Βιταμίνη D: Η βιταμίνη της λιακάδας!

Τι είναι τελικά η βιταμίνη D και γιατί είναι τόσο σημαντική για τον οργανισμό μας; Για να είμαστε απολύτως ακριβείς η  D δεν είναι βιταμίνη είναι ουσιαστικά μια ορμόνη η οποία έχει αποδειχθεί πως είναι το κλειδί για την ενεργοποίηση των γονιδίων μας. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη D ενεργοποιείται και παράγεται στον οργανισμό μας από την έκθεση του δέρματος μας στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου αλλά και από κάποιες τροφές πλούσιες σε αυτήν όπως είναι τα ψάρια, τα αυγά,το βοδινό συκώτι. Στο D.N. A είναι αποθηκευμένες και κωδικοποιημένες όλες οι  πληροφορίες που χρειάζονται τα κύτταρα  για να αντεπεξέλθουν και να διαχειριστούν τις εκάστοτε συνθήκες που προκύπτουν. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη για λογαριασμό του Harvard και του USLA της Καλιφόρνια απέδειξε πως η βιταμίνη D είναι το “κλειδί” για την πρόσβαση στις ενδότερες πληροφορίες του DNA. Η συγκεκριμένη έρευνα έκανε γνωστό ότι ενώ οι πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φυματίωσης υπάρχουν αποθηκευμένες στο DNA μας μόνο η παρουσία της D εξασφάλιζε την πρόσβαση και αποκρυπτογράφηση αυτών. Με λίγα λόγια οι πληροφορίες για την επιβίωση των κυττάρων μας βρίσκονται καλά κλειδωμένες μέσα μας. Εκεί υπάρχουν επίσης υποδοχείς οι οποίοι ρυθμίζουν πάνω από 2.500 γονίδια τα όποια παίζουν καίριο ρόλο στις λειτουργικές διαδικασίες των κυττάρων. Οι υποδοχείς αυτοί που έχουν διεκπαιρεωτικό ρόλο στις λειτουργίες για τις οποίες είναι υπεύθυνη η D βρίσκονται ακροβολισμένοι στο έντερο, στα οστά, στον εγκέφαλο, στον προστάτη, στους μαστούς, στο κόλον, στους αγγειακούς και καρδιακούς μύες. Παντού.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D και συνέπειες!

Είναι περισσότερο γνωστό πως η έλλειψη βιταμίνης D είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οστεοπόρωση και την γενικότερη αδυναμία των οστών και των μυών. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι πως είναι συνδέεται άμεσα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, την υπέρταση και το διαβήτη. Δημιουργεί επίσης σοβαρότατη αδυναμία και κατάπτωση του ανοσοποιητικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν και στην Ελλάδα ο ήλιος είναι κάτι που….περισσεύει και πάλι υπάρχουν κατηγορίες ατόμων που είναι περισσότερο ευάλωτα στην έλλειψη. Τα άτομα που δουλεύουν σε κλειστούς χώρους , τα άτομα που χρησιμοποιούν εκτεταμένα αντηλιακά και με μεγάλο δείκτη (προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες) που μπορεί να μπλοκάρει την παραγωγή της βιταμίνης, οι ηλικιωμένοι που ζουν σε οίκους ευγηρίας. Τα πράγματα λοιπόν μπορεί να γίνουν πολύ πιο όμορφα…με μια βόλτα στην λιακάδα!

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιούλη Αντωνίου

Ονομάζομαι Γιούλη Αντωνίου.Είμαι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου.Εργάζομαι σαν διοικητικό προσωπικό σε μια πολυκλινική. Μέσω της ειδίκευση μου στην υγεία θα προσπαθήσω να σας μυήσω στον κόσμο της πρόληψης και του well-being!Εάν σας αρέσουν οι καλές τέχνες, τα ταξίδια, ο αθλητισμός και η φιλοζωία τότε σίγουρα έχετε βρει μια υπέρμαχο τους! Mail επικοινωνίας: giouli_antoniou@hotmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;