Βιταμίνη Β2: Πού ωφελεί και σε ποια τρόφιμα τη βρίσκουμε;

SHARE

βιταμίνη Β2
Πηγή εικόνας: gr.depositphotos.com

Βιταμίνη Β2 ή αλλιώς ριβοφλαβίνη, ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Αυτό σημαίνει φυσικά πως διαλύεται στο νερό και γι’ αυτό το λόγο όταν προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες απορροφάται με διάχυση. Αποτελεί συμπαράγοντα σε διάφορες χημικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Η συχνή πρόσληψή της βιταμίνης B2 είναι απαραίτητη, διότι όπως και οι υπόλοιπες υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύεται σε μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει πως έχει σχέση με την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Μελέτη για τον καταρράκτη έχει δείξει πως χορήγηση συμπληρωμάτων με βιταμίνη B2, βελτιώνει τη νόσο.

Συγκεκριμένα η βιταμίνη B2 είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των αμινοξέων και των λιπιδίων. Παρέχει επίσης αντιοξειδωτική προστασία. Όλες αυτές τις διαδικασίες όμως τις πραγματοποιεί το συνένζυμο, γνωστό ως FAD (φλαβινο- αδενινο-δινουκλεοτίδιο) και το FMN (φλαβινο-αδενινο-μονονουκλεοτίδιο).

Μεταβολισμός

Η βιταμίνη B2 μετατρέπεται πρώτα στο συνένζυμο FMN με ένα ένζυμο που ονομάζεται, φλαβοκινάση. Έπειτα μετατρέπεται στο συνένζυμο FAD με το ένζυμο, FAD-φωσφορυλάση. Και οι δύο αυτές μετατροπές ελέγχονται από δύο θυρεοειδικές ορμόνες, την αλδοστερόνη και την αδρενοκορτικοτρόπο ορμόνη ή αλλιώς ACTH. Επίσης η βιταμίνη B2, αποβάλλεται κυρίως με τη διαδικασία της διούρησης.

Αποθήκευση

Αν και μικρές ποσότητες της βιταμίνης απαντώνται στο ήπαρ, και στους νεφρούς, δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα αποθηκευμένη στον οργανισμό. Πρέπει να προσλαμβάνεται μέσω της τροφής, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πηγές βιταμίνης Β2

Πρώτα στη λίστα μπαίνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έπειτα το κόκκινο κρέας, ιδίως τα εντόσθια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Απαντάται επίσης στο φύτρο του σιταριού, αλλά η μισή ποσότητα και πάνω της βιταμίνης, χάνεται κατά το άλεσμα. Με συνέπεια συνήθως να εμπλουτίζονται τα ψωμιά και τα δημητριακά.

Ενδεικτικά τρόφιμα:

τρόφιμο Περιεκτικότητα (mg)
90 γρ  Μοσχαρίσιο συκώτι 2,91
1 φλιτζάνι Γάλα ημίπαχο 0,45
1 Αυγό 0,25
½ φλιτζάνι σπανάκι 0,21
1 φλιτζάνι δημητριακά (εμπλουτισμένα) 1,70

Η βιταμίνη Β2 είναι σταθερή στη θέρμανση, πολύ μικρό ποσοστό της όμως καταστρέφεται κατά το μαγείρεμα, αλλά καταστρέφεται εάν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία καθώς και αν έρθει σε επαφή με αλκάλεα. Η μαγειρική σόδα είναι αλκάλιο, γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή αν προστεθεί στο φαγητό σόδα.

Advertisement

Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς (DRIs)

Για τους άνδρες η ημερήσια προσλαμβανόμενη ποσότητα είναι 1,3 mg, ενώ για τις γυναίκες είναι 1,1 mg.

Οι ανάγκες σε βιταμίνη Β2 αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία. Ώστε να μπορέσει να υποστηριχθεί ο αυξημένος ρυθμός σύνθεσης νέων ιστών. Επίσης για να καλυφθούν οι απώλειες της βιταμίνης στο μητρικό γάλα.

Έλλειψη/ Ανεπάρκεια/ Τοξικότητα

Η ανεπάρκεια γίνεται αντιληπτή έπειτα από μήνες έλλειψης της βιταμίνης. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι, φωτοφοβία, δακρύρροια, κάψιμο και κοκκίνισμα στα μάτια, κάψιμο και πόνος στα χείλη, στο στόμα και στη γλώσσα. Ανεπάρκεια κι άλλων βιταμινών συμβάλλουν στην εμφάνιση καταρράκτη. Σπανιότερα εμφανίζεται χειλίτιδα, διάβρωση του δέρματος σε σημεία όπως η ρινοχειλική αύλακα και τα χείλη του αιδοίου, νευροπάθεια, ορθοχρωμική- ορθοκυτταρική αναιμία.

έλλειψη βιταμίνης Β2, γλωσσίτιδα
Πηγή εικόνας: enderdest.ru

Η βιταμίνη Β2 δεν παρουσιάζει τοξική δράση, αλλά και οι υψηλές δόσεις δεν παρουσιάζουν κάποια όφελος για τον οργανισμό.

Διαβάστε ακόμη:
https://www.maxmag.gr/soma-igia/metavolismos-o-rolos-tis-diatrofis-kai-tis-askisis/

Πηγές άρθρου:

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C120/480/3166,12749/

L. Kathleen Mahan, Escott- Stump S., Krause’s Κλινική Διατροφή, Μτφρ: Χανιώτης Δ., Κωνσταντινίδου Μ.,  Μικροθρεπτικά Συστατικά: Βιταμίνες, Οι Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες, Σελ: (68- 88), Αθήνα (2014), Ιατρικές εκδόσεις Λίτσα.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πτυχιούχος Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, χορτοφάγος εκ θέσεως από τα 12 μου χρόνια. Αγαπώ τον αθλητισμό και τη φύση, παθιάζομαι με τη metal σκηνή.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG