Τατουάζ με βιοαισθητήρες για τον έλεγχο της υγείας

SHARE

Τα τατουάζ εκτός από διακοσμητικά του δέρματος, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν φορητές συσκευές για τη πληροφόρηση σχετικά με την υγεία μέσω της χρήσης μελανιών με βιοαισθητήρες. Το παραπάνω αποτελεί όραμα του προγράμματος Dermal Abyss, το οποίο διαθέτει αποδείξεις πως όντως κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία των ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης Katia Vega, Xin Liu, Viirj Kan και Nick Barry και των ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Ali Yetisen και  Nan Jiang .

Βέβαια κατά τη διάρκεια της έρευνας εγείρονται διάφορα ερωτήματα όπως το αν είμαστε πρόθυμοι να προβάλλουμε δημόσια προσωπικές πληροφορίες για την υγεία σε αντάλλαγμα την ευκολότερη πρόσβαση στη γνώση/πρόληψη διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Πως λειτουργούν τα μελάνια με βιοαισθητήρες

Σύμφωνα με τον Vega η χρήση των τατουάζ  με βιοαισθητήρες μπορεί να παρέχει μετρήσεις βιομορίων για συνεχή παρακολούθηση. Στόχος είναι η αντικατάσταση των παραδοσιακών μελανιών από μελάνια με βιοαισθητήρες που πληροφορούν με χρωματικές μεταβολές  για τη συγκέντρωση του νατρίου, της γλυκόζης και για το pΗ.

Πιο συγκεκριμένα, ο αισθητήρας του pH μεταβάλλεται μεταξύ μωβ και ροζ και ο αισθητήρας της γλυκόζης μεταξύ μπλε και καφέ. Ο αισθητήρας για το νάτριο είναι έντονο πράσινο  στο υπεριώδες φως. Ο χρήστης θα μπορεί να ελέγχει τον διαβήτη, την αφυδάτωση ή τα επίπεδα του pΗ.

Αυτή η έρευνα δείχνει τις δυνατότητες των τατουάζ με βιοαισθητήρες για εφαρμογές στην ιατρική διάγνωση, την ποσοτικοποίηση των πληροφοριών και την κωδικοποίηση δεδομένων του οργανισμού.

Το μελάνι με βιοαισθητήρες δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κυκλοφορία του αίματος, για να είμαστε ακριβείς. Στην πραγματικότητα παρακολουθεί  το μεσοκυττάριο υγρό, που στους ανώτερους ζωϊκούς οργανισμούς το αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ αίματος και κυττάρων.

Advertisement

Το νερό, τα ιόντα και οι μικρές διαλυμένες ουσίες – συμπεριλαμβανομένων των αλάτων, των σακχάρων, των λιπαρών, των αμινοξέων και των ορμονών – μεταφέρονται συνεχώς  μέσω αυτού του υγρού στα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων.

Συμπεράσματα

Επί του παρόντος, έχει δοκιμαστεί μόνο στο δέρμα χοίρου, το οποίο είναι πολύ παρόμοιο με το δικό μας. Εντούτοις, είναι σίγουρα αποτελεσματικό – αλλά οι ανθρώπινες δοκιμές εξακολουθούν να απαιτούνται για να διαπιστωθεί εάν όντως είναι συμβατό με τους ασθενείς. Επίσης πρέπει να γίνουν αυστηροί έλεγχοι και για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις στο μελάνι.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε σχήμα τατουάζ θελήσετε, έτσι ώστε κάθε τατουάζ να είναι μοναδικό – σαν τα συμβατικά.

Για μερικούς, η ιδέα ενός διακοσμητικού νέου τατουάζ που αντικατοπτρίζει τη χημεία του σώματός σας μπορεί να είναι ελκυστική. Αλλά κυρίως, οι επιστήμονες λένε ότι ο στόχος είναι να γίνει η παρακολούθηση των δεδομένων υγείας ευκολότερη, ασφαλέστερη και όσο το δυνατόν ακριβέστερη. Ακόμα, είναι ασφαλές να πούμε ότι πρόκειται για μια μάλλον καινοφανή και κομψή λύση σε ένα πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς .

“Θα χρειαστεί πολύς χρόνος ώστε κάτι τέτοιο να φτάσει στην αγορά, αλλά η τεχνολογία προκαλεί τη φαντασία και παρέχει δυνατότητες”, δήλωσε ο Liu.

Με πληροφορίες από: 1.Biosensing Tattoo Changes Color When Your Blood Sugar Levels Change, 2Color-changing tattoos aim to monitor blood sugar, other health stats, 3.MIT AND HARVARD’S BIOSENSING TATTOOS WILL CHANGE COLOR WHEN YOU’RE DEHYDRATED

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α και έχω μεταπτυχιακό στη Βιομηχανική Χημεία-Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών.Μ' αρέσουν πολύ τα ταξίδια, η μουσική, ο χορός και να μαθαίνω συνεχώς καινούργια πράγματα!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG