Το αλάτι στην καθημερινότητα μας

Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο και πρόκειται για την κυριότερη πηγή πρόσληψης ιωδίου. Το νάτριο, εκτός από το επιτραπέζιο αλάτι, βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα. Κάποια ποσότητα νατρίου περιέχεται εκ φύσεως στα τρόφιμα , αλλά η μεγαλύτερη ποσότητα προστίθεται σε αυτά για γεύση και συντήρηση. Ο οργανισμός μας χρειάζεται μία μικρή ποσότητα για να είναι υγιής, καθώς το νάτριο συμβάλλει στη ρύθμιση των υγρών του σώματος, όπως επίσης και στη σωστή λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος. Αντίθετα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νατρίου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων στο μέλλον.

αλάτι

Ημερήσια κατανάλωση αλατιού

Ενδεικτικά, η συνολική ημερήσια κατανάλωση αλατιού, αυτού που προστίθεται αλλά και αυτού που περιλαμβάνεται ήδη στα τρόφιμα, θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 2 γραμμάρια την ημέρα για παιδιά 1-3 ετών. Για παιδιά 4-6 ετών τα 3 γραμμάρια την ημέρα, ενώ για παιδία από 7 ετών και άνω αφορά ό,τι και τους ενήλικες, δηλαδή 5 γραμμάρια την ημέρα.
Κάπου εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι 5 γραμμάρια αλατιού ισοδυναμούν με 1 κουταλάκι του γλυκού.
Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να μειώσετε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνετε καθημερινά

Αποφεύγετε την κατανάλωση τροφίμων που δεν είναι σπιτικά. Συνήθως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, γι΄αυτό μπορείτε να ετοιμάσετε αντίστοιχα φαγητά στο σπίτι, όπως σουβλάκι, πίτσα κ.λ.π. , έτσι ώστε να γνωρίζετε τα υλικά που χρησιμοποιείτε.Το ίδιο ισχύει και για τα κονσερβοποιημένα φαγητά.Ένα πολύ καλό κόλπο που μπορείτε να κάνετε είναι αντί για αλάτι στο φαγητό σας να χρησιμοποιείτε διάφορα μυρωδικά, όπως ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, όπως επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεμόνι ή ξίδι.Ακόμη, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να καταναλώνετε αλμυρά σνακ, όπως είναι τα πατατάκια, τα γαριδάκια κ.ά. , διότι το ποσοστό του αλατιού είναι πολύ υψηλό.

Πολύ σημαντικό όμως θα ήταν να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων

Οι ετικέτες αυτές μας ενημερώνουν τόσο για την περιεκτικότητα τους σε αλάτι όσο και σε νάτριο.
Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ένα τρόφιμο μπορεί να χαρακτηριστεί σύμφωνα με την περιεκτικότητα του σε αλάτι/νάτριο ως:
Υψηλό σε αλάτι/νάτριο: Όταν στα 100 γραμμάρια περιέχει περισσότερο από 0,6 γραμμάρια νατρίου ή 1,5 γραμμάριο αλατιού.
Μέτριο σε αλάτι/νάτριο: Όταν στα 100 γραμμάρια περιέχει 0,3 έως 0,6 γραμμάρια νατρίου.
Χαμηλό σε αλάτι/νάτριο: Όταν στα 100 γραμμάρια περιέχει 0,1 γραμμάρια νατρίου ή 0,3 γραμμάρια αλατιού, ή λιγότερο.
Πολύ χαμηλό σε αλάτι/νάτριο: Όταν στα 100 γραμμάρια ή 100 ml περιέχει όχι περισσότερο από 0,04 γραμμάρια νατρίου ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού.
Ελεύθερο αλατιού/νατρίου: Όταν στα 100 γραμμάρια ή 100 ml περιέχει όχι περισσότερο από 0,005 γραμμάρια νατρίου ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού ανά 100 γραμμάρια ή 100 ml.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άντα Καζαντζόγλου

Γεννημένη στον Πειραιά, με σπουδές πάνω στην διατροφή και με μεγάλη αγάπη για το ραδιόφωνο. Αδυναμία στη μουσική αλλά και στον κινηματογράφο, καθώς δηλώνω cinephile! Μαζί θα μιλήσουμε για θέματα που αφορούν κυρίως την διατροφή, αλλά και τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;