Τα οφέλη της κολοκύθας για τον οργανισμό

Τα οφέλη της κολοκύθας για τον οργανισμό
Πηγή εικόνας: metro.co.uk

Η κολοκύθα ανήκει στην ποικιλία των υγρών λαχανικών. Συχνά οι άνθρωποι την σκέφτονται ως παραδοσιακή διακόσμηση αποκριών ή γέμιση πίτας την ημέρα των Ευχαριστιών. Η κολοκύθα είναι ένα παχουλό, θρεπτικό πορτοκαλί λαχανικό, και ένα εξαιρετικά θρεπτικό πυκνό φαγητό. Έχει χαμηλές θερμίδες, αλλά είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία βρίσκονται στους σπόρους, στα φύλλα και στον χυμό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι ενσωμάτωσης της κολοκύθας σε επιδόρπια, σούπες, σαλάτες, κονσέρβες  ακόμη και ως υποκατάστατο του βουτύρου. Ενώ συνήθως θεωρείται ως λαχανικό, η κολοκύθα είναι επιστημονικά ένας καρπός, καθώς περιέχει σπόρους. Ωστόσο  θρεπτικά τείνει περισσότερο στα λαχανικά απ’ ότι στα φρούτα.

Πέρα από τη νόστιμη γεύση της, η κολοκύθα είναι θρεπτική και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Η κολοκύθα έχει μια σειρά από φανταστικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις πιο γνωστές πηγές βήτα καροτίνης. Το βήτα καροτένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει το ζωντανό χρώμα του πορτοκαλί  στα λαχανικά και φρούτα. Το σώμα μετατρέπει οποιαδήποτε β-καροτίνη που έχει προσληφθεί σε βιταμίνη Α.

Η κατανάλωση τροφίμων με μεγάλες ποσότητες βήτα καροτίνης μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη:

  • μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου
  • προσφέρει προστασία έναντι του άσθματος και των καρδιακών παθήσεων
  • μειώνει τον κίνδυνο της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών, όπως η κολοκύθα, μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της συνολικής θνησιμότητας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα άτομο να αποφύγει τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις, να προωθήσει μια υγιή επιδερμίδα και τρίχα, να αυξήσει την ενέργεια και έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Τρώγοντας κολοκύθα είναι καλό για την καρδιά. Το περιεχόμενο ινών, καλίου και βιταμίνης C στην κολοκύθα υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο (CVD). Τυπικά, η μείωση της πρόσληψης νατρίου περιλαμβάνει την κατανάλωση γευμάτων που περιέχουν λίγο ή καθόλου αλάτι.

Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου

Μια μελέτη το 2016 προτείνει μια θετική σχέση μεταξύ μιας δίαιτας πλούσιας σε β-καροτένιο και της καταστολής του όγκου στον καρκίνο του προστάτη. Επίσης τα αποτελέσματα μιας μελέτης εγκάρσιας τομής του 2014 δείχνουν επίσης ότι η βήτα καροτίνη επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ιαπωνικό πληθυσμό.

Πρόληψη και έλεγχος του διαβήτη

Η συμπερίληψη της κολοκύθας στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ελέγξουν τον διαβήτη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη του 2019 δείχνει ότι ένας συνδυασμός δύο φυτικών εκχυλισμάτων, ένας από τους οποίους ήταν πολυσακχαρίτης κολοκύθας, μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ποντίκια. Αν και η μελέτη δεν περιελάμβανε ανθρώπους, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν δυνατότητες με αυτές τις φυτικές ενώσεις να περιορίσουν τον διαβήτη τύπου 2.

Προτεινόμενα άρθρα: Χημειοπροφύλαξη και καρκίνος: μια παράλληλη πορεία


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Κονδυλοπούλου

Είμαι η Κονδυλοπούλου Σοφία. Λατρεύω τα ταξίδια, τα γλυκά και ασχολούμαι με πολλά πράγματα γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;