Βρεφική ηλικία: Οι πρώτες τροφές του μωρού

οι πρώτες τροφές του μωρού
Πηγή εικόνας: babyradio.gr

Η προσθήκη στερεάς τροφής στη βρεφική ηλικία, σηματοδοτεί  τη διαδικασία απογαλακτισμού κατά την οποία το βρέφος μεταβαίνει από μια δίαιτα που περιλαμβάνει αποκλειστικά γάλα, σε μια δίαιτα με ποικιλία. Οι πρώτες τροφές απογαλακτισμού δεν πρέπει να εισάγονται νωρίτερα από τους 4 μήνες, αλλά ούτε και αργότερα από τους 6 μήνες.

Κατάλληλη ηλικία

Τα βρέφη κατά τη διάρκεια του 1ου έτους της ζωής τους καταφέρνουν να ελέγχουν το κεφάλι τους, να κάθονται με όρθια πλάτη και να πιάνουν την τροφή με τα δάχτυλά τους.

Στην ηλικία των 4 έως 6 μηνών η κίνηση του βυζάγματος εξελίσσεται και ξεκινούν οι μασητικές κινήσεις. Γι’ αυτό και είναι η κατάλληλη ηλικία εισαγωγής στερεάς τροφής. Όσο εξελίσσεται η στοματοκινητική ανάπτυξη, το βρέφος βελτιώνει την ικανότητα περιστροφικής μάσησης. Αυτό αποτελεί ένδειξη εισαγωγής πιο στερεάς τροφής. Έπειτα τα βρέφη αναπτύσσουν ικανότητες όπως να μασούν και στο 2ο έτος πια μπορούν να κρατούν το κουτάλι και να τρων μόνα τους.

Η πρώτη τροφή

Η πρώτη τροφή που εισάγεται στο διαιτολόγιο του βρέφους είναι η κρέμα δημητριακών. Δίνεται με κουτάλι και όχι από το μπιμπερό ώστε να διευκολυνθεί η αναπτυξιακή πρόοδος. Έπειτα μπορούν να δοθούν έτοιμα γεύματα εμπορίου.

Σειρά εισαγωγής των τροφών

Η σειρά με την οποία εισάγονται τα τρόφιμα στο διαιτολόγιο του βρέφους, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρέπει όμως να εισάγεται μία τροφή κάθε μέρα με διάστημα 2-7 ημερών η μία από την άλλη. Αυτό έχει ως στόχο να εντοπίσουν οι γονείς τυχόν αλλεργίες ή δυσανεξίες στις τροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

(Α)Κατάλληλες τροφές

Τροφές με υψηλό αντιγονικό φορτίο θα πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά  τον 1ο χρόνο ζωής. Σε αυτές συγκαταλέγονται τα αυγά και τα ψάρια, καθώς και το μέλι για κίνδυνο αλλαντίασης.

Αφού μάθει το βρέφος να κρατά με τα δάχτυλά του την τροφή, μπορεί να ξεκινήσει να τρώει τροφές όπως ψημένο ψωμί, τυρί σε μπαστουνάκια (όχι σε σφαιρίδια), αλλά δεν πρέπει να καταναλώνει μαλακές τροφές (φρέσκο ψωμί), με φλούδα (σταφύλια) ή κολλώδεις (φυστικοβούτυρο), διότι υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν στον ουρανίσκο και να πνιγεί.

Ισορροπία διαιτολογίου

Για να σιτίζεται το βρέφος με ισορροπημένη διατροφή, θα πρέπει να υπάρχει σωστός συνδυασμός των τροφών. Η ποικιλία στις πρώτες τροφές του μωρού, βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών.

ισορροπία τροφών
Πηγή εικόνας: diaitologoi-thessaloniki.gr

Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο περιλαμβάνει όσπρια, ζυμαρικά, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, συνδυαστικά με μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος, πουλερικών και ψαριών.

Εξερχόμενοι σύνδεσμοιhttps://www.diaitologoi-thessaloniki.gr/blog/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%81%CF%85%CE%B6%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF

Εσωτερικοί σύνδεσμοι:https://www.maxmag.gr/psychologia/mirroring-epikoinonia-me-to-vrefos/

πηγές άρθρου:

Dr Καραγκιόζογλου – Λαμπούδη Θ., Διατροφική Υποστήριξη σε Παιδιατρικούς Ασθενείς, (σημειώσεις εργαστηριακού μαθήματος), κεφ. Μετάβαση στη στερεά τροφή, σελ.: (20-26), Θεσσαλονίκη.

Kathleen Mahan L., Escott-Stump S., Krause’s  Κλινική Διατροφή, μτφρ: Χανιώτης Δ., επιμέλεια: Γιαννακούλια Μ., Κοντογιάννη Μ., μέρος 2ο, κεφ.: 6ο, Διατροφή στη Βρεφική ηλικία, σελ.: (199-215), Ιατρικές εκδόσεις ΛΙΤΣΑΣ, Αθήνα (2014).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Λιάββα

Πτυχιούχος Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, χορτοφάγος εκ θέσεως από τα 12 μου χρόνια. Αγαπώ τον αθλητισμό και τη φύση, παθιάζομαι με τη metal σκηνή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;