Υγεία και ζώα: Τα κατοικίδια ως “πηγή” ζωής !

Αναμφισβήτητα όλοι έχουμε ακούσει για τον σημαντικό ρόλο των κατοικίδιων στην ζωή και την υγεία του ανθρώπου και μάλιστα όσοι έχουμε κατοικίδια μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε με σιγουριά! Τα κατοικίδια ζώα όπως οι σκύλοι, οι γάτες και άλλα ζώα, προσφέρουν πολλαπλά ωφελήματα στον άνθρωπο όπως αγάπη, συντροφικότητα, ξεκούραση, δίνουν την ευκαιρία για άσκηση και άλλες δραστηριότητες έξω από το σπίτι, αλλά πολύ σημαντική είναι και η συμβολή τους στην βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης των ιδιοκτητών τους! Πιο κάτω θα δούμε αναλυτικά την επίδραση των κατοικίδιων στην υγεία του ανθρώπου, όπως αυτή πιστοποιείται και από πολυάριθμες έρευνες!

1. Βελτίωση καρδιακής λειτουργίας και μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων! Οι μελέτες δείχνουν ότι ιδιοκτήτες κατοικίδιου ζώου, που πάσχουν από υπέρταση, και ειδικότερα ηλικιωμένοι, έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και επισκέπτονται το γιατρό 21% λιγότερες φορές από αυτούς που δεν έχουν κατοικίδια. Παράλληλα παρατηρήθηκαν χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων σε ιδιοκτήτες σκύλων. Αν και η ακριβής αιτία παραμένει ασαφής σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να θεωρηθεί ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν να γυμνάζονται περισσότερο.

2.  Καταπολεμούν τη βαριά κατάθλιψη! Συνήθως τα άτομα που πάσχουν από βαριά κατάθλιψη νιώθουν έντονα το συναίσθημα ότι δεν τους αγαπά κανείς, γι’αυτό και οι ειδικοί συστήνουν ως σημαντικό μέρος της θεραπείας την απόκτηση σκύλων! Τα σκυλιά παραδίδονται και αγαπούν άνευ όρων τα αφεντικά τους, ακόμη και εάν αυτοί τα βγάζουν βόλτα ή γενικότερα δεν τα προσέχουν αρκετά. Επίσης, είναι απολύτως αφοσιωμένα και ό,τι και εάν τους κάνεις, δεν σε εγκαταλείπουν ποτέ. Ταυτόχρονα η ενασχόληση με το κατοικίδιο κινητοποιεί το ενδιαφέρον, καθώς χρειάζεται φροντίδα και το άτομο έτσι νιώθει υπεύθυνο και ενεργητικό, κάτι που επιδρά θετικά στην ψυχολογία του.

3.  Καταπολεμούν το στρες! Αρκούν μερικά λεπτά και μόνο με έναν σκύλο, μία γάτα, ένα κουνέλι ή ένα ψάρι, για να χαλαρώσει κάποιος και να αποφορτιστεί από το στρες! Αυτό που συμβαίνει βιοχημικά στον οργανισμό εξηγεί την αλλαγή στη διάθεση: Η κορτιζόλη, ορμόνη του στρες, μειώνεται και η παραγωγή σερετονίνης (της ορμόνης της ευτυχίας) αυξάνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι παιδιά που έχασαν έναν από τους δύο γονείς ανταπεξέρχονται καλύτερα στην απώλεια, όταν έχουν ένα αγαπημένο κατοικίδιο ζώο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

4.  Βελτίωση φυσική κατάστασης! Οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο δραστήρια άτομα και λιγότερο υπέρβαροι, κάτι που εξηγείται από την υποχρεωτική ημερήσια κίνηση κατά τα  30 λεπτά τουλάχιστον την ημέρα βόλτα με τον σκύλο.

5.  Μειωμένη εμφάνιση αλλεργιών στα παιδιά! Μελέτες έχουν δείξει ότι παιδιά που εκτίθενται από το πρώτο έτος της ζωής τους σε κατοικίδια ζώα (γάτα ή σκύλο) έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα. Το ίδιο συμβαίνει και στα σπίτια όπου υπάρχουν φάρμες με μεγάλα ζώα.

6.  Παροχή ουσιαστική βοήθειας σε ανθρώπους με αναπηρίες! Δεν πρέπει να ξεχνούμε φυσικά την ζωτικής σημασίας βοήθεια που παρέχουν τα ζώα σε άτομα με αναπηρία, όπως είναι οι σκύλοι στους τυφλούς και για τους κωφούς που τους καθοδηγούν.

Η παρουσία και η αλληλεπίδραση με τα ζώα ωφελεί μικρούς και μεγάλους, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά! Πρέπει φυσικά να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής και να λαμβάνονται προφυλάξεις, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών ή τραυματισμών! Για όλους αυτούς τους λόγους είναι χρήσιμο ο άνθρωπος να έρχεται από μικρή ηλικία σε επαφή με τα ζώα, για να μάθει την αξία της συμβίωσης, της υπευθυνότητας, της κοινωνικότητας και να αποκτήσει έναν υγιεινό και περισσότερο δραστήριο τρόπο ζωής!! Αξίζει να αναφερθεί η κυκλοφορία του νέου βιβλίου της Κατρίνας Τσάνταλη, “Το Σοφάκι και ο Ντο”, ένα παραμύθι που διδάσκει σε γονείς και παιδιά την αξία των ζώων στη ζωή μας !

http://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/features/6-ways-pets-improve-your-health#1


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φεντερίκα Καπούλα

Μέλλουσα φαρμακοποιός, λάτρης του καλού φαγητού, των ταξιδιών, της ενημέρωσης, του θεάτρου και του διαβάσματος! Η αγάπη μου για τον άνθρωπο με έκανε να επιλέξω αυτό το αντικείμενο σπουδών και γι'αυτό μαζί θα δούμε κυρίως θέματα καθημερινά που αφορούν στην υγεία! Enjoy it!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;