Τι είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;

Πηγή εικόνας: medicinenet.com

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. Pylori), είναι βακτήριο το οποίο ζεί στην εσωτερική επένδυση του στομάχου. Είναι η πιο κοινή λοίμωξη στον κόσμο και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες. Προκαλεί φλεγμονή της επένδυσης του στομάχου και αυξημένη παραγωγή γαστρικού οξέος, που μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα, έλκη και πιο σπάνια, κάποιους καρκίνους του στομάχου.

Πώς μεταδίδεται το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;

Δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς οι άνθρωποι μολύνονται με το H. pylori . Θεωρείται ότι εξαπλώνεται μέσω επαφής με το σάλιο ή την περιττωματική ύλη ενός μολυσμένου ατόμου ή με την κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφής.

Τι προκαλεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από το H. pylori αναπτύσσουν τελικά γαστρίτιδα (φλεγμονή της επένδυσης του στομάχου), αλλά μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άτομα που έχουν μολυνθεί με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν έλκη στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου).

Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Πώς διαγιγνώσκεται;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει η διάγνωση.Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, μπορεί να ανιχνευθεί σε άτομα με συμπτώματα, όπως έλκη ή γαστρεντερικό πόνο .

Ο γιατρός σας θα ζητήσει τις σωστές εξετάσεις για την περίπτωσή σας, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δοκιμασία αναπνοής
  • Εξέταση αίματος
  • Δείγμα κοπράνων
  • Γαστροσκόπηση

Πώς θεραπεύεται το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;

Κάποια άτομα δεν θα χρειαστούν καμία θεραπεία, ιδιαίτερα αν δεν έχουν συμπτώματα.Αν έχετε διαγνωστεί με έλκος στομάχου που προκαλείται από το H. pylori , ο θεράπων ιατρός σας θα συστήσει ένα μείγμα αντιβιοτικών και φαρμάκων που καταστέλλουν το γαστρικό οξύ.

Αυτό θα επιταχύνει επίσης την επούλωση του έλκους και θα βοηθήσει στην πρόληψη περισσότερων ελκών, διότι τα αντιβιοτικά θα εξουδετερώσουν τα βακτηρίδια. Αφού αντιμετωπιστεί με επιτυχία το H.pylori , ο κίνδυνος για επόμενη μόλυνση είναι πολύ χαμηλός.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε απο το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;

Μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να κολλήσουμε το H. pylori με τους παρακάτω τρόπους:

  • Πλένοντας τα χέρια έπειτα από επίσκεψη στη τουαλέτα, και πριν από την προετοιμασία και κατανάλωση φαγητού
  • Αποφεύγοντας τρόφιμα ή νερό που δεν είναι καθαρό
  • Καταναλώνοντας τροφές πολύ καλά μαγειρεμένες
  • Πλένοντας σχολαστικά τροφές που πρόκειται να καταναλωθούν ωμές (όπως φρούτα και λαχανικά)
  • Αποφεύγοντας τρόφιμα που σερβίρονται από άτομα με ορατά μή καθαρά χέρια.

 

Εμμηνόπαυση: Πώς βοηθά η διατροφή

Ηπατικά ένζυμα: Τι δείχνουν για την υγεία μας;

Χρώμιο: Ποιά τα οφέλη του στην υγεία μας

https://www.onmed.gr/ygeia/story/370592/gastritida-ti-tin-prokalei-me-poia-symptomata-ekdilonetai

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Παπαδάκη

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα και κάτοικος Μονάχου . Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;