Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε στη δίαιτα

λάθη που κάνουμε στη δίαιτα
Πηγή εικόνας: Onmed.gr

Δίαιτα, μία λέξη η οποία μπορεί να φέρει σωρεία συζητήσεων. Με κάποιους να της βάζουν αρνητικό και άλλους θετικό πρόσημο. Όλους μας πιστεύω στο άκουσμα της, μας έρχεται το καυτό ερώτημα, «δίαιτα ή διατροφή
Θα την υπερασπιστώ σβήνοντας την αρνητική έννοια που της έχει αποδοθεί. Δίαιτα λοιπόν δεν είναι ένα ταχύ πλάνο όπου δεν καταναλώνουμε ψωμί, πίνουμε χυμούς λαχανικών, τρώμε μόνο πρωτεΐνη, χωρίζουμε τις τροφές σε όξινες, αλκαλικές, κακές, καλές, ξορκίζουμε τις τοξίνες (πονεμένο κεφάλαιο κι’ αυτές), απαγορεύονται τα λίπη και ποίος ξέρει άλλα πόσα τέτοια ευχάριστα.

Δίαιτα είναι όλες οι τροφές, το είδος και η ποσότητά τους που καταναλώνει ο άνθρωπος σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ενώ Διατροφή είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη διαδικασία της λήψης, πέψης, απορρόφησης και απέκκρισης της προσλαμβανόμενης τροφής. Στην ουσία η δίαιτα αναφέρεται στην κατανάλωση τροφής για την προαγωγή της υγείας.

Άρα μόλις ειπώθηκε και εξηγήθηκε εκτενώς πιστεύω, το πρώτο λάθος. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη επίσης είναι ο αποκλεισμός τροφών που συνήθιζε να καταναλώνει το άτομο. Προφανώς εάν ένα άτομο συνηθίζει να καταναλώνει 17 τροφές και κόψει από τη μια μέρα στην άλλη τις 7, θα χάσει βάρος. Για πόσο καιρό όμως θα έχει ελλειπή πρόσληψη τροφής;

αποκλεισμών τροφών από τη δίαιτα
Πηγή εικόνας: www.b-cause.gr

Αυτό που σίγουρα θα επιτύχει είναι η στέρηση και η έντονη επιθυμία να τελειώσει γρήγορα τη δίαιτα, να δει τα μείον 5 κιλά στη ζυγαριά και να φάει ό, τι στερήθηκε.

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται και όσοι αποκόβουν από τη διατροφή τους χρήσιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες μας δίνουν ενέργεια, ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί με υδατάνθρακα (γλυκόζη). Αν του την στερήσουμε θα δυσκολευτούμε να βγάλουμε εις πέρας την ημέρα. Φυσικά θα δημιουργήσουμε και άλλα προβλήματα (ακόμη και παχυσαρκία), αφού θα αναγκαστεί να προσλάβει από αλλού ό, τι εμείς του στερούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα λάθη φυσικά επάγεται και η τήρηση των κανόνων που επιτάσσει η μόδα. Δεν υπάρχουν μαγικές τροφές, υπερτροφές , που μας αδυνατίζουν, μας ξεκουράζουν μας κάνουν νεότερους σε λίγες ημέρες.

Όπως και αν βαφτίσουν ένα βότανο που φυτρώνει στη Σκανδιναβία, παραμένει ένα απλό βότανο, όπως τα αντίστοιχα δικά μας. Όλα είναι θέμα marketing, θέλουν να πωλήσουν κάποια προϊόντα και τους ανεβάζουν τη «φήμη». Αυτό δε σημαίνει πως δεν έχουν όντως ευεργετικές ιδιότητες, απλώς η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται σε σωστές ποσότητες και σε ένα ολοκληρωμένο διαιτητικό πρόγραμμα, όχι μόνο για 2-3 εβδομάδες.

Το μεγαλύτερο ίσως λάθος είναι, πως το άτομο που θέλει να κάνει δίαιτα, δεν απευθύνεται σε ειδικό Διατροφολόγο-Διαιτολόγο. Όπως εάν θελήσει σφράγισμα το δόντι του θα επισκεφθεί οδοντίατρο, έτσι όταν θελήσει να κάνει δίαιτα, πρέπει να αποταθεί στον ειδικό. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγει τυχόν θέματα υγείας, θα πετύχει το στόχο του και θα τον διατηρήσει, θα μάθει τις ανάγκες του, θα εκπαιδευτεί σωστά γύρω από τη διατροφή και θα ακολουθεί το δικό του εξατομικευμένο διαιτητικό πλάνο, σύμφωνα με τον τρόπο ζωής του.

Πηγές άρθρου:

https://craniosacral.gr/%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82/?print=pdf

Internal link:

https://www.maxmag.gr/soma-igia/10-fagita-pou-prepi-oposdipote-na-apofy/

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Λιάββα

Πτυχιούχος Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, χορτοφάγος εκ θέσεως από τα 12 μου χρόνια. Αγαπώ τον αθλητισμό και τη φύση, παθιάζομαι με τη metal σκηνή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;