Το AIDS στις χώρες του Τρίτου Κόσμου

Το aids στις χώρες του τρίτου κόσμου
Πηγή εικόνας: Γιατροί χωρίς Σύνορα (msf.gr)

Το AIDS αποτελεί μέχρι σήμερα ταμπού για τις ανεπτυγμένες χώρες. Είναι ο ιός της Ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας. Τα γονιδιακά σωματίδια του RNA μετατρέπεται με την διαδικασία της αντίστροφης μεταγραφάσης σε κυτταρικά DNA γονιδιακά σωματίδια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χτίζεται ο ιός στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως μία απλή γρίπη. Ο ρετροϊός αυτός με τα χρόνια εξελίσσεται, αναπτύσσεται σε ραγδαίους ρυθμούς και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η έντονα μεγάλες μεταλλάξεις του, καθώς και το τεράστιο ποσοστό αναπαραγωγής του στον πληθυσμό.

Τι είναι το AIDS

Το AIDS έχει σαν γνώρισμα το ότι προκαλεί μείωση της ικανότητας προστασίας του οργανισμού από ιούς και λοιμώξεις. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι, ένας άνθρωπος που θα μολυνθεί από τον ιό του AIDS, παύει πλέον να έχει τη δυναμική να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ιό η μόλυνση προκύψει από κάποια λοίμωξη. Έτσι, ο οργανισμός του είναι αδύναμος και επιρρεπείς σε οποιαδήποτε ασθένεια. Με τον καιρό εξελίσσεται η ασθένεια, ο οργανισμός εξασθενεί όλο και περισσότερο και τελικά ο ασθενής οδηγείται στο θάνατο.

Προέλευση του Aids

Σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι ο ιός του AIDS προέρχεται από την ανοσοανεπάρκεια τον χιμπαντζήδων. ο HIV-1 είναι στενά συνδεδεμένος με τους χιμπατζήδες, ενώ ο SIV είναι στενά συνδεδεμένος με τους πιθήκους. Φαίνεται ότι, ο ιός του AIDS πέρασε από τους χιμπατζήδες στους ανθρώπους μέσω του κυνηγιού. Αυτό πραγματοποιήθηκε με την κατανάλωση κρέατος χιμπατζήδων ή τον τραυματισμό των κυνηγών.

Αν και θα έπρεπε οι κυνηγοί να αντιμετωπίσουν άμεσα τον ιό του AIDS, φάνηκε ότι ο ιός κατάφερε σε κάποιους κυνηγούς να εγκαθιδρυθεί στο σώμα τους. Αυτό είχα σαν αποτέλεσμα, να επεκταθεί στο ανοσοποιητικό του σύστημα και έτσι να δημιουργήσει την ανθρώπινη ανοσοανεπάρκεια. Ο SIV προσαρμόστηκε μέσω της μετάλλαξης του στον ανθρώπινο ξενιστή και μετατράπηκε στον HIV-1.

Αντιμετώπιση του AIDS

Υπάρχει όμως και η περίπτωση ενός ποσοστού 5% στον πληθυσμό ανθρώπων που έχουνε μολυνθεί από τον ιό του AIDS, κατά το οποίο οι άνθρωποι αυτοί δεν χρειάζεται να λάβουν ποτέ στη ζωή τους αντιρετροϊκά φάρμακα. Έτσι, δεν μπόρεσαν να καταστήλουν, όσο μπορούν, την διαδικασία εξέλιξης του ιού. Οι έρευνες έδειξαν ότι αυτό γίνεται, διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο ισχυρό, σε σχέση με τους άλλους ασθενείς. Άρα, μπορούν να αντιμετωπίζουν τον ιό σαν ένα αυτοάνοσο νόσημα. Το υπόλοιπο ποσοστό του πληθυσμού των ασθενών του AIDS είναι αναγκασμένο εφ όρου ζωής να λαμβάνει αντιρετροϊκά φάρμακα, προκειμένου να καλυτερεύσει την ποιότητα ζωής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το AIDS μπορεί να παρουσιαστεί στα 2 έως 10 χρόνια από την στιγμή που θα μολυνθεί το άτομο. Με την κατάλληλη αντιρετροϊκή αγωγή μπορεί να παρατείνει την διάρκεια ζωής του ασθενή κατά πολύ. Χωρίς θεραπεία ο ασθενής δεν θα ζήσει πάνω από τρία χρόνια.

