Τραπέζι για Vegans

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μια άβολη κατάσταση για τους vegans;

Σε πολλές από τις χώρες στις οποίες γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, είναι σύνηθες να πραγματοποιούνται μεγάλα οικογενειακά τραπέζια. Τα τραπέζια αυτά έχουν ως βάση τους το κρέας. Το μονοπώλιο του κρέατος όμως αποκλείει τους αγαπημένους μας vegans από την απόλαυση. Πρώτον επειδή βλέπουν τα καημένα τα ζωντανά, καλοψημένα και περιποιημένα πάνω στο τραπέζι. Δεύτερον επειδή δεν υπάρχει τίποτα άλλο διαθέσιμο για να φάνε και να χορτάσουν. Για το πρώτο, δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Για το δεύτερο όμως μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια πράγματα για να μη μείνουν τουλάχιστον οι άνθρωποι νηστικοί. Υπάρχουν πολλές ιδέες που μπορούν να αναβαθμίσουν το γιορτινό τραπέζι και να το κάνουν πιο… vegan-friendly!

Ιδέα Νο.1

ΣΑΛΑΤΕΣ

Αγαπητές οικοδέσποινες και αγαπητοί οικοδεσπότες γεμίστε το τραπέζι σας με σαλάτες! Οι σαλάτες εξάλλου δεν θα καταλήξουν στην κοιλιά μόνο των χορτοφάγων αλλά και όλων των υπόλοιπων. Αποτελούν ένα από τα καλύτερα ορεκτικά που μπορούν να σερβιριστούν σε ένα τραπέζι. Πέραν του ότι περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού. Συνεπώς δεν καταναλώνουμε σαν αρπακτικά τεράστιες ποσότητες κρέατος.

Μια σαλάτα δεν μπορεί απαραίτητα να είναι και μόνο ορεκτικό. Μπορεί να είναι και κυρίως πιάτο. Αυτό εξαρτάται από το μεράκι του μάγειρα/της μαγείρισσας που πραγματικά μπορεί να κάνει μια σαλάτα, τούρμπο. Αρχικά θα μπορούσε να περιέχει τα “βασικά” όπως για παράδειγμα μαρούλι, λάχανο, καρότα, κρεμμύδι φρέσκο ή και ξερό. Έπειτα μπορεί να εμπλουτιστεί με πατάτες, μανιτάρια, παντζάρια, ραπανάκια, φινόκιο, ρόκα και σπανάκι. Αυτό που θα απογείωνε την σαλάτα σας ακόμη περισσότερο θα ήταν η προσθήκη κρουτόνς, κους κους ή άλλων δημητριακών. Τέλος μην ξεχνάτε το ελαιόλαδο, το κοινό ξύδι, το ξύδι μπαλσάμικο, ανάλογα πάντα με τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιήσατε.

Ιδεά Νο.2

– ΚΕΦΤΕΔΕΣ

Η παύλα μπροστά από την λέξη κεφτέδες, υποδηλώνει ότι λείπει το πρώτο συνθετικό της λέξης! Ντοματοκεφτέδες, σπανακοκεφτέδες, πατατοκεφτέδες, πρασοκεφτέδες, λαχανοκεφτέδες. Πολλά υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παρασκευή ενός κεφτέ. Οι κεφτέδες είναι ιδιαίτερα αγαπητό ορεκτικό σε μεγάλους και σε παιδιά. Όπως και οι σαλάτες μπορούν να αποτελέσουν αυτοτελή κυρίως πιάτα. Τρώγονται εύκολα -και γρήγορα- και δεδομένου ότι περιέχουν υλικά φυτικής προέλευσης, όμοια με τις σαλάτες μπορούν να προκαλέσουν το αίσθημα κορεσμού. Οι κεφτέδες λαχανικών είναι πολύ οικονομικοί και εύκολοι στην προετοιμασία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως πρώτη ύλη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και η σόγια, εντούτοις δεν την απολαμβάνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Πολλοί μάλιστα ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργίας.

Ιδέα Νο.3

ΠΑΤΑΤΕΣ

Πατάτες τηγανιτές, πατάτες ψητές, πατάτες βραστές. Κάθε τρόπος μαγειρέματος της πατάτας έχει πραγματικά ένα θεσπέσιο αποτέλεσμα. Οι πατάτες μπορούν να συνοδεύουν σχεδόν τα πάντα. Οι πατάτες μπορούν να καταναλωθούν σχεδόν από όλους! Επομένως γιατί να μην γίνεται παραπάνω από αισθητή η παρουσία τους στο τραπέζι;

Ιδέα Νο.4

ΓΛΥΚΑ ΓΙΑ VEGANS

Δεν γίνεται όλοι αφού έχουν φάει του σκασμού, να μην κλείσουν τη βραδιά με ένα λαχταριστό επιδόρπιο! Ένα γλύκισμα, κάτι! Οι χορτοφάγοι και εδώ αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εντούτοις υπάρχουν αρκετά γλυκά που είναι vegan-friendly, εξίσου νόστιμα και λαχταριστά με τα υπόλοιπα. Συνήθως τα χορτοφαγικά επιδόρπια ταυτίζονται με τα νηστίσιμα επιδόρπια. Πέραν όμως από αυτό, πολλά είναι τα χορτοφαγικά γλυκά που μπορούν να παρασκευαστούν αν αντικατασταθούν τα υλικά ζωικής προέλευσης με άλλα φυτικής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το γάλα σόγιας ή το βούτυρο φουντουκιού, και πολλά άλλα τέτοια υποκατάστατα. Από τα χορτοφαγικά επιδόρπια δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να λείπουν τα φρούτα! Μια πολύ καλή ιδέα θα ήταν η κοινή φρουτοσαλάτα ή το σουβλάκι φρούτων.

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι λοιπόν δεν είναι μια άβολη κατάσταση για τους vegans

Καλό θα ήταν, όσο και αν διαφωνούμε με τις διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου, να τις σεβόμαστε. Οι παραπάνω μικρές προτάσεις μας σίγουρα θα κάνουν τους vegans στο τραπέζι σας να περάσουν τέλεια. Ταυτόχρονα όμως δεν επιβαρύνονται οι μη-vegans. Μάλιστα τα περισσότερα από τα παραπάνω πιάτα μπορούν να ευχαριστήσουν τους ουρανίσκους όλων των παρευρισκόμενων στο τραπέζι. Να μην ξεχάσουμε να παραλείψουμε πως δεν πληγώνουν την τσέπη μας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ!!

ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΙ VEGANS ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΜΕΛΙ.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;