Το φαινόμενο της Παχυσαρκίας: H μάστιγα της εποχής μας

Το φαινόμενο της παχυσαρκίας παρουσιάζει φοβερή έξαρση κατά την τελευταία δεκαετία. Τα αυξημένα ποσοστά καθιστικής εργασίας σε συνδυασμό με τα μειωμένα ποσοστά φυσικής δραστηριότητας και κακής διατροφής έχουν σαν αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της λιπώδους μάζας σε σχεδόν πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα τελευταία στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία το 53% των ευρωπαίων είναι υπέρβαροι. Στην Ελλάδα τα ποσοστά φτάνουν τα 58%. Καθώς επίσης τα ελληνόπουλα βρίσκονται στην πρώτη θέση στον πίνακα της παιδικής παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας (2021) τα υψηλότερα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας βρίσκονται στις μεσογειακές χώρες (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία). Όπου το 19%-24% των αγοριών και το 14%-19% των κοριτσιών έχουν υπερβεί το όριο της παχυσαρκίας.

 

παχυσαρκία
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/6/65/Overweight_population_map_July_2021_V2.png

 

Αιτίες

Μια από τι αιτίες είναι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες. Καθώς οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και η τεχνολογική εξέλιξη έχουν κάνει εύκολη την πρόσβαση σε φαγητό κακής ποιότητας (junk food). Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας το μέσο παιδί καταναλώνει ανθυγιεινά σνακ τουλάχιστον 3 φορές μέσα στην εβδομάδα. Σε μια μελέτη 4600 ατόμων  το 2010 στη Κινά από τον G T Ko  et al βρέθηκε ότι το 20% των ανδρών και το 10% των γυναικών καταναλώνει 2 συσκευασίες αναψυκτικών με ζάχαρη την ημέρα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 26% τα τελευταία 40 χρόνια. Δηλαδή ο μέσος Έλληνας καταναλώνει πάνω από 750 θερμίδες επιπλέον κάθε μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

παχυσαρκία
https://www.indiatvnews.com/lifestyle/health-eating-fast-food-can-make-kids-fat-589177

                 Παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις

 Καθώς η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας η επιστημονική κοινότητα έχει ασχοληθεί εκτενώς με τις επιδράσεις της παχυσαρκίας στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με αρκετά ευρήματα η παχυσαρκία συσχετίζετε άμεσα με πρόκληση

Καθώς σύμφωνα με τον Ryan Kolb et al η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα για καρκίνο του μαστού, παχέος εντέρου και στο ήπαρ.

Παχυσαρκία
https://health.clevelandclinic.org/overweight-heres-why-those-extra-pounds-are-hard-on-your-heart/

Παχυσαρκία και άσκηση

Η άσκηση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Οι υπέρβαροι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Αμερικανικού κολεγίου αθλιατρικής. Όπου προτείνετε 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση/ εβδομάδα καθώς και τουλάχιστον 2 φορές  την εβδομάδα προπόνηση με αντιστάσεις. Σε μια μελέτη της Suleen S Ho et al βρέθηκε ότι 12 εβδομάδες συνδυαστικής προπόνησης  (αερόβιας και αντιστάσεων) είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση του  κινδύνου καρδιακής πάθησης και την αύξηση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου σε υπέρβαρα άτομα. Ο συνδυασμός αερόβιας και άσκησης με αντιστάσεις είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ποιότητας ζωής καθώς και της οστικής πυκνότητας παχύσαρκων και υπέρβαρων ατόμων που έχουν επιζήσει από καρκίνο του μαστού. Επίσης ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης του  Su LiQiang et al όπου η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης αποδείχθηκε ακίνδυνη και πολύ αποτελεσματική στην βελτίωση σύστασης σώματος υπέρβαρων ατόμων.

παχυσαρκία
https://nypost.com/2018/06/28/exercise-and-obesity-are-somehow-both-rising/

Μέτρα και αντιμετώπιση

Καθώς η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία είναι σημαντικό όλοι οι άνθρωποι να διατηρούν μια ισορροπημένη διατροφή, να ασκούνται τακτικά και να κοιμούνται αρκετές ώρες. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας της παχυσαρκίας είναι αναγκαία η επιστράτευση ενός δικτύου επαγγελματιών υγείας. Όπως είναι ο γιατρός, ο διατροφολόγος, ο αθλητικός επιστήμονας και ο ψυχολόγος. Η σωστή συνεργασία αυτού του δικτύου θα έχει  σαν αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά το φαινόμενο της παχυσαρκίας.

παχυσαρκία
https://www.cmpa-acpm.ca/en/education-events/good-practices/professionalism-ethics-and-wellness/professionalism

 

Δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές απάτες με άτομα που κερδοσκοπούν από τέτοιες καταστάσεις προτείνετε στον ασκούμενο να ζητήσει από τον επαγγελματία που θα εμπιστευθεί να του δείξει το πτυχίο του καθώς και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 

 

References

World health organization High rates of childhood obesity alarming given anticipated impact of COVID-19 pandemic

https://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2021/high-rates-of-childhood-obesity-alarming-given-anticipated-impact-of-covid-19-pandemic

 

G T Ko Risk associations of obesity with sugar-sweetened beverages and lifestyle factors in Chinese: the ‘Better Health for Better Hong Kong’ health promotion campaign (2010)

https://www.nature.com/articles/ejcn2010181

 

Carl J. Obesity and Cardiovascular Disease: Risk Factor, Paradox, and Impact of Weight Loss (2009)

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109709007463?via%3Dihub

 

Ryan Kolb Obesity and cancer: inflammation bridges the two

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4992602/

 

Christina M Dieli-Conwright Aerobic and resistance exercise improves physical fitness, bone health, and quality of life in overweight and obese breast cancer survivors: a randomized controlled trial

https://breast-cancer-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13058-018-1051-6

 

Suleen S Ho The effect of 12 weeks of aerobic, resistance or combination exercise training on cardiovascular risk factors in the overweight and obese in a randomized trial (2012)

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-12-704

 

Paul Poirier Obesity and Cardiovascular Disease: Pathophysiology, Evaluation, and Effect of Weight Loss (2005)

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.106.171016

 

Su LiQiang Effects of HIIT and MICT on cardiovascular risk factors in adults with overweight and/or obesity: A meta-analysis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6349321/

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευάγγελος Καραθανάσης

Είμαι πτυχιούχος αθλητικός επιστήμονας από το πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχοντας εξειδίκευση στην προσωπική εκγύμναση (personal training) από το Αμερικανικό κολλέγιο αθλητιατρικής (NASM) και στην μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης από την Αμερικανική εταιρεία EXOS η οποία αναλαμβάνει την προετοιμασία των αθλητών του NFL, NBA καθώς και των drafts. Με το τέλος των σπουδών μου ξεκίνησα να εργάζομαι σαν γυμναστής παρέχοντας υπηρεσίες προσωπικής εκγύμνασης σε διάφορα γυμναστήρια και αθλητικά κέντρα στην πόλη της Λευκωσίας υποστηρίζοντας τις θεωρητικές γνώσεις με πρακτική εμπειρία. Βασική μου επιδίωξη είναι να προτρέπω τον κόσμο να γυμνάζεται και πιο συγκεκριμένα να γυμνάζεται σωστά.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;