Τί είναι το σκληρόδερμα και πώς εμφανίζεται;

σκληρόδερμα
Πηγή εικόνας: faros-24.gr

Το σκληρόδερμα ή συστηματική σκλήρωση προσδιορίζει διάφορα νοσήματα που οδηγούν σε μη φυσιολογική ανάπτυξη του συνδετικού ιστού, που υποστηρίζει το δέρμα καθώς και τα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Το σκληρόδερμα είναι ρευματική νόσος και όπως φαίνεται εκ του ονόματός της στην ουσία αναπτύσσεται σκληρό δέρμα.

Πως εμφανίζεται

Το σκληρόδερμα είναι αυτοάνοσο νόσημα, δε γνωρίζουμε επακριβώς τις αιτίες που το εμφανίζει ο άνθρωπος, αλλά έχει γενετικό υπόβαθρο. Στην εμφάνισή του ρόλο έχουν η παρουσία ελεύθερων ριζών, όπως επίσης η τροποποίηση των πρωτεϊνών των ινοβλαστών. Είναι  συστηματική σκλήρωση. Υπάρχει εναπόθεση ινώδους συνδετικού ιστού στο δέρμα, στα σπλαχνικά όργανα και κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, έως και τέσσερις φορές.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος είναι πολύ συχνά στο σκληρόδερμα. Οι ασθενείς εμφανίζουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ναυτία, εμέτους, διάρροια, δυσκοιλιότητα, ακράτεια κοπράνων, χρόνια εντερική ψευδοαπόφραξη καθώς επίσης δυσφαγία. Υπάρχει ακόμη ακαμψία και πόνος στις αρθρώσεις, υπέρταση, δυσλειτουργία των νεφρών, πνευμονική αρτηριακή υπέρταση και πνευμονική ίνωση.

Στους ασθενείς με σκληρόδερμα μπορεί να εκδηλωθεί το σύνδρομο Raynaud, τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι η ισχαιμία και η ψυχρότητα στα μικρά άκρα (παγωμένα δάκτυλα). Μπορεί ακόμη να συνυπάρχει με το σύνδρομο Sjogren, το οποίο προσβάλλει τους αδένες παραγωγής υγρών. Έτσι ελαττώνεται η παραγωγή δακρύων κ σάλιου.

σύνδρομο Raynaud
Πηγή εικόνας: medicine1a.blogspot.com

Αντιμετώπιση

Διατροφικά προβλήματα προκαλούνται εξαιτίας της δυσφαγίας, της δυσαπορρόφησης της λακτόζης, των λιπαρών οξέων και των μετάλλων. Η αντιμετώπισή τους γίνεται με τη χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια και πρωτεΐνη. Πολλές φορές χρήσιμη είναι η εντερική και παρεντερική σίτιση, ώστε ο ασθενής να μη χάσει βάρος, το οποίο είναι σύνηθες φαινόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν ο ασθενής εμφανίσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, συστήνονται τα συχνά και μικρά σε όγκο γεύματα, το τελευταίο γεύμα να απέχει χρονικά από την ώρα κατάκλισης καθώς και η αποφυγή πικάντικων και αρκετά λιπαρών τροφών, η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.

ξηροστομία
Πηγή εικόνας: gperio.gr

Πολύ σημαντική είναι η επαρκής πρόσληψη υγρών, ώστε να αντιμετωπιστεί η ξηροστομία. Η οποία προκαλεί σύσφιξη του περί στοματικού δέρματος και συνυπάρχει με τερηδόνα. Συνδυαστικά ξηροστομία και χάλαση των δοντιών δυσχεραίνουν την πρόσληψη τροφής, γι’ αυτό και συστήνονται μαλακές υγρές τροφές και μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη.

Εξερχόμενοι σύνδεσμοιhttps://www.iatropedia.gr/encyclopedia/skliroderma/

Εσωτερικοί σύνδεσμοιhttps://www.maxmag.gr/soma-igia/reymatika-nosimata-katigories-symptomata-kai-diatrofiki-antimetopisi/

πηγές άρθρου:

Kathleen Mahan L., Escott Stump S., Krause’s Θεραπευτική Διατροφή, μτφρ.: Χανιώτης Δ., Κωνσταντινίδου Μ., κεφ., 15, Ιατρική Διατροφική Θεραπεία για τη Ρευματική Νόσο, σελ.: (390-407), Ιατρικές εκδόσεις Λίτσας, Αθήνα (2014).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Λιάββα

Πτυχιούχος Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, χορτοφάγος εκ θέσεως από τα 12 μου χρόνια. Αγαπώ τον αθλητισμό και τη φύση, παθιάζομαι με τη metal σκηνή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;