Τραυματισμοί δοντιών: με το δόντι στην τσέπη και όχι στο στόμα

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να γυρίσει ένα παιδάκι με τα δόντια στην τσέπη και όχι στο στόμα. Όσο και να φαίνεται σαν κινηματογραφική σκηνή – μάλλον βίαιη σκηνή από ταινία τρόμου – υπάρχουν κάποιες μικρές αλλά σωτήριες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε ώστε η περιπέτεια αυτή να έχει happy end και οι τραυματισμοί δοντιών να γίνουν μόνο μια άσχημη ανάμνηση.

Τι είναι η εκγόμφωση;

Όταν ένα δόντι βγει τελείως από τη γνάθο όλο από τη ρίζα του τότε πρόκειται για εκγόμφωση. Αυτή είναι μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση γιατί πρέπει να προσέξουμε πολύ πώς θα χειριστούμε το δόντι που έφυγε καθώς και γιατί πρέπει να γίνουν όλα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα, έτσι ώστε να τοποθετηθεί πάλι πίσω και να μείνει στη θέση του. Αν γίνουν όλα σωστά υπάρχει σημαντική πιθανότητα να σωθεί το δόντι.

Αρχικά το πιο σημαντικό βήμα είναι αξιολογηθεί η γενική κατάσταση του ασθενή. Αν για παράδειγμα έχει χτυπήσει σοβαρά το κρανίο, ζαλίζεται, αιμορραγεί ή κάποια άλλη απειλητική κατάσταση είναι παρούσα, εννοείται πως προηγείται η αξιολόγηση και αντιμετώπισή της. Εάν υπάρχει αιμορραγία από το ούλο τοποθετείστε μία γάζα και δαγκώστε την έτσι ώστε να σταματήσει.

Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι να βρεθεί το δόντι καθώς χωρίς αυτό το επόμενο βήμα για την αποκατάσταση της οδοντοστοιχίας είναι πολύ πιο ακριβό, χρονοβόρο και κοστίζει. Επομένως ψάξτε και βρείτε το δόντι!! αντίστοιχα αν έχει σπάσει βρείτε όλα τα κομμάτια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρήκα το δόντι! Τώρα τι;

Η ρίζα του δοντιού είναι το πιο ευαίσθητο σημείο και πρέπει να παραμείνει ζωντανή και ανέπαφη έτσι ώστε να επανεμφυτευθεί το δόντι επιτυχώς. Πιάστε το δόντι από τη μύλη, δηλαδή την πλευρά από την οποία μασάμε. ΜΗΝ αγγίξετε την ρίζα του δοντιού, γιατί τα κύτταρα γύρω από τη ρίζα μπορεί να καταστραφούν ή να μολυνθούν κι έτσι να αποτύχει η επανατοποθέτηση του δοντιού.

Εάν το δόντι έπεσε κάτω και φαίνεται βρώμικο το ξεπλένετε πιάνοντας από τη μύλη με λίγο γάλα (ή αν δεν είναι διαθέσιμο τότε με κρύο νερό για λίγο). ΜΗΝ το σκουπίσετε με πανί ή χαρτί. ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε σαπούνι ή απολυμαντικά.

Το καλύτερο επόμενο βήμα είναι να το επανατοποθετήσετε προσεκτικά πίσω στο φατνίο του (στην τρύπα που έμεινε πίσω), έτσι ώστε να παραμείνει υγρό και στο φυσικό του περιβάλλον μέχρι να πάτε στον οδοντίατρο. Εναλλακτικά, μπορείτε να κρατήσετε το δόντι μέσα στο στόμα σας κάτω από τη γλώσσα ή ανάμεσα στο κάτω χείλος ή το μάγουλο και τα ούλα. Μπορείτε επίσης να το διατηρήσετε σε ένα καθαρό δοχείο με κρύο γάλα ή ακόμη και με σάλιο σας, όχι όμως σε νερό. Εάν πρόκειται για παιδί ή άτομο που κινδυνεύει να πνιγεί, μην το τοποθετήσετε στο στόμα ελεύθερο αλλά φυλάξτε το σε δοχείο. ΜΗΝ το τυλίξετε σε χαρτί ή πανί, ακόμη και αν είναι βρεγμένο.

Αν πρόκειται για νεογιλό δόντι (τα προσωρινά δόντια των παιδιών) δεν το τοποθετούμε πίσω γιατί υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσουμε το μόνιμο που βρίσκεται μες στο ούλο κάτω από αυτό που βγήκε. Το μόνο απαραίτητο είναι να πάμε στον οδοντίατρο.

Πηγαίνετε στον οδοντίατρό σας!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευαγγελία Κουκάκη

Νέα γιατρός. Ενδιαφέροντα εκτός ιατρικής : σινεμά, ταξίδια, χορός και κατά καιρούς συνειδητοποίηση / αποδοχή της μη ύπαρξης νοήματος της ζωής à la Camus. Για τους φίλους Υβέτ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;