Τεστ Παπανικολάου: Εξετάσου – Προστατεύσου

Παθήσεις του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα είναι πολύ ευπαθές σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Αυτές μπορούν να είναι απλές λοιμώξεις που αντιμετωπίζονται με κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία. Μπορούν όμως να είναι και πιο σοβαρές καταστάσεις που απαιτούν χειρουργική επέμβαση ή πιο ισχυρά φάρμακα. Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα πλήττεται από ορισμένους τύπους καρκίνου. Πολλοί από αυτούς είναι αρκετά επιθετικοί και θανατηφόροι. Ο πιο συνηθισμένος από αυτούς είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Ο τράχηλος της μήτρας είναι το τμήμα που παρεμβάλλεται μεταξύ του κόλπου και της μήτρας της γυναίκας. Θεωρείται ότι ο κύριος παράγοντας που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου είναι ορισμένοι ιοί όπως των κονδυλωμάτων. Αυτοί εντοπίζονται με την βοήθεια του Τεστ Παπανικολάου – Τεστ ΠΑΠ.

Τι είναι το Τεστ ΠΑΠ;

Από την δεκαετία του 1940 και μετά, ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό γιατί τότε ανακαλύφθηκε το Τεστ ΠΑΠ. Η εξέταση αυτή δεν βρίσκει αφροδίσια νοσήματα αλλά ούτε και πιθανή εγκυμοσύνη. Το Τεστ ΠΑΠ είναι ικανό να ανιχνεύει: 1. μολύνσεις από τον HPV και 2. προκαρκινικές αλλοιώσεις που μπορεί να προκαλέσει αυτός στα κύτταρα του τραχήλου. Το γεγονός ότι μπορεί να ανιχνεύει ΠΡΟκαρκινικές και όχι καρκινικές δομές, καθιστά το τεστ πολύ σημαντικό όργανο στην πρόληψη της νόσου. Είναι ικανό να ανιχνεύσει έως και με 95% ακρίβεια την ύπαρξη ενός τέτοιο προβλήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταδείξει αλλοιώσεις σε μήτρα και σε ωοθήκες. Όλοι οι καρκίνοι που ανιχνεύει το Τεστ ΠΑΠ έχουν 100% επιτυχή θεραπεία.

Πότε και πώς διενεργείται το Τεστ ΠΑΠ;

Το ερώτημα που τίθεται από πολλές και από πολλούς είναι πώς και πότε γίνεται το Τεστ ΠΑΠ. Θεωρητικά αποτελεί κομμάτι της πλήρους γυναικολογικής εξέτασης, αλλά δεν χρειάζονται όλες οι γυναίκες αυτήν την εξέταση το ίδιο. Είναι μια σχετικά ανώδυνη εξέταση που δεν διαρκεί πάνω από δέκα λεπτά. Το “σχετικά” υπάρχει διότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η τοποθέτηση του κολποσκοπίου μπορεί να προκαλέσει κάποια μικρή ενόχληση.

Το Τεστ ΠΑΠ για πρώτη φορά θα πρέπει να διενεργηθεί ένα χρόνο μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή. Έπειτα θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά κάθε χρόνο. Αν οι τρεις πρώτες εξετάσεις δώσουν αρνητικά αποτελέσματα τότε ο γιατρός μπορεί να προτείνει να γίνεται πιο αραιά, διότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Σε οικογένειες, όμως, με ιστορικό γυναικολογικού καρκίνου καλό είναι να επαναλαμβάνεται μια φορά το χρόνο. Έχει αποδειχθεί ότι γυναίκες που είναι επιμελείς με το τσεκ-απ τους στον γυναικολόγο αλλά και με το Τεστ ΠΑΠ δεν θα εμφανίσουν ποτέ στην ζωή τους καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το Τεστ ΠΑΠ σώζει ζωές

Το Τεστ ΠΑΠ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης και διάγνωσης. Ένα στα δέκα Τεστ ΠΑΠ βγάζουν ανώμαλα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά μερικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας δεν συνεπάγονται καρκίνο. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει κάποιους παραπάνω ελέγχους και την θεραπεία αυτών των αλλοιώσεων. Το ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι πιο συχνός από τους άλλους, δεν σημαίνει ότι είναι από μόνος του συχνό φαινόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξετάσου – Προστατεύσου
http://www.gundersenhealth.org/app/files/public/7535/GHS-Magazine-Fall-2017-pap-test.png

Μπορείτε να ανατρέξετε στα παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες:

Οι γενετικοί διακόπτες του καρκίνου

Προφύλαξη και αντισύλληψη

Μαστογράφος και Μαστογραφία: Δώρο τεχνολογίας και ιατρικής για κάθε γυναίκα


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;