Το σωστό μάσημα της τροφής: Πώς συμβάλλει στην διατήρηση της καλής υγείας;

 

 

Σωστό μάσημα και καλή υγεία
Πηγή εικόνας: poiostigiati.gr

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες με το χαμό ενός μικρού παιδιού μόλις 2.5 ετών από πνιγμό με τροφή, στον παιδικό σταθμό όπου φιλοξενούνταν, οφείλουμε να εξετάσουμε τη σημαντικότητα του μασήματος και τη συμβολή του στην υγεία μας. Οι ενήλικες πρέπει να γνωρίζουν τεχνικές για το σωστό μάσημα της τροφής, που εν συνεχεία θα διδάξουν στα παιδιά τους προκειμένου να αποφεύγονται, όσο είναι δυνατόν, τέτοιου είδους περιστατικά, είτε μιλάμε για ενήλικα, είτε για παιδί.

Ποιοι είναι οι 5 λόγοι που κάνουν τόσο σημαντικό το μάσημα;

  1. Διατηρεί σε ισορροπία το βάρος μας

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πανεπιστήμια, έδειξαν ότι το μάσημα όταν γίνεται σιγά – σιγά, βοηθάει στην μη αύξηση του βάρους ή στην μείωση αυτού. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που μασούσαν αργά έτειναν να λαμβάνουν 10% λιγότερες θερμίδες από αυτές που έπαιρναν συνήθως.

  1. Ευκολία στην πέψη

Η πέψη είναι μια διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη που χρειάζεται ενίσχυση από τον οργανισμό, ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλά. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με επιτυχία μέσω του σωστού μασήματος, εφόσον βοηθάει το στομάχι να λειτουργεί πιο σωστά με αποτέλεσμα να διασπάται το φαγητό ευκολότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  1. Προστασία του εντέρου από βακτήρια

Τα μεγάλα κομμάτια τροφής που συσσωρεύονται στο στομάχι και εν συνεχεία στο έντερο, αδυνατούν να διασπαστούν εύκολα όπως τα μικρότερα κομμάτια, με αποτέλεσμα στην προσπάθεια πέψης τους να δημιουργούνται βακτήρια στο έντερο που προκαλούν δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, αέρια, διάρροια, κοιλιακό άλγος.

  1. Συγκέντρωση περισσότερης ενέργειας και θρεπτικών ουσιών

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Institute of Food Technologists Annual Meeting and Food Expo στο Σικάγο, όπου ζητήθηκε από ένα αριθμό ατόμων να μασήσει αμύγδαλα, διαπιστώθηκε ότι όσοι μάσησαν αρκετή ώρα τα αμύγδαλα με αποτέλεσμα να διασπαστούν σε μικρά κομμάτια, τα χώνεψαν πολύ καλύτερα και έλαβαν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Σε αντίθεση, με όσους δεν μάσησαν σωστά την τροφή αυτή, ναι μεν έλαβαν θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, όμως είχαν και περισσότερες πιθανότητες να λάβουν μύκητες ή βακτήρια.

  1. Κάνει καλό στα δόντια

Κατά το μάσημα δημιουργείται σάλιο όπου είναι ιδανικό για την προστασία των δοντιών καθώς, βοηθάει στην αποβολή των υπολλειμάτων τροφής και δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας από την πλάκα και την τερηδόνα. Επίσης, οι ιστοί των δοντιών γυμνάζονται με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ισχυρά.

Πως πρέπει να μασάμε για πιο σωστή διάσπαση της τροφής

Παρ’ ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο να μασάει την τροφή του, καλό είναι να ακολουθεί κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές μασήματος για καλύτερα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον γκουρού της διατροφής Horace Fletcher, όπως τα ανέφερε στους Times της Ινδίας.

  • Μασάμε αργά και σταθερά
  • Μασάμε ώσπου η τροφή να αποκτήσει υγρή μορφή και να χάσει την αρχική της υφή
  • Καταπιείτε πριν την λήψη άλλης μπουκιάς
  • Λήψη υγρών αφού έχετε καταπιεί

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι το μάσημα όσο ευεργετικό μπορεί να είναι, τόσο αντιπαραγωγικό μπορεί να εξελιχθεί. Αυτό οφείλεται όταν γίνεται χωρίς λόγο, με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στην πέψη και φουσκώματα που οδηγούν σε άλγος. Συνήθως, συμβαίνει όταν μασάμε τσίχλα, η οποία προετοιμάζει τον οργανισμό για την λήψη τροφής, που εν συνεχεία δεν λαμβάνει με πρόσημο το άσκοπο φούσκωμα. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, οφείλουμε να μασάμε την τσίχλα πριν το γεύμα ή το δείπνο.

Πηγή: https://www.omorfizoi.gr/7-simantiki-logi-gia-na-masate-sosta-fagito-sas/

Διαβάστε ακόμη:
https://www.maxmag.gr/soma-igia/prote-ni-poso-simantiki-einai-gia-ta-paidia/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;