Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χάνουμε βάρος

Πηγή εικόνας: onmed.gr

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απώλεια βάρους, ολόκληρο το σώμα περνάει από πολλές αλλαγές. Για κάθε κιλό που χάνεται, ένα ποσοστό αποβάλλεται από τους πνεύμονες με τη μορφή διοξειδίου του άνθρακα μέσω της εκπνοής, καθώς απελευθερώνεται ο άνθρακας που βρίσκεται αποθηκευμένος στα λιπώδη κύτταρα. Το υπόλοιπο ποσοστό, μετατρέπεται σε ιδρώτα, δάκρυα, ούρα και άλλα σωματικά υγρά.

Ας δούμε ποιες είναι οι αλλαγές όμως, που συμβαίνουν στο σώμα στην διάρκεια απώλειας βάρους:

  1. Το επίπεδο ενέργειας ανεβαίνει. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς μετά από την απώλεια σωματικού βάρους είναι η αύξηση της ενέργειας/αντοχής . Ο λόγος είναι πολύ απλός: όσο περισσότερο βάρος φέρουμε, τόσο περισσότερη ενέργεια δαπανούμε.
  2. Η μνήμη βελτιώνεται. Ο εγκέφαλός είναι ένα άλλο όργανο που επωφελείται από την απώλεια βάρους. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει, ότι η εξάλειψη του υπερβολικού λίπους μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες που σχετίζονται με το σχεδιασμό, τη στρατηγική και την οργάνωση. Μετά την απώλεια βάρους, ο εγκέφαλός γίνεται πιο ενεργός στην αποθήκευση νέων πληροφοριών και ως εκ τούτου χρειάζεται λιγότερους πόρους για να θυμηθεί εκ νέου τις απαραίτητες πληροφορίες.
  3. Το δέρμα γίνεται πιο καθαρό. Το ταξίδι απώλειας βάρους, παρέχει ένα επιπλέον μπόνους. Όχι μόνο αισθανόμαστε υγιείς αλλά φαινόμαστε και υγιείς. Όσοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να χάσουν το επιπλέον βάρος τους, έχουν παρατηρήσει τεράστιες αλλαγές στην εξωτερική τους εμφάνιση. Το δέρμα φαίνεται καθαρό και λαμπερό, σταμάτησε να ξεφλουδίζει, τα μαλλιά έγιναν πυκνότερα και τα νύχια δυνατά χωρίς τάση να σπάνε.
  4. Οι αρθρώσεις δεν πονάνε πια. Η απώλεια ενός μόνο κιλού σωματικού βάρους, μειώνει κατά 4 κιλά πίεσης στις αρθρώσεις και ιδιαίτερα των γονάτων . Φανταστείτε πόσο ευγνώμων θα ήταν τα γόνατά σας αν τα απελευθερώνατε από αυτό το βάρος! Επιπλέον, η απώλεια βάρους, ειδικά αν είναι σπλαχνικό λίπος που αποθηκεύεται γύρω από την κοιλιά, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και άλλων ασθενειών των αρθρώσεων.
  5. Οι αλλεργίες γίνονται πιο ήπιες. Το επιπλέον βάρος, επιβαρύνει το αναπνευστικό σύστημα και εάν πάσχετε συχνά από εποχιακές αλλεργίες επιδεινώνει τα συμπτώματά σας. Αλλά καθώς χάνουμε βάρος, αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ηπιότερες αλλεργίες καθώς τα κανάλια αναπνοής καθαρίζουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είμαστε σε θέση να χαλαρώσουμε την συσκευή εισπνοής και να αποφύγουμε τη λήψη των συνηθισμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων.
  6. Μειώνεται το πρήξιμο των ποδιών. Όταν μειώνεται το επιπλέον βάρος, χάνουμε λίπος από ολόκληρο το σώμα και αυτό περιλαμβάνει και τα πόδια. Το ίδιο ισχύει και με τα δάχτυλα των χεριών. Οπότε μην σας ξαφνιάσει το γεγονός ότι ενδέχεται να σας εφαρμόζουν μικρότερου μεγέθους παπούτσια ή δαχτυλίδια.
  7. Γινόμαστε πιο ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες. Καθώς χάνουμε λίπος, χάνεται κυριολεκτικά το «μονωτικό λίπος» που καλύπτει το σώμα και το διατηρεί ζεστό. Χωρίς αυτό το επιπλέον στρώμα, το σώμα γίνεται πιο ευαίσθητο στις αλλαγές της θερμοκρασίας, ειδικά στο κρύο. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αρχίζουμε να αισθανόμαστε πιο έντονα το κρύο, είναι ότι ο μεταβολικός ρυθμός επιβραδύνεται. Το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια, επειδή δεν έχει πια αρκετά αποθέματα λίπους.
  8. Ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες αλλάζει. Τα επίπεδα ορμονών συνδέονται στενά με το σωματικό βάρος. Έτσι, όταν χάνουμε ή προσλαμβάνουμε επιπλέον λίπος, το ενδοκρινικό σύστημα περνάει από ορισμένες αλλαγές. Η άνοδος και πτώση των επιπέδων οιστρογόνου και τεστοστερόνης, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την διαταραχή της  εμμήνου ρύσεως. Ενδεχομένως μια αυξημένη ή ελαττωμένη ροή και τη μείωση ή επιμήκυνση της διάρκειας του κύκλου.
  9. Λιγότεροι πονοκέφαλοι. Παρόλο που η παχυσαρκία δεν συνδέεται άμεσα με τους πονοκεφάλους, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας κατά 50%. Η τρέχουσα θεωρία, υποδηλώνει ότι τα λιπώδη κύτταρα αυξάνουν την ποσότητα φλεγμονής στο σώμα . Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χάνοντας επιπλέον βάρος μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και την συχνότητα των πονοκεφάλων.
  10. Ελαττώνεται το ροχαλητό. Η απώλεια τουλάχιστον 5% σωματικού βάρους, μπορεί να βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αποδεικνύεται ακόμη ότι και η μέτρια απώλεια βάρους μειώνει το υπερβολικό λίπος γύρω από το λαιμό που συνήθως εμποδίζει τους ανώτερους αεραγωγούς και επιδεινώνει τα συμπτώματα της άπνοιας του ύπνου και του ροχαλητού.

Πώς η εικόνα του σώματος επηρεάζει την ψυχική υγεία;

https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/systaseis-diatrofis/15867-sympliromata-diatrofis-kai-apoleia-varous-ti-isxyei

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Παπαδάκη

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα και κάτοικος Μονάχου . Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;