Τι γνωρίζουμε για το έλκος;

Πρόκειται για μία πολύ συχνή πάθηση του στομάχου, η οποία ταλαιπωρεί, περιοδικά και επίμονα σχεδόν δια βίου, ένα σημαντικότατο ποσοστό των ανθρώπων, προσβάλλοντας τους άντρες 2-3 φορές συχνότερα απ’ ότι τις γυναίκες.

Τι είναι όμως το έλκος;

Όταν λέμε έλκος εννοούμε πραγματική πληγή σε ένα ή και περισσότερα σημεία του βλεννογόνου του στομάχου ή του δωδεκαδάχτυλου (ένας ελκοπαθής μπορεί να παρουσιάζει πολλά έλκη, συγχρόνως ή κατά περιόδους). Η διάμετρος ενός έλκους ποικίλλει, από 2 χιλιοστά μέχρι 4 εκατοστά, και το βάθος του μπορεί να φτάσει τα δύο εκατοστά. Πρόκειται για κάποια διαταραχή της φυσιολογικής ισορροπίας ανάμεσα στην ποσότητα και οξύτητα των γαστρικών υγρών, από τη μία μεριά, και από την άλλη των παραγόντων που διασφαλίζουν την άμυνα του οργανισμού.

Τι το προκαλεί;

Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του έλκους θεωρούνται η κληρονομικότητα, καθώς τα παιδιά ελκοπαθών έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν έλκος, οι διάφορες λοιμώξεις, το ψυχικό στρές, ορισμένες χημικές ουσίες και κυρίως χημικές ουσίες και, κυρίως μερικά φάρμακα, όπως πχ ασπιρίνη και τα αντιρρευματικά φάρμακα. Ενοχοποιούνται επίσης τα δυνατά αλκοολούχα ποτά και το κάπνισμα, ιδιαίτερα όταν γίνεται κατάχρησή τους.

Ποια είναι τα συμπτώματά του έλκους;

Το κυριότερο σύμπτωμα του έλκους είναι ο πόνος στο στομάχι, που χαρακτηριστικά ξυπνάει τον άρρωστο τις νυχτερινές ή πρώτες πρωινές ώρες και τον αναγκάζει να σηκωθεί, να φάει κάτι ή να πιει μια σόδα, μία αλκαλική σκόνη ή ένα αντιόξινο φάρμακο. Τότε, ο πόνος προσωρινά υποχωρεί, για να εμφανιστεί ξανά σε μερικές ώρες. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά πίσω στην πλάτη ή στην μέση ή να επεκτείνεται χαμηλά στην κοιλιά και να νομίζει κανείς ότι προέρχεται από το έντερο. Μπορεί επίσης να αντανακλά ψηλότερα, στην περιοχή της καρδιάς και να νομίζει κανείς ότι πάσχει από την καρδιά του. Όταν ο πόνος είναι δυνατός μπορεί να συνοδεύεται από τάση για εμετό ή και εμετό. Ο εμετός πολλές φορές ανακουφίζει τον άρρωστο για αυτό και πολλοί τον προκαλούν επίτηδες.

Οι επιπτώσεις του έλκους

Το έλκος μεταβάλλει πολύ την ψυχική κατάσταση, κάνει ευερέθιστο τον άρρωστο, του στερεί την δραστηριότητα, τον αναγκάζει να χάνει πολλές ημέρες της εργασίας του. Δηλαδή, με δύο λόγια, έχει σοβαρό αντίκτυπο στον άρρωστο και την οικογένεια του. Εκτός από αυτό όμως, το έλκος επιφυλάσσει μερικές φορές δυσάρεστες επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να είναι σοβαρή αιμορραγία, διάτρηση στομάχου, αναιμία, στένωση του πυλωρού και εξαλλαγή του έλκους όταν βρίσκεται στο στομάχι, σε καρκίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάγνωση του έλκους

Η διάγνωση του έλκους γίνεται με γαστροσκόπηση. Πρόκειται για ανώδυνη αλλά λίγο δυσάρεστη εξέταση η οποία γίνεται με την εισαγωγή ενός τεχνολογικά εξελιγμένου σωλήνα από ίνες, το οποίο εισέρχεται από το στόμα και και τον οισοφάγο και καταλήγει στο στομάχι. Τα αποτελέσματά της είναι πολύ καλύτερα από της ακτινογραφίας διότι μας δίνει πιο ακριβές διαγνωστικό αποτέλεσμα, καθιστά δυνατή την επισήμανση της ενδεχόμενης κακοήθειας του έλκους σε περίπτωση καρκίνου και είναι απαλλαγμένη από τους κινδύνους της έκθεσης σε ακτινοβολία.

Στο επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε την αντιμετώπιση του έλκους και την διατροφή που πρέπει να ακολουθεί κάποιος με αυτή την ασθένεια.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Αθηναίου

Γεννήθηκα στην Αθήνα όπου μένω μέχρι και σήμερα. Ασχολούμαι με την διατροφή και την άσκηση τα τελευταία 10 χρόνια. Αγαπάω τα ταξίδια και το καλό φαγητό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;