Τι είναι η παγκρεατίτιδα και πως αντιμετωπίζεται;

Πηγή εικόνας: yourdoc.gr

Η παγκρεατίωτιδα είναι μια σπάνια νόσος και είναι φλεγμονή που προκαλείται στο πάγκρεας. Το πάγκρεας βρίσκεται πίσω από το στομάχι στην άνω κοιλιακή χώρα, και ως γνωστόν, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης. Από το πάγκρεας παράγονται οι πεπτικές ορμόνες (ινσουλίνη και γλυκαγόνη), οι οποίες βοηθούν στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Αιτίες και συμπτώματα

Η παγκρεατίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις κύρια αίτια είναι ο αλκοολισμός και η πέτρα στη χολή (χολόλιθος), με τους χολόλιθους να προκαλούν πιο συχνά οξεία παγκρεατίτιδα ενώ ο αλκοολισμός χρόνια.
Ωστόσο σε ένα μικρότερο ποσοστό αυτή μπορεί να οφείλεται σε αιτίες όπως:

  • Κληρονομικότητα
  • Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα
  • Κάποια φαρμακευτική αγωγή
  • Κάποια χειρουργική επέμβαση
  • Καρκίνο στο πάγκρεας
  • Κάπνισμα

Τα συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας συνήθως εμφανίζονται μετά το φαγητό ή την κατανάλωση αλκοόλης. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν  πόνο ψηλά στην κοιλιά που μπορεί να είναι και πρησμένη και αντανακλά στην πλάτη. Μπορεί επίσης να έχουν ναυτία, έμετο, πυρετό και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.
Στην χρόνια παγκρεατίτιδα, το κοιλιακό άλγος δεν είναι τόσο έντονο και μερικά άτομα μπορεί να μην αισθανθούν κανένα πόνο. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν συμπτώματα όπως η ακούσια απώλεια βάρους, λοιμώξεις, σακχαρώδης διαβήτης και αιμορραγίες.

Διάγνωση και θεραπεία

Στην οξεία παγκρεατίτιδα, η διάγνωση περιέχει κυρίως εργαστηριακές εξετάσεις όπως μέτρηση αμυλάσης και λιπάση ορού.
Στη χρόνια παγκρεατίτιδα, γίνεται μέτρηση λίπους και ελαστάσης. Σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει το αίμα, τα ούρα και τα κόπρανα για την παρακολούθηση της εξέλιξης της.
Διάγνωση γίνεται επίσης με τη χρήση απεικονιστικών εξετάσεων όπως ακτινογραφία, υπέρηχο, αξονική και μαγνητική τομογραφία.

Οι μέθοδοι θεραπείας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα την αιτία που προκαλεί την ασθένεια.
Στην οξεία παγκρεατίτιδα, η εισαγωγή στο νοσοκομείο κρίνεται απαραίτητη στις περισσότερες περιπτώσεις. Η θεραπεία είναι πρωτίστως συντηρητική με χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών και φαρμάκων για τον πόνο. Χειρουργική θεραπεία πραγματοποιείται σε σοβαρότερες καταστάσεις.
Στη χρόνια παγκρεατίτιδα, είναι απαραίτητη η διακοπή των αλκοολούχων ποτών και η βελτίωση των διατροφικών και μεταβολικών προβλημάτων. Χορηγούνται τα ένζυμα του παγκρέατος και ινσουλίνη, εφόσον δεν εκκρίνονται ή απελευθερώνονται από το πάγκρεας. Αν παρά ταύτα, δεν υπάρχει βελτίωση ή ο πόνος είναι ανυπόφορος, η ασθένεια αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάστε ακόμη:
https://www.maxmag.gr/soma-igia/epikondylitida-ti-einai-kai-pos-antimetopizetai/
https://www.iatropedia.gr/ygeia/pagkreatitida-pote-yparchei-provlima-sto-pagkreas-kai-pos-antimetopizetai/47784/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αντώνης Νεόφυτος

Σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και πιστοποιημένος προσωπικός γυμναστής. Έχω πάθος για τον αθλητισμό, ενώ μου αρέσει επίσης ο κινηματογράφος, το φαγητό, τα ταξίδια και να είμαι πολυπράγμων και να ασχολούμαι με πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;