Τσάι ιβίσκου: Με ποιους τρόπους μας ωφελεί η κατανάλωσή του;

Τσάι ιβίσκου
Πηγή εικόνας: cookforyourlife.org

Το τσάι ιβίσκου είναι ένα ρόφημα με ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες και ιδιαίτερη γεύση. Παράλληλα, αποτελεί εξαιρετική επιλογή τόσο για το καλοκαίρι όσο και για το χειμώνα. Άλλωστε, μπορεί να καταναλωθεί εξίσου ευχάριστα είτε κρύο είτε ζεστό. Η γεύση του μοιάζει αρκετά στο χυμό cranberry και η παρασκευή του είναι απλή και σύντομη. Από όποια πλευρά κι αν το δούμε λοιπόν, το τσάι ιβίσκου είναι μια αρκετά καλή ιδέα όταν αναζητούμε ένα γευστικό ρόφημα αλλά και όταν απλά θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό για τον εαυτό μας.

  • Με ποιους τρόπους συγκεκριμένα μπορεί να μας ωφελήσει μια κούπα τσαγιού ιβίσκου;

1. Αντιοξειδωτικό 

Η σημασία των αντιοξειδωτικών για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστή. Ο ιβίσκος βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνα τα φυσικά προϊόντα που μπορούν να εφοδιάσουν τον οργανισμό με αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στη θωράκισή του απέναντι στο οξειδωτικό στρες. Παράλληλα, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C που περιέχονται στο τσάι ιβίσκου, μπορούν να ενισχύσουν την καλή υγεία και τη λάμψη του δέρματος.

2. Ενισχύει την απώλεια βάρους

Σίγουρα δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια ισορροπημένη διατροφή ή μια υποθερμιδική δίαιτα ούτε οδηγεί σε καύση θερμίδων αντίστοιχη με εκείνη που παρέχει η άσκηση. Ωστόσο, έρευνες υποστηρίζουν ότι συστατικά που περιέχονται στο τσάι ιβίσκου μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια για μείωση σωματικού βάρους.

3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Σε συνδυασμό με τον περιορισμό της κατανάλωσης νατρίου και τη συστηματική άσκηση, το τσάι ιβίσκου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Συγκεκριμένα, η επίδρασή του εντοπίζεται στη μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής πίεσης. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι η συστηματική κατανάλωση τσαγιού ιβίσκου αντεδείκνυται στην περίπτωση ασθενών που κάνουν χρήση διουρητικών σκευασμάτων με στόχο τη μείωση της υπέρτασης. Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση ατόμων με υπόταση.

4. Μειώνει τα λιπίδια στο αίμα

Εκτός από την ευεργετική του επίδρασή στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, το τσάι ιβίσκου έχει συσχετισθεί και με την αύξηση της καλής χοληστερίνης (HDL) σε συνδυασμό με τη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL), της ολικής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

5. Αντικαρκινική δράση

Για ακόμη μια φορά πρέπει να τονισθεί ότι τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην πρόληψη του καρκίνου έχει ο υγιεινός τρόπος ζωής. Δηλαδή, αποφυγή καπνίσματος, μειωμένη έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες, άσκηση, χαμηλό σωματικό βάρος κτλ). Ωστόσο, το τσάι ιβίσκου μπορεί να εφοδιάσει τον οργανισμό με συστατικά που είναι πολύτιμα για την πρόληψη του καρκίνου. Ο λόγος φυσικά για τις διάσημες πλέον πολυφαινόλες, των οποίων ο ρόλος στην πρόληψη του καρκίνου έχει μελετηθεί αρκετά και εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος.

Είναι για όλους;

Σε γενικές γραμμές, το τσάι ιβίσκου θεωρείται ασφαλές. Ωστόσο, άτομα με χαμηλή πίεση, έγκυοι ή όσοι έχουν παρατηρήσει παρενέργειες (αλλεργικές αντιδράσεις, σπανιότερα παραισθήσεις ή υψηλός πυρετός) θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση του.

Πηγές:

Τσάι ιβίσκου: 8 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία, 2017. Ανακτήθηκε από: https://enallaktikidrasi.com/2017/04/tsai-iviskou-ekpliktika-ofeli-ygeia/ (τελευταία πρόσβαση 14/09/2020, 11:00 π.μ.)

8 Benefits of Hibiscus Tea, 2017. Ανακτήθηκε από: https://www.healthline.com/nutrition/hibiscus-tea-benefits (τελευταία πρόσβαση 14/09/2020, 11:00 π.μ.)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Σωτηράκου

Είμαι απόφοιτος προπτυχιακού προγράμματος φαρμακευτικής και μεταπτυχιακών σπουδών διατροφολογίας. What a journey it was αλλά άξιζε τον κόπο από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα! Εκτός από φαρμακοποιός, αυτοαποκαλούμαι και μπαλαρίνα, αφού το κλασικό μπαλέτο είναι δεύτερη φύση μου. Εξάλλου όπως είχε πει η Martha Graham ~dance is the hidden language of the soul ~

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;