Τα οφέλη της αγάπης στο σώμα μας σύμφωνα με την επιστήμη

Τα οφέλη της αγάπης στο σώμα μας
Πηγή εικόνας: republics.com

Τα οφέλη της αγάπης στο σώμα μας σύμφωνα με την επιστήμη είναι πολλά και ικανά να βελτιώσουν την ψυχική και σωματική μας υγεία. Είναι άξιο συζήτησης ότι η αγάπη συμβάλει με πολλαπλούς τρόπους στην καλή εικόνα του εαυτού μας, καθώς και των ανθρώπων που μας περιβάλλουν. Προσδίδει όμορφα συναισθήματα που λειτουργούν ως αρωγός για την ψυχολογική ανάταση των ανθρώπων.

Όλα αυτά αποδεικνύονται μέσα από τις χρόνιες μελέτες μιας επιστήμης που ασχολήθηκε κατ’ εξοχήν με την αγάπη. Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν για τα οφέλη της αγάπης στο σώμα μας σύμφωνα με την επιστήμη αυτή, είναι τα εξής:

Η αγάπη είναι θεραπευτική

Η αγάπη έχει αποδειχθεί πως είναι θεραπευτική για τους ανθρώπους. Η ζεστασιά που παίρνουμε από τους αγαπημένους μας, είτε είναι ο σύντροφος μας είτε κάποιος συγγενής ή φίλος, συμβάλει στην διατήρηση της καλής ψυχικής και σωματικής υγείας.

Η αγάπη καταπολεμά την αϋπνία

Σύμφωνα με μελέτες η αγάπη συμβάλει στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Όταν ένας άνθρωπος νιώθει πλήρης συναισθηματικά, έχει ηρεμία. Οι ορμόνες της αγάπης (ωκυτοκίνη και ενδορφίνες), αναστέλουν την έκκριση κορτιζόλης. Έτσι, μειώνεται το άγχος που προκαλεί αϋπνίες. Αυτό βοηθάει στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Η αγάπη προάγει την μακροζωΐα

Τα οφέλη της αγάπης στο σώμα μας είναι ορατά και στα επίπεδα μακροζωΐας. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο είναι εκείνοι που ζουν μέσα σε μια ευτυχισμένη σχέση ή γάμο. Η ποιότητα των σχέσεων, τα θετικά συναισθήματα και η απώλεια απηχούν βοηθούν αισθητά στην ποιότητα της ψυχικής και σωματικής υγείας. Όταν δυο άνθρωποι είναι ερωτευμένοι σε μια σχέση τείνουν να ζουν περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγάπη βοηθά στην καταπολέμηση των ασθενειών

Η αγάπη όπως έχει αποδειχθεί βοηθά στην καλύτερη απάντηση των θεραπειών σε πολύ σοβαρές ασθένειες. Τα άτομα που νιώθουν αγάπη τείνουν να αποκτούν περισσότερα κίνητρα για να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες. Επίσης χειρονομίες όπως, το κράτημα των χεριών κατά την σεξουαλική πράξη, αυξάνουν την παραγωγή ενδορφίνων. Η αύξηση αυτή συμβάλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η αγάπη βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς

Η ορμόνη της αγάπης – γνωστή ως ωκυτοκίνη – βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους. Επίσης, μειώνει την αρτηριακή πίεση και την έντονη ανησυχία. Καταπολεμά την κατάθλιψη και αυξάνει την αυτοεκτίμηση. Επίσης, μειώνει την καρδιακή συχνότητα στο μισό. Αυτό βοηθάει στην αποτελεσματική μείωση των καρδιακών παθήσεων μακροπρόθεσμα.

Η αγάπη ανακουφίζει από τον πόνο

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η ωκυτοκίνη που εκρήγνυται από μια αγκαλιά 10-20 δευτερολέπτων, συμβάλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση του πόνου. Ο εγκέφαλος λαμβάνει την πληροφορία της αγάπης και δρα ώστε να αναστείλει τους χρόνιους πόνους. Ακόμη, μελέτες έδειξαν πώς η σεξουαλική διέγερση βοηθάει αισθητά στην αντιμετώπιση πόνων στη μέση. Επίσης, αντιμετωπίζει κράμπες και αρθρίτιδα. Αυτό επιτυγχάνεται σε ποσοστό 40% σε μέτριες περιπτώσεις και 15% σε σοβαρές.

Η αγάπη μειώνει την πιθανότητα εξάρτησης και τα συμπτώματα στέρησης

Τα οφέλη της αγάπης στο σώμα μας με την αποφυγή εξαρτήσεων και την μείωση των συμπτωμάτων τους, είναι σημαντικά. Ουσίες όπως η κοκαΐνη, τα οπιούχα και το αλκοόλ ενισχύουν την ντοπαμίνη. Είναι η ουσία που είναι υπεύθυνη για την διέγερση του εγκεφάλου. Αναπτύσσει το αίσθημα ευχαρίστησης και ευφορίας.

Η αγάπη λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Εκτός από την ντοπαμίνη, ενισχύει και την έκρηξη ωκυτοκίνης. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπει με φυσικό τρόπο την δημιουργία ευχαρίστησης και μειώνει τον εθισμό και κάθε μορφή στέρησης.

Η αγάπη διώχνει τα νεύρα και μειώνει τον πόνο

Η έκφραση αγάπης μεταξύ δυο συντρόφων, όπως η αγκαλιά, επιδρά στην χαλάρωση των νευρώνων. Επίσης, συμβάλει στην φυσική αντιμετώπιση του πόνου.

Βιβλιογραφία

https://www.tilestwra.com/na-ti-kani-agapi-sto-soma-mas-symfona-tin-epistimi/amp/

https://www.juniorsclub.gr/ti-kanei-i-agapi-sto-soma-mas-symfona-me-tin-epistimi/amp/

http://kundaliniyoganet.gr/index.php?id=1028&fld1=828

https://www.bovary.gr/health-diary/4988/pos-o-erotas-epireazei-soma-mas-19-apodedeigmenoi-epistimonika-tropoi

http://mobile.pathfinder.gr/stories/4640730/6-pragmata-poy-kanei-o-erwtas-sto-myalo-kai-sto-soma-mas/?


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Τα τελευταλια χρόνια ασχολούμαι ενεργά με τον χώρο της μόδας και την αρθρογραφία. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Πλέον είμαι μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη... άντε ... το όμορφο ταξίδι μας ξεκίνησε....

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;