
Δίαιτα, μία λέξη η οποία μπορεί να φέρει σωρεία συζητήσεων. Με κάποιους να της βάζουν αρνητικό και άλλους θετικό πρόσημο. Όλους μας πιστεύω στο άκουσμα της, μας έρχεται το καυτό ερώτημα, «δίαιτα ή διατροφή;»
Θα την υπερασπιστώ σβήνοντας την αρνητική έννοια που της έχει αποδοθεί. Δίαιτα λοιπόν δεν είναι ένα ταχύ πλάνο όπου δεν καταναλώνουμε ψωμί, πίνουμε χυμούς λαχανικών, τρώμε μόνο πρωτεΐνη, χωρίζουμε τις τροφές σε όξινες, αλκαλικές, κακές, καλές, ξορκίζουμε τις τοξίνες (πονεμένο κεφάλαιο κι’ αυτές), απαγορεύονται τα λίπη και ποίος ξέρει άλλα πόσα τέτοια ευχάριστα.
Δίαιτα είναι όλες οι τροφές, το είδος και η ποσότητά τους που καταναλώνει ο άνθρωπος σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ενώ Διατροφή είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη διαδικασία της λήψης, πέψης, απορρόφησης και απέκκρισης της προσλαμβανόμενης τροφής. Στην ουσία η δίαιτα αναφέρεται στην κατανάλωση τροφής για την προαγωγή της υγείας.
Άρα μόλις ειπώθηκε και εξηγήθηκε εκτενώς πιστεύω, το πρώτο λάθος. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη επίσης είναι ο αποκλεισμός τροφών που συνήθιζε να καταναλώνει το άτομο. Προφανώς εάν ένα άτομο συνηθίζει να καταναλώνει 17 τροφές και κόψει από τη μια μέρα στην άλλη τις 7, θα χάσει βάρος. Για πόσο καιρό όμως θα έχει ελλειπή πρόσληψη τροφής;

Αυτό που σίγουρα θα επιτύχει είναι η στέρηση και η έντονη επιθυμία να τελειώσει γρήγορα τη δίαιτα, να δει τα μείον 5 κιλά στη ζυγαριά και να φάει ό, τι στερήθηκε.
Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται και όσοι αποκόβουν από τη διατροφή τους χρήσιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες μας δίνουν ενέργεια, ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί με υδατάνθρακα (γλυκόζη). Αν του την στερήσουμε θα δυσκολευτούμε να βγάλουμε εις πέρας την ημέρα. Φυσικά θα δημιουργήσουμε και άλλα προβλήματα (ακόμη και παχυσαρκία), αφού θα αναγκαστεί να προσλάβει από αλλού ό, τι εμείς του στερούμε.
Στα λάθη φυσικά επάγεται και η τήρηση των κανόνων που επιτάσσει η μόδα. Δεν υπάρχουν μαγικές τροφές, υπερτροφές , που μας αδυνατίζουν, μας ξεκουράζουν μας κάνουν νεότερους σε λίγες ημέρες.
Όπως και αν βαφτίσουν ένα βότανο που φυτρώνει στη Σκανδιναβία, παραμένει ένα απλό βότανο, όπως τα αντίστοιχα δικά μας. Όλα είναι θέμα marketing, θέλουν να πωλήσουν κάποια προϊόντα και τους ανεβάζουν τη «φήμη». Αυτό δε σημαίνει πως δεν έχουν όντως ευεργετικές ιδιότητες, απλώς η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται σε σωστές ποσότητες και σε ένα ολοκληρωμένο διαιτητικό πρόγραμμα, όχι μόνο για 2-3 εβδομάδες.
Το μεγαλύτερο ίσως λάθος είναι, πως το άτομο που θέλει να κάνει δίαιτα, δεν απευθύνεται σε ειδικό Διατροφολόγο-Διαιτολόγο. Όπως εάν θελήσει σφράγισμα το δόντι του θα επισκεφθεί οδοντίατρο, έτσι όταν θελήσει να κάνει δίαιτα, πρέπει να αποταθεί στον ειδικό. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγει τυχόν θέματα υγείας, θα πετύχει το στόχο του και θα τον διατηρήσει, θα μάθει τις ανάγκες του, θα εκπαιδευτεί σωστά γύρω από τη διατροφή και θα ακολουθεί το δικό του εξατομικευμένο διαιτητικό πλάνο, σύμφωνα με τον τρόπο ζωής του.
Πηγές άρθρου:
https://www.maxmag.gr/soma-igia/10-fagita-pou-prepi-oposdipote-na-apofy/
Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:
- Μεταβολισμός: Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης
- Σίδηρος: Η ανάσα οξυγόνου στο σώμα μας
- Λιπίδια αίματος και υπερλιπιδαιμίες: Αποτελούν κίνδυνο για την υγεία;
- Διατροφικές διαταραχές, τύποι, αίτια, αντιμετώπιση
- Ρευματικά νοσήματα: Κατηγορίες, συμπτώματα και διατροφική αντιμετώπιση