Τροφική αλλεργία: Βασικά σημεία που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε!

τροφική αλλεργία    Η τροφική αλλεργία είναι η μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσολογικού συστήματος σε κάποιο τμήμα της τροφής, που συνήθως είναι πρωτεΐνη. Ο οργανισμός παράγει αντισώματα για τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, προκειμένου να εξουδετερώσει την επικίνδυνη γι’ αυτόν τροφή.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο;

   Ας εστιάσουμε τώρα στα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας. Αυτά μπορούν να εκδηλωθούν στο δέρμα, στο αναπνευστικό ή στο πεπτικό σύστημα.  Πιο συγκεκριμένα:

  • Στο δέρμα: Εκδηλώνονται εξανθήματα, κνησμός, οίδημα στα βλέφαρα, στα χείλη και στη γλώσσα.
  • Στο αναπνευστικό σύστημα: Μπορεί να εκδηλωθούν δυσφορία, βήχας, δύσπνοια, άσθμα, κνησμός στη μύτη και καταρροή.
  • Στο πεπτικό σύστημα: Μπορεί να προκληθεί εμετός, πόνος στην κοιλιά και διάρροια.

Αυτές είναι οι αντιδράσεις του οργανισμού σε ήπιες μορφές. Ωστόσο, σε ακραίες περιπτώσεις η τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ ή ακόμα να οδηγήσει και στο θάνατο. Σε ακραίες περιπτώσεις, λοιπόν, η τροφική αλλεργία προκαλεί:

  • Στο καρδιαγγειακό σύστημα: ταχυκαρδία, απώλεια συνείδησης και ρίχνει την αρτηριακή πίεση.
  • Στο αναπνευστικό σύστημα: Δυσκολία στην αναπνοή, στην κατάποση, οίδημα στο στόμα, στη γλώσσα ή στο λάρυγγα.

Θεραπεία

   Τα πιο βασικά μέτρα είναι:

  • η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της αλλεργίας αλλά και η εξακρίβωση του αιτίου.
  • Η χρήση φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση των ήπιων αντιδράσεων του οργανισμού.
  • Αποφυγή της τροφής που προκαλεί την αλλεργία.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την τροφική αλλεργία, αλλά μόνο για τα περιστασιακά της συμπτώματα. Επίσης, οι ασθενείς που έχουν γνωστή αλλεργία μπορούν να κουβαλούν μαζί τους epipen, ένεση δηλαδή που περιέχει αδρεναλίνη, ώστε να τη χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση ανάγκης, κατόπιν πάντα συνεννοήσεως με το γιατρό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

τροφική αλλεργία

Βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζω για την τροφική αλλεργία:

  • Η αποφυγή για αρκετά χρόνια της τροφής που προκαλεί την τροφική αλλεργία μπορεί να προφυλάξει από την εκδήλωσή της.
  • Η τροφική αλλεργία σε ξηρούς καρπούς και θαλασσινά συνήθως διαρκεί για όλη τη ζωή του πάσχοντα.
  • Η αποφυγή της τροφής που προκαλεί την αλλεργία είναι ο πιο βασικός τρόπος πρόληψης.
  • Πριν την κατανάλωση ενός τροφίμου θα πρέπει να διαβάζω την ταμπέλα με τα συστατικά.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Δροσοπούλου

Ονομάζομαι Κατερίνα Δροσοπούλου! Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάτρης της καλής μουσικής και των ταξιδιών, δε χάνω ποτέ ευκαιρία να ανακαλύπτω νέα μέρη. Αγαπώ τις ατέλειωτες συζητήσεις με φίλες και δε θα ακούσεις ποτέ όχι από μένα σε κάποια πρόταση για έξοδο. Υπέρμαχη οπαδός της φράσης: «Μέρα χωρίς να χαμογελάς, είναι χαμένη μέρα» E-mail επικοινωνίας: cathrindrosopoulou@gmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;