Τατουάζ: Τι επιλογές έχω όταν αποφασίσω να το αφαιρέσω

Το τατουάζ είναι μία προσωπική υπόθεση και καλό είναι πριν “χτυπήσει” κάποιος ένα τατουάζ να το έχει σκεφτεί καλά, δεδομένης της μονιμότητας και της αισθητικής. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος αποφασίσει ότι θέλει να αφαιρέσει ένα τατουάζ; Ποιοι είναι οι τρόποι, το κόστος, η επικινδυνότητα και το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση; Όσο μεγαλύτερο είναι το “κινητό έργο τέχνης”, τόσο πιο επίπονη και χρονοβόρα είναι η διαδικασία αφαίρεσης.

Αφαίρεση τατουάζ με λέιζερ 

Η πιο δημοφιλής ιατρική μέθοδος αφαίρεσης τατουάζ είναι το λέιζερ. Πρόκειται για την λιγότερο επεμβατική μέθοδο. Ο γιατρός εφαρμόζει τοπικά μία αναισθητική κρέμα πάνω στο τατουάζ και στη συνέχεια οι θερμικοί παλμοί που δημιουργούνται από την ακτίνα φωτός της συσκευής λέιζερ καταστρέφουν τους κόκκους της χρωστικής. Οι “κατεστραμμένοι” κόκκοι στην συνέχεια αποβάλλονται από τα κύτταρα του αμυντικού συστήματος του οργανισμού.

Όσο απλή και αν ακούγεται σαν διαδικασία δεν είναι ούτε τελείως ανώδυνη ούτε ακίνδυνη. Η αλληλεπίδραση της ακτινοβολία με τα μόρια των χρωστικών του τατουάζ οδηγεί σε παραγωγή καρκινογόνων μεταβολιτών οι οποίοι απορροφόνται από τον οργανισμό. Πρόσφατα, Γερμανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι οι συγκεντρώσεις των τοξικών μορίων από κόκκινες και κίτρινες χρωστικές αυξάνεται έως 70 φορές μετά την ακτινοβολία λέιζερ. Επίσης υπάρχει κίνδυνος μικροβιακών μολύνσεων, καθώς η περιοχής του τατουάζ μετά την εφαρμογή του λέιζερ είναι σαν μία ανοιχτή πληγή.

Μετά την συνεδρία για την αφαίρεση του τατουάζ ακολουθεί περιποίηση της περιοχής ανάλογη αυτής που γίνεται όταν υπάρχει επιφανειακή πληγή. Χρειάζεται εφαρμογή αντισηπτικών βαμμάτων ή αντιβιοτικής κρέμας , για να αποφευχθεί η μικροβιακή μόλυνση και χρήση αντικολλητικής γάζας, για να απορροφά το πύον και να προστατεύει την πληγή μέχρι τον σχηματισμό κρούστας. Συνιστάται μάλιστα αποφυγή του νερού και ειδικά του ηλίου. Όταν αφαιρείται το τατουάζ μπορεί να δημιουργηθούν μικρές διαβρώσεις στο δέρμα, οι οποίες όμως είναι επιφανειακές και ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για δημιουργία ουλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την αφαίρεση ενός μικρού τατουάζ χρειάζονται 2-3 συνεδρίες, ενώ για μεγαλύτερα τατουάζ πιθανώς να χρειαστούν περισσότερες και πιο πολύωρες. Η διαδικασία αφαίρεσης αποφεύγεται τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει κίνδυνος έκθεσης του δέρματος του αφαιρουμένου τατουάζ στον ήλιο. Συνήθως το κόστος της συνεδρίας υπολογίζεται περίπου στα 100 ευρώ και ο αριθμός των συνεδριών σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από την έκταση του τατουάζ, το σημείο και την ποσότητα της χρωστικής.

Αφαίρεση τατουάζ με χειρουργική μέθοδο

Σημαντικά πιο επώδυνη από την προηγούμενη μέθοδο είναι η χειρουργική αφαίρεση του τατουάζ. Όταν το τατουάζ είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους τότε πραγματοποιείται αφαίρεση του δέρματος της περιοχής και ακολουθούν ράμματα, με τέτοιο τρόπο ώστε να μείνει όσο το δυνατόν πιο μικρή ουλή (συνήθως μία μικρή γραμμή). Στην περίπτωση που το τατουάζ είναι μεγάλο τότε αφαιρείται το δέρμα της περιοχής και γίνεται μεταμόσχευση δέρματος από κάποια άλλη περιοχή του σώματος (π.χ. γλουτούς) ή ελεύθερου δερματικού μοσχεύματος. Αυτό γίνεται γιατί η συρραφή μεγάλης περιοχής δέρματος με ράμματα θα αφήσει μία αντιαισθητική ουλή και επίσης θα δυσκολευτεί αρκετά η επούλωση.

Όπως και στην μέθοδο του λέιζερ έτσι και εδώ μετά την εγχείρηση χορηγούνται αντιμικροβιακές κρέμες και αντικολλητικές γάζες, συνήθως συνιστάται αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδης αγωγή από του στόματος και βέβαια αποφυγή έκθεσης της πληγής στο νερό και κυρίως στον ήλιο, ακόμη και αρκετό καιρό μετά την χειρουργική αφαίρεση.

Το κόστος της επέμβασης για την αφαίρεση εξαρτάται από το μέγεθος του τατουάζ και το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Για ένα μικρό τατουάζ, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί με τοπική αναισθησία, ακόμα και στο ιατρείο, η τιμή ξεκινά από 350 ευρώ. Για μεγάλες επεμβάσεις, που γίνονται στο νοσοκομείο, η τιμή αυξάνει σημαντικά.

Αφαίρεση τατουάζ με δερμοαπόξεση

Λιγότερο συχνά εφαρμόζεται η μέθοδος της δερμοαπόξεσης. Είναι και αυτή ιατρική μέθοδος και πραγματοποιείτεαι αποκλειστικά και μόνο από εξειδικευμένους δερματολόγους, καθώς μπορεί να έχει ανεξέλεγκτους ερεθισμούς του δέρματος και αιμορραγίες. Ο γιατρός ουσιαστικά αφαιρεί τη χρωστική με τη χρήση ενός σκληρού εργαλείου, το οποίο χρησιμοποιείται προκειμένου να λειανθεί το δέρμα. Γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να προκληθεί αιμορραγία και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες, ακόμη και μολύνσεις αν η διαδικασία δεν γίνει προσεκτικά από εξειδικευμένο γιατρό.

http://www.iatropedia.gr/ygeia/aferesi-tatouaz-me-leizer-osa-prepi-na-xerete-prin-to-apofasisete/30708/

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φεντερίκα Καπούλα

Μέλλουσα φαρμακοποιός, λάτρης του καλού φαγητού, των ταξιδιών, της ενημέρωσης, του θεάτρου και του διαβάσματος! Η αγάπη μου για τον άνθρωπο με έκανε να επιλέξω αυτό το αντικείμενο σπουδών και γι'αυτό μαζί θα δούμε κυρίως θέματα καθημερινά που αφορούν στην υγεία! Enjoy it!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;