Τί πρέπει να τρώω όταν παίρνω αντιβιοτικά/εμβόλια;

Πολύ συχνά η χορήγηση μίας αντιβίωσης συνοδεύεται και από τις ερωτήσεις “μήπως πρέπει να τρώω και γιαούρτι ταυτόχρονα;”, “θα βοηθούσε αν έπινα έναν χυμό;”, “παίρνω αντιβίωση, μπορώ να πιω ένα ποτό;”. Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές και σε πολλές άλλες που αφορούν την διατροφή κατά την διάρκεια λήψης μίας αντιβίωσης είναι ότι εξαρτάται από το είδος της αντιβίωσης και πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας! Επίσης τι ισχύει για την διατροφή πριν και μετά το εμβόλιο;

Γαλακτοκομικά και αντιβίωση 

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η ίδια η φύση της αντιβίωσης επηρεάζει την μικροχλωρίδα του εντέρου και του ουροποιητικού συστήματος, οδηγώντας συχνά σε μυκητιάσεις. Γι’αυτό είναι γνωστό ότι το γιαούρτι βοηθά στην άμβλυνση τέτοιων συμπτωμάτων. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες κατηγορίες αντιβιώσεων, οι κινολόνες και οι τετρακυκλίνες, οι οποίες δεν πρέπει να συγχορηγούνται με γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ασβέστιο που περιέχεται στα γαλακτοκομικά δεσμεύει τις ενώσεις αυτές με αποτέλεσμα να μην γίνεται απορρόφηση τους από τον οργανισμό και να μην ολοκληρώνεται η θεραπευτική διαδικασία. Γι’ αυτό συνίσταται η κατανάλωση γαλακτοκομικών 2-3 ώρες πριν ή μετά την χορήγηση της αντιβίωσης. Όσον αφορά τα υπόλοιπα αντιβιοτικά (πενικιλίνες, κεφαλοσπορίνες, μακρολίδες, αμινογλυκοσίδες), η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν επηρεάζει αρνητικά την απορρόφησή τους.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο (σπανάκι, φακή, μοσχάρι) σαφώς και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Στην περίπτωση όμως των δύο παραπάνω κατηγοριών αντιβιοτικών (τετρακυκλίνες, κινολόνες) οι τροφές αυτές εμποδίζουν την καλή απορρόφηση των φαρμάκων και την βιοδιαθεσιμότητα τους στο οργανισμό. Συνεπώς γεύματα πλούσια σε σίδηρο συνίστανται 2 ώρες πριν ή μετά την αντιβίωση.

Φυσικοί χυμοί και αντιβίωση

Την περίοδο θεραπείας με αντιβιοτικά καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση φυσικών χυμών (πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ κ.α.), καθώς τα οξέα που περιέχουν μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση ή ακόμη και την δράση των αντιβιοτικών, όπως στην περίπτωση της ερυθρομυκίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλκοόλ κατά την θεραπεία με αντιβίωση

Η αντένδειξη στην κατανάλωση αλκοόλ μαζί με αντιβιοτικά αφορά συγκεκριμένα μόνο σκευάσματα και όχι όλα τα αντιβιοτικά γενικώς. Αφορά κυρίως τις ουσίες μετρονιδαζόλη, τινιδαζόλη, σουλφαμεθοξαζόλη, νιτροφουραντοΐνη, ισονιαζίδη, χλωραμφαινικόλη, οι οποίες σε συγχορήγηση με αλκοόλ προκαλούν την “αντίδραση δισουλφιράμης”. Η δισουλφιράμη χορηγείται σε αλκοολικούς για απεξάρτηση, γι’ αυτό μία γουλιά αλκοόλ και μόνο σε ταυτόχρονη χορήγηση με αυτό το φάρμακο οδηγεί σε βίαιες ανεπιθύμητες ενέργειες (ναυτία, έμετος, ταχυκαρδία, κοκκίνισμα προσώπου, κεφαλαλγία, εφίδρωση, ταχυκαρδία) και σε αυτές οφείλεται η άρνηση του αλκοολικού να ξαναπιεί. Τα αντιβιοτικά που αναφέρθηκαν παραπάνω προκαλούν τις ίδιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όταν γίνει ταυτόχρονη κατανάλωση ακόμη και μικρής ποσότητας αλκοόλ. Γενικά το αλκοόλ “ρίχνει” την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος και καλό θα είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση του κατά την θεραπεία με αντιβίωση ανεξάρτητα από το είδος της αντιβίωσης.

Ο μύθος του αυγού, της σοκολάτας και του ψαριού !  

«Μήπως έχετε φάει ψάρι, αυγό ή κοτόπουλο σήμερα;» ή «παρακαλώ να αποφύγετε να τα καταναλώσετε για 1-2 μέρες μετά το εμβόλιο». Αυτές είναι μερικές φράσεις που ακούμε συχνά στον χώρο της υγείας όταν σε κάποιον πρόκειται να γίνει ένα εμβόλιο. Με ποιον μηχανισμό μπορούν αυτές οι τροφές να συνδεθούν με τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου; Με κανέναν! Το άτομο που γνωρίζει πως είναι αλλεργικό στις τροφές αυτές είναι απαραίτητο να τις αποφεύγει ανεξαρτήτως του εμβολιασμού, ενώ σε περιπτώσεις βρεφών που δεν γνωρίζουμε αν είναι αλλεργικά ή όχι δεν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης αλλεργίας εξαιτίας του εμβολίου (η πρώτη έκθεση μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση χωρίς συμπτώματα και η δεύτερη, αλλεργική αντίδραση). Όμως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ο χρονισμός δεν είναι σημαντικός. Ακόμα και μήνες να μεσολαβήσουν μεταξύ των δύο περιστατικών, το άτομο με έφεση στην αλλεργία, θα την εκδηλώσει. 

Σε κάθε περίπτωση είτε αφορά στον εμβολιασμό είτε στην χορήγηση αντιβίωσης και κυρίως στην δεύτερη περίπτωση πρέπει να υπάρχει επαρκής ενημέρωση από τους επαγγελματίες υγείας προς αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών και παρεξηγήσεων! 

https://clinicalpharmacist.gr/2013/10/24/η-κότα-το-αυγό-και-τα-εμβόλια/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φεντερίκα Καπούλα

Μέλλουσα φαρμακοποιός, λάτρης του καλού φαγητού, των ταξιδιών, της ενημέρωσης, του θεάτρου και του διαβάσματος! Η αγάπη μου για τον άνθρωπο με έκανε να επιλέξω αυτό το αντικείμενο σπουδών και γι'αυτό μαζί θα δούμε κυρίως θέματα καθημερινά που αφορούν στην υγεία! Enjoy it!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;