AIDS και Τρίτος κόσμος

Σήμερα το aids είναι ένας ιός, ο όποιος μπορεί να θεραπευτεί, κυρίως τις χώρες του δυτικού πολιτισμού. Η αντιρετροϊκή αγωγή που δίδεται στους ανθρώπους είναι σε μεγάλο ποσοστό επιτυχημένη. Το αποτέλεσμα είναι να παρατείνει την διάρκεια ζωής τους και να τους προσφέρει μία καλύτερη ποιότητα αυτής. Το προνόμιο αυτό όμως, όπως προαναφέραμε το έχουν κατά κύριο λόγο οι άνθρωποι στον δυτικό πολιτισμό. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δεδομένο προνόμιο στις χώρες του δυτικού πολιτισμού. Όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπείες.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει το ίδιο και στις χώρες του τρίτου κόσμου. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα οι άνθρωποι που ανήκουν σε χώρες του τρίτου κόσμου δεν έχουνε δυνατότητα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να μην μπορούν να λάβουν τις ειδικές αγωγές για τις ασθένειες που έχουν, όπως είναι ο ιός του AIDS. Έτσι, για τους ανθρώπους αυτούς είναι δύσκολο να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους καθώς και η ποιότητα της. Αντιθέτως, βιώνουν σε πολύ ακραίο βαθμό τις επιπτώσεις των ασθενειών, όπως είναι ο ιός του AIDS, με αποτέλεσμα να είναι αυξημένη θνησιμότητα.

Ποσοστά εμφάνισης της νόσου στις χώρες του Τρίτου Κόσμου

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουνε ληφθεί κατά καιρούς, η Υποσαχάρια Αφρική αποτελεί την πρώτη χώρα σε θνησιμότητα από τον ιό του AIDS. Το ποσοστό στο οποίο συναντάται η νόσος είναι 65%. Τα περισσότερα παιδιά ζουν υπό τον φόβο ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό, τον οποίο έχουν κληρονομήσει  από τους γονείς τους. Επίσης, βιώνουν την ορφάνια είτε από τον έναν είτε και από τους δύο γονείς, επειδή ήταν φορείς του ιού του AIDS και έχασαν τη ζωή τους, λόγω του ότι δεν είχαν την απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψή.

Σε αντίθεση με το 2000, όπου οι έρευνες για τη θεραπεία του AIDS ήταν σε αρχικά στάδια, σήμερα η εξέλιξη της και οι επιτυχημένες αντιρετροϊκές αγωγές, θα έπρεπε να έχουν μειώσει την θνησιμότητα στις χώρες του τρίτου κόσμου. Αυτό όμως, δεν είναι κάτι το οποίο έχει καταστεί εφικτό ακόμα.

Στο Μαλάουι, την Κένυα και την Νότιο Αφρική, οι άνθρωποι που έχουνε νοσήσει από τον ιό του AIDS σε ποσοστό 45%, δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε εξετάσεις καθώς και δεν έχουν λάβει την απαιτούμενη θεραπεία.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μία τεράστια ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά στον ιό του AIDS. Στην Αφρική σε ποσοστό 60% οι γυναίκες έχουν νοσήσει από τον ιό του HIV. Βιώνουν την κακοποίηση και την απόρριψη λόγω της νόσου. Η πολιτεία των χωρών του τρίτου κόσμου αδυνατεί να μεριμνήσει, προκειμένου οι γυναίκες να έχουν προνόμια και δικαιώματα όπως και οι άντρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων να είναι έντονα διαδεδομένη.

