνεπώς, δεν υπάρχουν πρότυπα ή κατευθυντήριες γραμμές που βασίζονται για την υγεία.

Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν αρκετά πρακτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να αποτρέψετε ή να ελαχιστοποιήσετε την εσωτερική υγρασία. Αυτά περιλαμβάνουν την κατάλληλη θέρμανση και σε πιο κρύα κλίματα, την μόνωση του σπιτιού σας για τη μείωση των επιπέδων υγρασίας του αέρα.

Εγκαταστήστε και χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο εξαερισμό, ιδιαίτερα σε υγρές περιοχές ή περιοχές όπου μπορεί να εκπέμπεται υδρατμός, όπως λουτρά, πλυντήρια και χώροι κουζίνας. Επίσης είναι σημαντικό να αποφευχθεί η διαρροή νερού ελέγχοντας και διατηρώντας τη βροχή και την αποστράγγιση των επιφανειακών υδάτων. Τοποθετήστε φεγγίτη  στην οροφή ή τους τοίχους και βεβαιωθείτε ότι είναι στεγανά.

Τέλος αν βρείτε ορατή μούχλα στο σπίτι σας, αφαιρέστε την αντιμετωπίσετε την αιτία της υπερβολικής υγρασίας. Καθαρίστε τις σκληρές επιφάνειες χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό ή εάν η ανάπτυξη μούχλας είναι επίμονη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης. Μπορεί να χρειαστεί να πετάξετε απορροφητικά υλικά όπως χαλιά, ανάλογα με το επίπεδο μόλυνσης.

Advertisement

Προτεινόμενα άρθρα: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία μας

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι η Κονδυλοπούλου Σοφία. Λατρεύω τα ταξίδια, τα γλυκά και ασχολούμαι με πολλά πράγματα γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG