Τι μας δείχνει η β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη (β-HCG) ?

Η β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται όταν το ωάριο που έχει γονιμοποιηθεί,  εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας, δηλαδή περίπου 7 ημέρες από τη γονιμοποίηση. Χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση και την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, για την παρακολούθηση έκτοπων κυήσεων και για την αξιολόγηση καθώς και παρακολούθηση ασθενών με όγκους όρχεων.

Η β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη είναι η ορμόνη που ανιχνεύεται στα τεστ εγκυμοσύνης, γιατί βρίσκεται και στα ούρα και στο αίμα της εγκύου.  Τα συνήθη τεστ κύησης του εμπορίου είναι ικανά να διαπιστώσουν την εγκυμοσύνη περίπου 4 με 5 ημέρες μετά την ημερομηνία της αναμενόμενης περιόδου. Η μέτρηση της συγκέντρωσης της β-Χοριακής Γοναδοτροπίνης στο αίμα, βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση της εγκυμοσύνης, καθώς μας παρέχει αποτέλεσμα από την 1η εβδομάδα μετά τη σύλληψη. Οι τιμές της β-Χοριακής Γοναδοτροπίνης διπλασιάζονται κάθε 3 ημέρες κατά τη διάρκεια των 6 πρώτων εβδομάδων της κύησης.

Οι τιμές της β-Χοριακής Γοναδοτροπίνης , είναι υψηλότερες στις πολύδυμες κυήσεις καθώς και σε μερικές παθολογικές καταστάσεις εντός και εκτός εγκυμοσύνης, ενώ, χαμηλές τιμές συναντάμε σε αποβολές και εξωμήτριας κύησης, ή στο σύνδρομο κενού σάκου.

Κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες της κύησης, έχουμε σημαντική αύξηση των τιμών της β-Χοριακής Γοναδοτροπίνης στο αίμα της γυναίκας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο χρόνος διπλασιασμού των τιμών της β-Χοριακής είναι σχετικά σταθερός. Όταν η κύηση έχει φυσιολογική εξέλιξη, περιμένουμε πως η β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη θα διπλασιάζεται κάθε 2 με 3,5 ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το πέρας της 6ης εβδομάδας της κύησης, όπου οι τιμές της β-Χοριακής Γοναδοτροπίνης κυμαίνονται μεταξύ των 6.000 και 10.000 mIU/mL, ο ρυθμός ανόδου των επιπέδων αυτών γίνεται πιο αργός και ασταθής.

Παρατηρούμε ότι οι τιμές της β-Χοριακής φθάνουν σε φυσιολογικές συνθήκες στη μέγιστη τιμή τους, που υπολογίζεται ότι είναι περίπου 100.000 mIU/mL ,με τη συμπλήρωση 8 με 11 εβδομάδων εγκυμοσύνης . Στη συνέχεια, οι τιμές αυτές μειώνονται περίπου στις 10.000 mIU/mL και σε αυτά τα επίπεδα διατηρούνται μέχρι το τέλος της κύησης.

Ωστόσο, πέραν της επιβεβαίωσης της ύπαρξης εγκυμοσύνης, οι μεμονωμένες τιμές της β-Χοριακής στο αίμα έχουν κλινική αξία όσον αφορά τον έλεγχο για το ενδεχόμενο εξωμητρίου κύησης. Σε περίπτωση που τα επίπεδα της β-Χοριακής Γοναδοτροπίνης είναι κοντά στις 2.000 mIU/mL και δεν εντοπίζεται ενδομήτριος σάκος, τότε μπαίνει η υποψία εξωμητρίου κύησης. Για να διερευνήσουμε την πιθανότητα αυτή, θα πρέπει να μετρήσουμε διαδοχικά την β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη. Στην περίπτωση εξωμητρίου κύησης, η β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη δεν αυξάνεται με ικανοποιητικό ρυθμό ή μένει σταθερή για περισσότερες από 7 ημέρες.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δέσποινα Λιάππα

Έχω σπουδάσει στη Λάρισα,Ιατρικά Εργαστήρια , και εργάζομαι πάνω σε αυτόν τον τομέα. Μεγάλη μου αγάπη η ζωγραφική και η λογοτεχνία. Μότο που με χαρακτηρίζει "όλα γίνονται για κάποιο λόγο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;