Τα φρούτα του φθινοπώρου που θωρακίζουν τον οργανισμό μας!

frouτης Λίνας Ευαγγελινού

Η διατροφή μας κατά τους φθινοπωρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την αποκατάσταση του οργανισμού μας  από την  «κρεπάλη» του καλοκαιριού όσο, και για την θωράκισή του,  ενόψει του χειμώνα.  Μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια , ρόδια, λωτοί ,  και άλλα «ταπεινά» φρούτα είναι τώρα στο φόρτε τους αυτό τον καιρό! Τα φρούτα είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε κάθε πρόβλημα υγείας που πιθανόν αντιμετωπίζεις. Σου χαρίζουν πολύτιμες βιταμίνες και στοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό.  Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν καμία φαρμακευτική αγωγή, όμως  πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας ή τον διατροφολόγο σας  με μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση συμπτωμάτων, ή ακόμη και στην πρόληψη!

frouta

-Ρόδια: Ο βασιλιάς των φρούτων σύμβολο της καλοτυχίας, περιέχει ένα ευρύ φάσμα ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων. Επίσης, κάνουν καλό στην καρδιά!.  Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών ασθενειών και του διαβήτη. Τα γευστικά σποράκια τους χαρίζουν χρώμα και ευεξία. Πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα ρόδια  μπορείτε να τα φάτε σκέτα  ή μέσα στις πράσινες σαλάτες. Γίνονται ακόμα εξαιρετικός  χυμός αλλά και λικέρ.

–  Αχλάδια.  Νόστιμα, γευστικά, μυρωδάτα! Η καλύτερη στιγμή τους είναι τον Σεπτέμβριο,  αλλά μια χαρά διατηρούνται στο ψυγείο! Αναμφίβολα  τα προτιμάμε και τώρα! Ο Όμηρος το ανέφερε ως «δώρο των θεών». Και μάλλον δεν είχε άδικο. Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού, κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό!  Πλούσιο  σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C , το κάνουν  σημαντικό «σύμμαχο» του οργανισμού μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

–    Μήλα. Το φρούτο που το έχουμε συνδυάσει με το γνωμικό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρέ τον κάνει πέρα!» Περιέχει  αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και μέταλλα.  Πράσινα, κόκκινα, μικρά,  μεγάλα είναι πεντανόστιμα! Οι συνταγές με μήλα είναι δεκάδες, από φρουτοσαλάτες, μηλόπιτες, κομπόστες και γλυκό του κουταλιού, μέχρι μήλα ψητά!

–    Πορτοκάλια. Τι να σας πω για τα πορτοκάλια; Το πιο δημοφιλές φρούτο περιέχει βιταμίνη Α, Β και C και είναι καλή πηγή φολικού οξέως, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου και ψευδαργύρου.  Όταν  το στύβετε και το πίνεται σε χυμό φροντίστε να το πιείτε σύντομα για να μη αλλοιωθούν οι βιταμίνες του!

–       Φραγκόσυκα.  Λίγο δύσκολο αυτό το φρούτα για την συγκομιδή του!  Αλλά σκεφτείτε ότι τα οφέλη του είναι διατροφική βόμβα καλών στοιχείων! Τα φραγκόσυκα είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Α, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, κ.α.. Δοκιμάστε τα, εκτός από φρέσκα  και σε χυμό!

–  Ακτινίδια. Η ελαφρώς ξινή γεύση τους δεν τα βάζει στην κορυφή των προτιμήσεων των περισσοτέρων. Όμως αυτά τα καθόλου εμφανίσημα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ είναι και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε. Επιπλέον, λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας είναι ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα.

–   Λωτοί.  Ιδιαίτερο φρούτο!  Ή θα σου αρέσει πολύ ή καθόλου!  Μέση λύση δεν υπάρχει! Μπορεί  βεβαια το φρούτο αυτό να κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε τη λήθη στους συντρόφους του Οδυσσέα, ωστόσο  εσείς μην φοβάστε γιατί δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Πλούσια σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες, οι λωτοί δεν είναι απλά φρούτα, είναι υπερτροφή, καθώς έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες!  Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες. Αντίθετα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε σάκχαρα – απαγορεύεται σε εκείνους που πάσχουν από διαβήτη ή που υποφέρουν από παχυσαρκία.

-Μανταρίνια. Το άρωμά τους μεθυστικό από τη στιγμή που θα τα βάλουμε στη φρουτιέρα μας! Μικρά και γλυκά, τα μανταρίνια με τη χαρακτηριστική γεύση προσφέρουν, μεταξύ άλλων, βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες, νάτριο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο.

-Κυδώνια. Από τον Οκτώβριο κάνουν την εμφάνισή τους και τα κυδώνια, το ιδιαίτερο αυτό φρούτο που καταναλώνεται περισσότερο ψημένο, παρά ωμό. Τα κυδώνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Επίσης, περιέχουν βιταμίνες C, Α και Β, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο. Τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και κυδωνόπαστα!

ta-frouta-tou-fthinoporou

-Σταφύλια. Οι καρποί των αμπελιών βρίσκονται τον Σεπτέμβριο στο πικ τους αλλά συνεχίζουν να έχουν την τιμητική τους μέχρι και τον Οκτώβριο. Εκτός από το φρέσκο φρούτο, που μας προσφέρει κάλιο, βιταμίνες A, Β και C, φλαβονοειδή και  άλλες απαραίτητος βιταμίνες για σώμα μας! Φτιάχνουμε  νόστιμο γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, ενώ από τον μούστο τους φτιάχνουμε, μουστοκούλουρα, μουσταλευριά, πετιμέζι και, φυσικά, κρασί και ξύδι.

–   Γκρέιπφρουτ. Το αγαπημένο κου φρούτο!!! Η βιταμίνη C έχει ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό.  Ωστόσο έχει βιταμίνες Α και Β, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο ! Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας , βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου και με την αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει τα κύτταρα και το DNA από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών οξυγόνου που παράγονται από το φυσιολογικό μεταβολισμό. Έχει συνδεθεί με τη δίαιτα και όχι τυχαία, αφού συμβάλει στην απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερίνης.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λίνα Ευαγγελινού

Δημοσιογράφος στις εφημερίδες"Καθημερική Κ "Προοδευτική Εύβοια" και στο κανάλι Αρτ. Επιλέμεια στα site Alfa1news, linastimes, post life, grxpress, maxmag, k.a

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;