Μέριμνα για τον ιό του AIDS στις χώρες του Τρίτου Κόσμου

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά πολύ η μέριμνα για την αντιμετώπιση του ιού του AIDS, τόσο στο δυτικό σου και στο τρίτο κόσμο, φαίνεται ότι τα κράτη δεν αξιοποιούν την δυνατότητα που τους έχει δοθεί. Πολλά προγράμματα κατά καιρούς καθώς και μεγάλα χρηματικά ποσά έχουνε δοθεί, προκειμένου να δημιουργηθούν οργανώσεις και ειδικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον ιό του AIDS, κυρίως στον τρίτο κόσμο.

Τα προνόμια σε αυτόν δεν έχουν αλλάξει. Αντιθέτως, παραμένουν χαμηλά, με αποτέλεσμα η φαρμακευτική περίθαλψή να μην είναι προσβάσιμη σε ασθενείς χωρών του Τρίτου Κόσμου.

Η έλλειψη ενημέρωσης, εκπαίδευσης και περίθαλψης των ατόμων που ζουν στον τρίτο κόσμο, οδηγεί στην αύξηση των κρουσμάτων εμφάνισης του ιού του AIDS. Δεν υπάρχουν δομές φιλικές προς αυτά τα άτομα. Συνεπώς, είναι αδύνατον να λάβουν την γνώση, προκειμένου να μπορέσουν να προστατέψουν τον εαυτό τους από την μετάδοση του ιού.

Τι ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή κατάσταση. Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αξιοποιήσουν σωστά την Συμφωνία του TRIPS. Η συγκεκριμένη συμφωνία ορίζει το δικαίωμα όλων στην θεραπεία για νοσήματα όπως ο ιός του AIDS. Επίσης, τονίζει ότι είναι αναγκαία η ενημέρωση και η εκπαίδευση κυρίως στις χώρες του τρίτου κόσμου. Οι άνθρωποι αυτοί οφείλουν να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, να μπορούν να αναγνωρίζουν το πως πρέπει να προστατευτούν από την μετάδοση του ιού.

Τα κράτη πρέπει να οργανώσουν ομάδες εθελοντισμού, οι οποίες θα επισκέπτονται τις χώρες του τρίτου κόσμου. Θα ενημερώνουν και θα εκπαιδεύουν τους ενήλικες και τα παιδιά που τις απαρτίζουν. Ακόμη, θα πρέπει να γίνεται ιατρικός έλεγχος καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Θα ενημερώνονται σε τι ποσοστό έχει εξελιχθεί η μετάδοση του ιού, και έτσι θα δημιουργούν προγράμματα τέτοια, τα οποία θα βοηθήσουν στην μείωση της μετάδοσης του.

Τέλος, ορίζει ότι η διεθνής κυβερνήσεις και η παγκόσμιοι οργανισμοί, θα πρέπει να αναγνωρίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων ανήκουν στις χώρες του τρίτου κόσμου. Να τους παρέχουν πρόληψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω της παγκόσμιας χρηματοδότησης που έχει γίνει για τον ιό του AIDS.

Όλη αυτή η ανισότητα που διακρίνεται στον τρίτο κόσμο σε σχέση με τις χώρες του δυτικού πολιτισμού μας προτρέπει να κατανοήσουμε ότι, ακόμη και σήμερα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πράγματα που για εμάς που ανήκουμε σε χώρες του δυτικού πολιτισμού είναι αυτονόητα.

Πηγές

Τι είναι ο HIV και το AIDS; – HIVAIDSgr – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: hivaids.gr (Τελευταία τροποποίηση: 2/12/2021)

Το AIDS στον Τρίτο Κόσμο – Care – 2/11/2021 –

Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: care.gr (Τελευταία τροποποίηση: 2/12/2021)

Απαράδεκτα υψηλή θνησιμότητα στην Υποσαχάρια Αφρική – Γιατροί χωρίς Σύνορα – 27/7/2017 – Ανακτήθηκε απο την ηλεκτρονική διεύθυνση: msf.gr (Τελευταία τροποποίηση: 2/12/2021)

AIDS: Ιατρική, Νομική και Ηθική Προσέγγιση – ΑΠΘ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – Ιούλιος 2020 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: ikee.lib.auth.gr (Τελευταία τροποποίηση: 2/12/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;